VIDEOCONFERINŢA BURSA - "SECURITATEA CIBERNETICĂ" / OCTAVIAN OPREA, VICEPREŞEDINTE ADR: "Lipsa de interoperabilitate în infrastructura digitală este o ameninţare serioasă"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 16 decembrie 2020

Octavian Oprea

Octavian Oprea

Pe intreg parcursul pandemiei de Covid -19, industria IT&C a jucat cel mai important rol pentru menţinerea unui nivel de normalitate, este de părere Octavian Oprea, vicepreşedinte în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR). Sectorul de IT a facilitat continuarea activităţii companiilor, a instituţiilor, şcolilor, universităţilor etc., mai susţine domnia sa, adăugând: "Am reuşit să obţinem în doar câteva luni rezultate care au întârziat zeci de ani. Instituţiile publice au acceptat înscrisuri electronice, am plătit facturile online, inclusiv pentru serviciile publice, ne-am împrietenit cu aplicaţiile de mobile şi online banking, am mutat toate întâlnirile şi şedinţele în mediul online. Cea mai importantă lecţie din perioada pandemiei este că digitalizarea poate salva vieţi şi poate salva economia unei ţări".

În opinia domnului Oprea, serviciile digitale publice trebuie să fie centrate pe nevoile cetăţeanului, iar acesta este unul dintre principiile de bază ale activităţii ADR: "Încercăm să schimbăm mentalităţi, gândiri şi să aducem către cetăţean ceea ce pană acum era dedicat doar funcţionarului.

Serviciile digitale publice au dovedit că, prin adaptarea lor la timpurile pe care le trăim, ne ajută să reducem atât contactul fizic, dar mai ales răspândirea virusului Covid-19. ADR, împreună cu parteneri din sfera ONG şi din mediul privat, a furnizat soluţii clare şi uşor de folosit pentru optimizarea interacţiunii cetăţenilor cu serviciile publice.

Obiectivele noastre pentru 2020 sunt să scoatem statul din statul al coadă şi să transformăm cozile în clickuri".

Digitalizarea ocupă un loc central în planurile economice imediate, atât la nivel national, cât şi european, a evidenţiat Octavian Oprea. Perspectiva europeană a transformării digitale în acord cu proprietăţile politice ale comisiei europene este reprezentată de crearea soluţiilor tehnologice în beneficiul cetăţenilor, promovarea unei economii digitale, transparente şi mai ales competitive. Pe parcursul acestui an, CE a lansat o serie de documente strategice care setează agenda pentru următoarea decadă digitală a Europei, a mai spus reprezentantul ADR.

Domnia sa a declarat: "Pentru perioada 2020-2030, CE are în vedere 3 aspecte majore. În primul rând este vizată economia datelor. Capacitatea de a fructifica oportunităţile transformării digitale depinde foarte mult de gestionarea eficientă a volumului foarte mare de date electronice. Se impune consolidarea unei abordări comune a statelor membre şi stabilirea unor standarde europene în ceea ce priveşte stocarea, prelucrarea, reutilizarea şi securizarea acestor date. Noile tehnologii, în special inteligenţa artificială, reprezintă, de asemenea, una dintre priorităţile majore ale CE.

În acelaşi timp, este necesară stabilirea unui cadru legislativ adecvat care să stimuleze inovarea şi aplicarea la scară largă a soluţiilor de digitalizare bazată pe intelgenţă artificilă şi securitate cibernetică şi care să protejeze drepturile cetăţenilor prin legislaţia ce vizează protecţia. Nu în ultimul rând, vorbim despre infrastructură şi despre transformarea ei alături de serviciile digitale esenţiale, care şi-au dovedit utilitatea în perioada pandemiei, precum telemunca, şcoala online, comerţul electronic, e-guvernarea. Toate depind de conectivitate şi interoperabilitate".

CE propune o investiţie de 8 miliarde euro în dezvoltarea următoarei generaţii de high power computing, iniţiativă menită să susţină suveranitatea digitală a UE, a anunţat Octavian Oprea. Pe plan intern, conform domniei sale, în zona de digitalizare şi securitate cibernetică, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cântăreşte forte mult. Acesta conţine un pachet special dedicat proiectelor de transformare digitală şi cyber security în domeniul administraţiilor publice centrale şi locale.

Printre altele, reprezentantul ADR a menţionat că 100 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru actualizarea sau elaborarea de urgenţă a documentaţiei tehnico-economice aferente proiectelor de transformare digitală şi digital security astfel încât România să poată contracara cel puţin 70% din valoarea granturilor până cel târziu la 31 decembrie 2022.

O componentă esenţială în program o va constitui dezvoltarea competenţelor digitale, deoarece un stat ca România, unde există peste 11 milioane de utilizatori de internet şi mai mult de 8,5 milioane de gameri, creşterea digital skills este o necesitate fundamentală, a mai subliniat domnul Oprea.

În opinia domniei sale, printer altele, avem nevoie de alfabetizare digitală, astfel încât atât cetăţenii, dar mai ales funcţionarii publici să fie pregătiţi din punct de vedere digital.

"Am investit foarte mult în programe de profesionalizare a funcţionarilor publici, dar prea puţine din aceste competenţe au reuşit să fie aplicate de aceştia la locul de muncă", a mai declarant Octavian Oprea, adăugând: "Una din direcţiile de acţiune pentru asigurarea securitaţii maţionale în perioada 2020-2024 este realizarea infrastructurii necesare pentru digitalizarea şi protecţia României, cu scopul eficientizării aparatului administrativ şi creşterii calităţii serviciilor publice".

Lipsa de interoperabilitate în infrastructura digitală este o ameninţare serioasă, consideră sursa citată: "Nu există un schimb de date, un transfer de informatii între bazele de date din ţara noastră, astfel încât orice informaţie despre un anumit cetăţean stocat la o anumită instituţie să fie accesibilă şi de către o altă instituţie, iar cetăţeanul să nu mai fie nevoit să o furnizeze iar".

Pentru a îndepărta această problemă, ADR a început de circa două luni să lucreze la un plan de interoperabilitate şi interoperabilizare a bazelor de date deţinute de instituţiile publice din România, a anunţat reprezentantul Agenţiei, conchizând că se va începe cu instituţiile mari, cu acoperire naţionale, după care se va ajunge la cele judeţene, municipale, locale etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb