Actualizare - CRISTIAN ERBAŞU, PREŞEDINTELE FPSC:
"Caietele de sarcini sunt dirijate şi defavorizează firmele autohtone"
Situaţia în domeniul construcţiilor nu este atât de rea, în acest moment, însă din toamna care vine şi până la primăvară lucrurile pot fi un pic mai delicate, este de părere Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) şi Director General la Construcţii Erbaşu. Domnia sa a menţionat: "Sunt multe construcţii care se apropie de finalizare, destul de puţine şantiere vor începe în următoarea perioadă, în piaţă manifestându-se o oarecare reticenţă şi aşteaptându-se de la stat foarte mult. Trebuie să ţinem cont, însă, că este o perioadă de campanie electorală care implică o exagerare a promisiunilor făcute. Când avem de-a face cu tot felul de măsuri de protecţie, necesare, care vor impacta şi activitatea pe şantiere, productivitatea şi producţia este destul de scăzută. În aceste condiţii, ne aşteptăm la o demarare destul de greoaie a unor lucrări, iar oamenii au alternative destul de rapide şi nu vor aştepta finalizarea anumitor proiecte".
În acelaşi timp, domnul Erbaşu consideră că muncitorii din domeniu, mai ales cei care s-au întors din alte ţări, dacă nu vor găsi alternative, atunci "vor lua calea vestului din nou şi vor mai lua cu ei şi câţiva prieteni, rude, care nu erau plecaţi".
Referitor la accesarea fondurilor europene, preşedintele FPSC a subliniat că încă există probleme importante cu marile proiecte de investiţii prevăzute să fie finanţate din bani europeni: "În principal achizitiile sunt greoaie, predispuse unor caiete de sarcini dirijate şi toate aceasta crează o atmosferă nepropice unor demarări rapide de proiecte noi. Aşa estimăm că va fi atmosfera pentru un viitor apropiat, de un an de zile. Acum, încă savurăm derularea proiectelor care vin din spate. Mulţi dintre ei nu s-au oprit, vor să le termine, în ideea de a le valorifica, mai ales dacă vorbim de imobiliare".
Printre altele, Cristian Erbaşu este de părere că, deşi există câteva elemente de fluidizare a reglementărilor din domeniul achiziţiilor, în realitate nu se va întâmpla acest lucru: "Simplificarea nu se face printr-o simplă declaraţie, ci prin nişte măsuri directe. Vorbim de încurajarea capitalului autohton. Dacă luăm ultimele atribuiri, firmele româneşti nu prea au obţinut proiecte, mai ales din cele de anvergură. Nici nu prea mai sunt companii care să poată lua proiecte de anvergură. Criteriile de atribuire nu s-au schimbat. Sunt criterii care defavorizează companiile româneşti. Dacă pui printre criterii de evaluare existenţa unor experţi pe care firmele internaţionale îi au, dar firmele româneşti nu, acestea din urmă sunt defavorizate. Dar când este vorba de numărul de muncitori calificaţi, este invers. În general, firmele româneşti au angajaţi, dar cele internaţionale nu au".
Astfel, chiar dacă au fost evaluate perioadele de depunere, de evaluare etc., în opinia domnului Erbaşu tot se va ajunge la perioade destul de lungi în ceea ce priveşte achiziţiile, pentru că nu există sancţiuni în reglementările actuale şi se va renunţa la ceea ce se pare că s-a modificat acum la legislaţia achiziţiilor.
E.O.
---
Actualizare - Adriana Iftime, Director Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: "Sectorul construcţiilor poate susţine economia naţională"
Sectorul construcţiilor poate menţine economia românescă la un nivel bun sau măcar pe linia de plutire, indiferent cât va dura pandemia, a declarat Adriana Iftime, director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
Domnia sa a precizat că, potrivit datelor oficiale, în perioada ianuarie-mai, în construcţii şi în industria producătorilor de materiale de construcţii, a existat un plus de angajări de aproape 40.000 de oameni, reprezentând diferenţa dintre contractele încetate şi cele noi.
"Acest lucru confirmă că industria noastră poate susţine economia sus. Îngrijorarea apare în legătură cu viitorul. Am cerut insistent, printre altele, Guvernului să ne prezinte o strategie cu prioritizarea programelor de investiţii. Un patron nu poate să aibă succes, nu poate să-şi desfăşoare activitatea, dacă nu are predictibilitate", a subliniat Adriana Iftime.
În plus, reprezentanta FPSC a subliniat faptul că, momentant, este foarte greu să se discute în legătură cu situaţia investiţională din România.
"Mă bucur să aud că se vorbeşte despre planuri pe 10 ani şi că există bani, dar nu trebuie să uităm că suntem în perioadă pre-electorală şi în general promisiunile depăşesc de regulă posibilitatea de realizare", a mărturisit Adraiana Iftime.
Domnia sa a mai spus că de foarte mulţi ani se vorbeşte despre ideea de a avea transparenţă în piaţă, firme care să fie evaluate, despre care să ştie lumea cine sunt şi ce competenţe au, adică despre certificare: "Cred că sunt 22 de ani de când vorbim despre certificarea profesională a firmelor de contrucţii, dar nu am reuşit să facem niciun pas înainte. Am venit cu foarte multe propuneri de-a lungul timpului la Ministere, dar nu s-a întâmplat nimic".
Directorul FPSC a afirmat că în urmă cu aproximativ două săptămâni Federaţia a avut nişte întâlnări în care s-au reluat discuţiile cu privire la cerificare.
---
Actualizare - LAURENŢIU MUJA, CASA SOCIALĂ A CONSTRUCTORILOR: "Perioada de protecţie socială a fost mărită de la 90 la 120 de zile"
Voinţa socială şi colaborarea dintre partenerii sociali a făcut ca perioada de protecţie socială oferită de Casa Socială, de 90 de zile, să fie mărită la 120 de zile, a punctat Laurenţiu Muja, Director Fonduri şi Protecţie Socială, Casa Socială a Constructorilor.
Domnia sa a spus: "Începutul acestei pandemii s-a suprapus şi cu perioada de protecţie socială. Protecţia socială oferită de Casa Socială a Constructorilor începe la data de 1 noiembrie şi se încheie la 31 mai. Astfel, ultima parte a protecţiei sociale s-a suprapus cu partea de pandemie. Însă tot voinţa politică şi colaborarea dintre partenerii sociali, în cazul de faţă fiind vorba despre FGS FAMILIA (n.r. Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA), partea sindicală şi de FPSC (n.r. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii) partea patronală, au dus la modificarea Legii 215, la sfârşitul lunii martie, astfel încât perioada de protecţie socială, oferită de Casa Socială care până la acel moment era de 90 de zile (între 1 noiembrie şi 31 martie), a fost mărită la 120 de zile".
De asemenea, Laurenţiu Muja a punctat că a apărut un nou obiect de activitate în cadrul Casei Sociale a Constructorilor.
"Este vorba despre administrarea unui fond de formare profesională, pentru că una din măsurile de protecţie socială este reprezentată şi de formarea profesională, astfel încât să avem muncitori mai bine calificaţi", a spus Laurenţiu Muja.
A.I.
---
Actualizare - CĂTĂLIN IAPĂ, MLPDA: 10.000 de locuinţe pentru specialiştii din sănătate şi educaţie şi 5000 de apartamente pentru tineri, prin ANL, în următorii 10 ani
Guvernul şi-a propus să construiască, în următorii zece ani, prin ANL, un număr de 10.000 de locuinţe pentru specialiştii din sănătate şi educaţie şi 5000 de apartamente pentru tineri, reprezentând o investiţie totală de 3 miliarde lei, pentru partea de unităţi locative, a anunţat Augustin Cătălin Iapă, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).
Acesta este unul dintre obiectivele Guvernului pentru următoarea perioadă, conform oficialului, care a menţionat că, în perioada de criză, Guvernul a investit masiv şi, în primele şase luni ale anului, a fost înregistrat un record al ultimilor zece ani de 16,1 miliarde lei investiţii publice. Prin comparaţie, în 2017 s-au investit doar 6 miliarde lei, în prima jumătate a anului.
Stimularea şi dezvoltarea capitalului autohton este modelul pe care şi-l propune actualul Guvern, a mai precizat domnia sa: "Vrem să facem investiţii în domenii strategice ale economiei, să tranformăm digital economia şi administraţia publică, să pregătim economia pentru o revoluţie tehnologică. (...) Este foarte important să facem tranziţia către o economie durabilă".
Primul domeniu de dezvoltare a infrastructurii este cel de transport, potrivit reprezentantului MLPDA, care a precizat că Executivul şi-a propus să dezvolte, în următorii zece ani, peste 400 de km de autostrăzi şi drumuri expres, fiind prevăzuţi circa 4,3 miliarde euro în acest sens: "Ne propunem să investim şi în sectorul energetic, în sănătate - unde aş puncta construirea spitalelor regionale din Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, cu un total de 1,64 miliarde euro şi investiţiile din sistemul sanitar local, în valoare de 7,5 miliarde lei. În educaţie am programat investiţii majore şi, de asemenea, în dezvoltarea locală, în mediu, agricultură şi infrastructura sportivă.
La nivel de dezvoltare locală, ne propunem să investim în reţelele de apă şi canalizare, să extindem reţelele de distribuţie a gazelor naturale, să modernizăm şi să reabilităm drumurile judeţene şi locale, iar pentru sectoarele de renovare, termoficare, reabilitare a clădirilor cu risc seismic şi reabilitare energetică a acestora avem alocate fonduri importante pentru perioada următoare".
Pe termen scurt, Guvernul intenţionează să accelereze finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare şi să finalizeze lucrările de infrastructură aflate în derulare. Totalul investiţional prevăzut de autorităţi pentru următorii zece ani se ridică la 100 miliarde euro.
E.O.
---
Actualizare - TĂNASE STAMULE, CONSILIER DE STAT ÎN CADRUL CANCELARIEI PRIM-MINISTRULUI ÎN DOMENIUL ECONOMIC: "Noul program Prima Casă va dinamiza piaţa construcţiilor rezidenţiale"
Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică arată că pentru actualul guvern sunt prioritare investiţiile în toare domeniile de activitate, a declarat Tănase Stamule, consilier de stat în domeniul economic în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.
Domnia sa a arătat că investiţiile respective nu se referă doar la cele din infrastructura de transport şi energetică, ci şi în domeniul locativ.
Tănase Stamule a precizat: "Pentru zona rezidenţială pregătim un program nou Prima Casă, prin care vom garanta o parte din costurile unui apartament cu trei camere. Dorim ca prin acest program să dinamizăm şi să reaşezăm piaţa în jurul apartamentelor cu trei camere, pentru că până acum Prima Casă a fost destinat pentru construirea de garsoniere şi a apartamentelor cu două camere. Noul program are şi raţiuni demografice. Cu cât ai mai mult spaţiu, cu atât doreşti să îţi măreşti familia. Pandemia a afectat dorinţa românilor de a achiziţiona bunuri de capital pe termen lung - de exemplu, un apartament - iar noi ne dorim să ajutăm construcţia locuinţelor rezidenţiale".
În privinţa lucrărilor de infrastructură, consilierul de stat a arătat că, de la începutul anului 2020, Guvernul a plătit 16 miliarde lei pentru lucrările efectuate pe proiectele aflate în curs de derulare, din care cea mai mare parte sunt realizate pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Domnia sa a precizat că principala problemă a investitorilor străini în ţara noastră o reprezintă lipsa infrastructurii de transport, a celei din domeniul energiei şi lipsa reţelelor de gaze naturale şi a altor servicii de utilităţi publice.
"Trebuie sa dezvoltăm infrastructura de transport, pe cea din energie şi reţelele de gaze naturale, deoarece toate trei sunt componente de bază pentru dezvoltarea ţării noastre. Programul nostru de relansare economică îşi propune dezvoltarea infrastructurii pe toate aceste componente. Referitor la finanţarea proiectelor pentru infrastructură, vom accesa unul dintre cele mai generoase pachete europene de ajutor financiar post-Covid, aproximativ 30 miliarde euro şi ne bazăm pe constructorii români pentru a absorbi suma respectivă în proiecte viabile. Misiunea Guvernului este să finalizăm licitaţiile, pentru a inaugura şantierele pentru lucrările respective. Este prioritar ca anul acesta să încheiem cât mai multe proceduri de achiziţii, pentru ca de anul viitor să dăm drumul la treabă. Principala provocare a României pentru următorii patru ani nu este de a avea bani, ci de a avea proiecte pentru accesarea fondurilor europene", a precizat consilierul de stat Tănase Stamule.
Domnia sa a menţionat că la fondurile respective, se adaugă şi cele 10 miliarde euro necheltuite din actualul exerciţiu bugetar multianual 2014-2020, dar este nevoie de proiecte serioase pentru accesarea tuturor finanţărilor oferite de Uniunea Europeană.
G.M.
---
Actualizare - MARIAN PETRE MILUŢ, CEO PREFAB: "Unele companii din construcţii vor claca în următoarele luni"
Problema pandemiei actuale nu se termină nici azi, nici mâine, nici peste câteva luni, poate va dăinui câţiva ani şi va trebui să ne obişnuim cu acest mod responsabil de a convieţui, este de părere Marian Petre Miluţ, CEO al Prefab SA, care spune: "În perioada aceasta de pandemie, începând din martie, companiile de construcţii au rezistat în piaţă, dar sunt şi unele care vor claca în următoarele luni, pentru că au beneficiat de facilităţile guvernamentale de plată a taxelor şi impozitelor. Însă, când va veni scadenţa, în octombrie, decembrie, ne vom număra din nou".
Domnul Miluţ precizează, în acest context, că societatea sa are toate taxele locale şi către stat plătite la zi.
Oficialul Prefab atrage atenţia că este important ca atunci când autorităţile vorbesc despre proiecte să existe o unitate în decizia politică, pentru că în caz contrar, peste ani, tot ce se discută în prezent va fi schimbat. În plus Marian Petre Miluţ menţionează că Executivul trebuie să colaboreze cu întreprinzătorii autohtoni la realizarea strategiilor, subliniind: "Acest lucru, din păcate, nu a contat pentru niciun guvern din ţara noastră. Nimeni nu a evaluat suportul pe care se poate baza atunci când realizează strategii şi proiecte. Nu este totuna să faci o strategie de sute de pagini, dacă nu ai cu cine să o faci sau nu ai forţa cu care să o aduci la îndeplinire".
V.R.
---
Actualizare - LASZLO BORBELY, CONSILIER DE STAT LA CABINETUL PRIM-MINISTRULUI: "Sper ca anul viitor să pornim cu un inventar digital al clădirilor"
Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de investiţii şi să le corelăm cu noile măsuri europene - Green Deal, noua strategie pe biodiversitate, noua taxonomie şi Just Transition Fund, a afirmat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.
Laszlo Borbely a precizat: "Cred că cel mai import lucru este Just Transition Fund, pentru care se alocă 7,5 miliarde euro, din care România va primi iniţial 750 de milioane euro. Aceşti bani pot fi folosiţi şi pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau pentru construirea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Măsura a fost luată deoarece 70% din emisiile de CO2 sunt emise de clădirile din oraşele lumii. Din păcate, noi suntem întârziaţi în privinţa reglementării, deşi avem încă din luna ianuarie o strategie alcătuită cu Banca Mondială, până în anul 2050, de renovare pe termen lung a parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, publice şi private, cu privire la eficienţa energetică. Conform înţelegerii cu Banca Mondială până în 2050 trebuie să cheltuim 12,8 miliarde lei. În strategia respectivă sunt prevederi clare, iar ea a fost aprobată, în 1 iulie, prin legea 101. În curând, va fi aprobată şi hotărârea de guvern care va stabili normele de aplicare ale legii respective".
Domnia sa a arătat că un punct nevralgic în aplicarea strategiei este reprezentat de faptul că până acum nu există un inventar al imobilelor, în special al clădirilor publice.
"Sper ca anul viitor să pornim cu un inventar digital al clădirilor. Trebuie să pregătim tot sistemul, deoarece, în momentul de faţă, dacă mişti o părticică sau aceasta nu este la locul ei, nu mai funcţionează sistemul de reabilitare şi realizare a construcţiilor din România. Vom avea o întâlnire în 21 iulie cu toate asociaţiile autorităţile publice locale pentru prezentarea unui ghid de pregătire a strategiilor de dezvoltare locală. Avem nevoie de investiţii, de o piaţă imobiliară flexibilă, dar şi de decizii guvernamentale care vin în sprijinul decarbonizării şi de o eficienţă mai mare în privinţa fondului de locuinţe", a arătat Laszlo Borbely.
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a precizat că la şedinţa de săptămâna viitoare a comitetului interdepartamental va vorbi despre necesitatea realizării unui inventar al clădirilor din ţara noastră, despre necesitatea unui corp bine pregătit de auditori şi a unui sistem clar în privinţa certificatelor energetice, care să propună soluţii cu consum energetic mai puţin şi cu emisii mai mici de CO2.
G.M.
---
Actualizare - Gubandru, Cushman & Wakefield Echinox: "Pentru 2020, volumele investiţionale sunt încurajatoare, în ciuda crizei"
Trimestrul doi din acest an a fost o perioadă fără precedent pentru piaţa imobiliară, a afirmat Bogdan Gubandru, director investment agency la Cushman & Wakefield Echinox. Potrivit acestuia, per total pe 2020, volumele investiţionale sunt încurajatoare în comparaţie cu anii trecuţi în condiţiile în care încă există bani în piaţă şi nu sunt semne de criză financiară.
Acesta a precizat: "Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva până acum. Piaţa de investiţii a fost foarte (lovită în trimestrul doi), dar ne aşteptăm ca în trimestrele trei şi patru să vedem o revenire semnificativă a activităţii tranzacţionale. Per total pe 2020 volumele investiţionale vor fi destul de încurajatoare în comparaţie cu ce s-a întâmplat în anii precedenţi şi luând în considerare ce s-a întâmplat în acest an până acum. Veştile bune sunt că în continuare sursele de finanţare şi capitalul sunt disponibile în piaţă, cel puţin până în acest moment nu pare să fie o criză financiară, nu avem indicii în acest sens, iar de aceea ne aşteptăm să vedem o importantă creştere a activităţii investiţionale în această a doua parte a anului".
Potrivit acestuia, retail-ul şi piaţa ospitalieră va avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a-şi reveni din punct de vedere al activităţii economice.
M.G.
---
Grupul de presă BURSA, cu sprijinul Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), organizează videoconferinţa "Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie", în data de 16 iulie 2020, începând cu ora 10.00.
Evenimentul va putea fi urmărit, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA şi pe pagina Youtube a ziarului BURSA.
1. scumpiri si iar scumpiri
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 17:12)
Au ridicat preturile la apartamente si case in toata aceasta perioada, inexplicabil. Nu e posibil sa ridice preturile locuintelor deja construite, in timp ce salariile s-au diminuat. Preturile materialelor de constructii au luat-o la trap ceea ce justifica ridicarea preturilor caselor in construtie dar nu si a celor deja finisate , construite.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 17:38)
Ni se pregătește o nouă țeapă imobiliara. Daca îmi amintesc bine tot pe vremea PNL a început și ultima. Ăștia nu se lasă. Hai cu 140 mii euro per 4 pereti că avem de unde. Ce criză, ce alocatii, ce pensii? Băncile și dezvoltatorii imobiliari sa trăiască. După ei, potopul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2020, 23:37)
Nu se spune nimic de inegalitatea din piata imobiliara: este inacceptabil ca pretul vechiturilor din Bucuresti sa fie stabilit de tranzactiile de apartamente noi. Practic, azi, daca un apartament prost, dar nou se vinde cu 350.000 eur in Baneasa...tranzactia respectiva impacteaza si daramaturile din Sala Palatului care au azi preturi pe imobiliare.ro de 140.000 euro minim (din 1958). Ca la romani. Dai in unul, tipa toti (prostii).