VIDEOCONFERINŢA BURSA - "SECURITATEA CIBERNETICĂ" / EDUARD DUMITRAŞCU, PREŞEDINTELE ARSC: "Sectorul IT a depăşit agricultura, ca procent în PIB"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 16 decembrie 2020

Eduard Dumitraşcu

Eduard Dumitraşcu

Sectorul IT a depăşit deja agricultura ca procent în produsul intern brut (PIB), iar venirea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Cybersecurity reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea mai departe a sectorului IT, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC) şi moderatorul conferinţei. Acesta i-a felicitat în debutul conferinţei pe reprezentanţii statului român pentru aducerea la Bucureşti a Agenţiei Europene.

Dumitraşcu a afirmat: "Nu mai departe de ieri am văzut că serviciile Google au căzut. Unii au fost fericiţi, unii uşor uimiţi, «cum să cadă serviciile Google», şi am văzut foarte mult fake-news: «ce facem cu şcoala, nu ne putem baza pe serviciile online, jos cu Google!, nu se poate - haideţi înapoi la şcoală, nu există pandemie» şi aşa mai departe. Intrăm în aceeaşi morişcă de fiecare dată când evenimentele din online ne dau motive. (...)De asemenea, îi felicit pe reprezentanţii statului român pentru succesul extraordinar pe care România l-a înregistrat zilele trecute: Agenţia Europeană pentru Cybersecurity vine la Bucureşti. Am auzit comentarii şi din cauza asta zic să fim mai optimişti: am auzit comentarii cum ar fi «ce agenţie e asta cu 30 de angajaţi? Dacă o luam pe cea a medicamentului...». Şi tot felul de astfel de lucruri de care sincer încep să mă cam plictisesc. Nu se înţelege despre ce este vorba. (...) Consider că este o mare victorie. Se vorbeşte despre o dezvoltare pe verticală, pe orizontală, foarte multe competenţe pe care le putem lua din mediul academic, din zona companiilor private, evident. (...) Este o posibilitate de a dezvolta sectorul IT care a devenit oricum, ca pondere în PIB - măcar să ne uităm la bani dacă nu ne interesează alte competenţe digitale sau ale viitorului sau ale educaţiei - a depăşit deja agricultura. Trebuie să înţelegem viitorul, să înţelegem digitalizarea, educaţia digitală, competenţele şi acest hub regional de competenţe în zona de cybersecurity".

Dumitraşcu a spus de asemenea că Nokia a început la Timişoara unele tes­te cu tehnologia 6G.

"Să povestim un pic şi despre 6G. Pentru că, în timp ce noi ne certăm dacă 5G-ul este bun - dacă avem nevoie de 5G, pentru că sunt voci care spun că România nu are nevoie de 5G - în România, undeva în Timişoara, compania Nokia a început să se joace cu tehnologia 6G. Iar în China şi în alte ţări există deja programe guvernamentale care au început să aloce bani pentru cercetare pe 6G", a arătat preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.

În unele ţări, în mediul ştiinţific, chiar au început cercetări pe 7G şi 8G, tehnologii care oferă, printre altele, viteza necesară pilotării de la distanţă a avioanelor de pasageri, a precizat la rândul său şi Dragoş Preda, secretar de stat însărcinat cu Comunicaţiile electronice în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Totodată, Eduard Dumitraşcu a mai spus că Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a accelerat foarte multe procese instituţionale, a deschis noi subiecte de discuţie în acest an care au adus şi investiţii şi schimbări în abordări în foarte multe instituţii ale statului.

"Este o certitudine că România este pe un drum al transformării digitale. Rămâne doar să vedem cât de mult dorim să îmbrăţişăm aceste tehnologii, pentru că se mai întâmplă, din păcate, la nivelul unor instituţii ale statului, să ne lovim de o reticenţă. Foarte mulţi oameni care nu sunt neapărat fericiţi că se întâmplă digitalizarea. (...) Nimeni nu ne va da bani pentru idei. Toată lumea va finanţa proiectele. Prin urmare, dacă înţelegem că trebuie să scriem aceste proiecte şi atunci avem şi finanţare pentru ele atunci va fi foarte bine", a spus Dumitraşcu.

Acesta a mai afirmat, într-un schimb de idei cu parlamentarul Andrei Pop, că toată lumea îşi doreşte o Comisie parlamentară pentru tehnologia informaţiei "extrem de vivace" pentru a susţine digitalizarea României. Eduard Dumitraşcu a citat un raport al Băncii Mondiale care arată că peste jumătate din tinerii României nu au beneficiat de o educaţie digitală.

"Cu toţii ne dorim o Comisie TIC extrem de vivace, (vedem că este) extrem de discutată şi râvnită la negocieri (negocierile dintre partide - n.r.), pentru că asta înseamnă că ai noştri aleşi vor înţelege importanţa domeniului, importanţa Comisiei şi mai ales importanţa pe care o va avea acest domeniu în următorii ani în România. Dacă ne referim de exemplu la gradul de digitalizare versul gradul de educare, eu aduc în discuţie un raport al Băncii Mondiale: 56% din tinerii români cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani nu sunt educaţi digitali. Educaţia digitală este extraordinar de importantă. (...) Acele meserii pe care le ştiam noi de la bătrâni cu siguranţă pot fi şi ele digitalizate. Până în 2030, 2035, se preconizează că jumătate din meseriile pe care le ştim astăzi o să dispară. Chestiunea e că nu ştim ce o să punem în locul lor", a conchis Dumitraşcu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb