VIDEOCONFERINŢA BURSA "EXPORTURILE, ÎN PRIMUL RÂND!" / VALERIU VELCIU, PREŞEDINTELE APREL: "Claudiu Năsui a pus pe «năsălie» programul de export"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 26 februarie 2021

Valeriu Velciu

Valeriu Velciu

Reprezentanţii antreprenorilor din ca­drul Asociaţiei Patronatul Român din Industria Electrotehnică (APREL) consideră că vinovat pentru oprirea programului de internaţionalizare a companiilor din ţara noastră este Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi că această decizie va avea efecte pe plan intern.

Valeriu Velciu, preşedintele APREL a afirmat: "Claudiu Năsui a pus pe «năsălie» acest program de export. E nasol, dar e penal ce încearcă să facă. Este imatur, nepregătit; să plece acasă. Reprezint un patronat care a reuşit datorită acestui program să crească foarte mult exporturile româneşti şi perspectivele ar putea fi de miliarde de euro, dacă am putea sprijini numai sectorul electrotehnic, ţinând cont că aproape 3,5 miliarde de oameni nu au acces la electricitate".

Domnia sa a precizat că în ultimii 30 de ani şi cu precădere în ultimii cinci ani niciun guvern nu a înţeles instrumentele de strategie şi de politică comercială, iar deciziile luate de autorităţi au fost în consecinţă, cu efecte negative asupra activ­ităţii de export.

"Antreprenorii români nu primesc nimic prin acest program; asta trebuie să înţeleagă decidenţii politici. Statul îşi dă aceşti bani pentru el, pentru că vrea să facă export şi ne roagă să mergem la export, să nu ne mulţumim cu piaţa internă.

Suntem într-un fel aproape angajaţi alături de stat pentru atingerea unui ţel comun. Antreprenorul primeşte contravaloarea unei jumătăţi de bilet de avion pentru o persoană şi unei jumătăţi de diurnă, la un anumit barem, pe care nu avem cum să o fraudăm. Sunt ţări care ne plătesc să mergem la târgurile organizate de ele şi ne plătesc biletele de avion şi cazarea. Apoi, statul român dă banii unui organizator ales prin licitaţie. Faptul că ministrul Năsui spune că sunt una-două firme care participă la aceste licitaţii nu e vina noastră. Nu mai vin din cauza Ministerului Economiei care le decontează cheltuielile efectuate după un an, doi sau chiar trei ani. Acest program se adresează în primul rând capitalului autohton, fiindcă nu Dacia şi Petrom vin să faca export prin această internaţionalizare", a arătat Valeriu Velciu.

Preşedintele APREL consideră că modul în care acţionează ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este unul care ar intra sub incidenţa legii penale.

"Domnul Năsui a anulat singur acest program, fără să se consulte cu nimeni. Este un infractor, are trei legi pe care le încalcă şi nu s-a consultat cu oamenii din minister. Nu s-a consultat nici cu mediul de afaceri şi nici cu Consiliul de Export. A dezorganizat ministerul, a distrus Departamentul de Comerţ Exterior pe care l-a împrăştiat în şapte direcţii. E de noaptea minţii. (...) Un ministru care hotărăşte singur fără să aibă o fundamentare de la funcţionarii din subordine e infractor prin definiţie. El poate să ia o decizie politică, dar decizia trebuie fundamentată şi trebuie să arate că s-a consultat. Domnul Năsui a anulat şi ce a semnat şi aprobat ministrul dinaintea lui, cu care acum e coleg în guvern, şi a blocat toate procedurile derulate în ultimul an, fără să pună ceva în loc.

El nu înţelege rostul acestor programe, faptul că prin stoparea programului este afectat statul, că strică imaginea României pe termen lung, în condiţiile în care nu mai participăm la târguri pentru care au fost angajate spaţii în care ne aşteaptă partenerii de peste hotare", a afirmat Valeriu Velciu.

Preşedintele APREL a menţionat că reducerea numărului firmelor participante la târgurile internaţionale scoasă în evidenţă de ministrul Claudiu Năsui, este cauzată tot de politica din ultimii ani a Ministerului Economiei.

"Azi, domnul ministru a spus că la târgul din Dubai au fost doar şase firme. Păi nu mai vor să vină, pentru că în 2016 am pierdut zeci de mii de dolari din cauza nefinanţării de către stat şi întreruperii participării de către Ministerul Economiei. De aceea, unii exportatori români aleg să participe în spatele firmelor din alte ţări şi apar la târgurile internaţionale sub sigla unor companii din Germania sau din alte state", a precizat Valeriu Velciu.

El a menţionat că programul de export s-a derulat transparent în fiecare an. Conform domniei sale, pregătirea participării la un târg internaţional durează între şase luni şi un an, deplasarea se organizează pe baza unei licitaţii publice, iar banii nu se dau firmelor, nici organizaţiilor patronale, ci organizatorilor, cheltuirea sumelor respective fiind verificată de funcţionari ai Ministerului Economiei şi de Curtea de Conturi.

"Ca să vii să spui că opreşti hemoragia de 10 milioane euro, în condiţiile în care sunt fundaţii ce primesc de şase ori mai mult de la stat, este în neregulă, deoarece din cele 10 milioane euro au fost generate exporturi de peste 1,5 miliarde euro de către capitalul autohton", a concluzionat Valeriu Velciu, preşedintele APREL.

Domnia sa a precizat că aşteaptă ca Parlamentul să ia atitudine şi să corecteze ce a decis ministrul Economiei, prin alocarea fondurilor necesare programului de internaţionalizare la export a companiilor din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Valeriu Velciu, chiar CV-ul tau ne informeaza ca ai fost "atasat economic" la New York in timpul dictaturii comuniste! Si ca ai semnat contract de turnator la securitate pe cand lucrai la Electronum! Mai ai ceva de zis?

    1. Acuma poate ce a fost pe vremea aia nu conteaza daca a spus adevarul despre guvernanti. A te plimba cu patru opinci prin ce a zis acuma nu e corect...Velciu zice direct si adevarat ca e pe duca interesul statului in a ajuta antreprenorii !!!

    "Domnia sa" neica Velciu? Cat v-a platit batranul securist?

    1. Improscatul cu noroi te pateaza pe tine, nerusinatule!

      sustin parerea Make, flecuroii de bec uns cu miere se dau de ceasul mortii pe aici

    Astia voiau 90 de milioane de RON anul asta pentru participare la 88 de targuri virtuale! Pot sa justifice? Vreau sa vad si eu un memoriu justificativ, pana atunci ministrul Nasui are dreptate.

    1. Nasui vrea partea lui iar pina nu ia SPAGA nu poate sa aiba decit dreptate, daaaa, si tu ai dreptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb