VIDEOCONFERINŢA BURSA - "SECURITATEA CIBERNETICĂ" / VASILE VOICU, MANAGER SECURITY SOLUTIONS, TELEKOM ROMÂNIA: "Industria de apărare cyber creşte, dar atacatorii sunt uneori cu un pas înainte"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 16 decembrie 2020

Vasile Voicu

Vasile Voicu

Acest an a fost unul cu totul special, din punct de vedere al securităţii cibernetice, este de părere Vasile Voicu, Manager Security Solutions în cadrul Telekom România. Conform domniei sale, pandemia de Covid - 19 a adus la îndemâna atacatorilor cibernetici posibilitatea de a lansa atacuri reuşite şi de amploare mai mare. Acest fenomen a avut loc şi ca urmare a trecerii bruşte de la munca la birou la munca de acasă fără implementarea tuturor măsurilor specifice de asigurare a securităţii, a completat reprezentantul Telekom. În opinia domniei sale, securitatea în cazul lucrului de acasă este la standarde mai reduse decât în cazul desfăşurării muncii la birou şi acest lucru a crescut aria de atac. Vasile Voicu a precizat că, din luna martie şi până în prezent, au crescut atacurile asupra băncilor cu circa 250%, atacurile de tip malware au crescut cu 600%, iar cele de tip ransomware - cu 200%. În acelaşi timp, a crescut şi numărul celor care au plătit răscumpărare în cazul acestor atacuri, cu o treime.

Industria de apărare creşte, dar nici atacatorii nu rămâm în urmă, de multe ori aceştia fiind cu un pas înainte, apreciază Vasile Voicu, completând: "Digitaliarea, creşterea numărului de persoane conectate la internet, conduce la creşterea ariei de atac, iar securitatea este de multe ori pusă în pericol. Digitalizarea ajută, dar, în acelaşi timp, conectarea totală şi digitalizarea presupun şi metode de apărare adecvate.

Din punct de vedere al Deutsche Telekom, din martie şi până acum, doar pe parcursul unei zile am văzut o intensificare a acestor atacuri de 2,5 miliarde de evenimente de securitate culese de la 3.300 de surse de date, mai mult de 6 miliarde de date înregistrate din serverele DNS şi 31 milioane de atacuri executate întro reţea de Honeypot a Deutsche Telekom, culese de la 3.400 de senzori logici. Practic, se accelerează foarte mult dinamica atacurilor".

În opinia sursei citate, companiile mici si mijlocii care folosesc serviciile Telekom fac un salt în domeniul securităţii cibernetice, utilizând aceleaşi reusre tehnice şi umane pe care le utilizează companiile mari.

Vasile Voicu a mai spus: "Prin echipa noastră, ajutăm companiile şi instituţiile publice să se apere împotriva atacurilor de securitate, utilizând o echipă cu peste 20 de ani de experienţă. Respectăm standardele de securitate din Europa şi din Germania şi avem acces la o bază de date privind «indicators of compromise» şi la o bibliotecă de malware cu peste 20 milioane de semnături. Îmbrăţisăm partea de apărare pentru clienţii noştri şi le punem la dispoziţie atât tehnologii de ultimă generaţie, cât mai ales experianţa oamenilor noştri, care utilizează aceste tehnologii, urmează nişte proceduri care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, determină sursa unui atac şi îi ajută pe clienţi să elimine atacurile respective".

Este important ca instituţiile şi companiile să aibă unele resurse minime implementate astfel încât să se poată apăra de atacurile cyber, subliniază Vasile Voicu. Domnia sa a mai precizat: "Noi suntem parte a unei reţele globale de «security operations centers» care acoperă atât Europa, cât şi întreaga lume. Toate funcţionează sub umbrela echipei din Bon, informaţiile acestor centre de securitate se schimbă în timp real şi există beneficiul să aflăm despre intenţiile atacatorilor cibernetici şi să luăm măsuri în cazul în care unele atacuri se repetă.

Orice companie, ca să poată înţelege la ce nivel se află din punct de vedere al vulnerabilităţii cibernetice, ar trebui să ruleze cel puţin o dată sau de două ori pe an teste de «vulnerability assessment» sau «penetration test». Aşa, vor vedea care sunt vulnerabilităţile şi ce măsuri să întreprindă astfel încât să nu fie nevoie să încaseze banii din asigurare, în cazul în care o au".

Printre altele, reprezentantul companiei a mai spus că, în privinţa atacurilor sofisticate, Telekom colaborează, la nivel de grup, cu firme de renume precum Cisco şi Check Point şi pune la dispoziţia clienţilor dispozitive ce pot descoperi atacatorii care, de regulă, rămân ascunşi în interiorul reţelei target în medie 240 de zile. Compania mai oferă şi servicii de protecţie a internetului şi a părţii de aplicaţii şi terminale mobile. Pentru protecţia datelor în cloud, Telekom oferă soluţii de protecţie colaborând cu firme importante din domeniu, cum ar fi Check Point sau Microsoft.

Din punct de vedere al designului, orice companie trebuie să aibă niste măsuri minimale de securitate, provide-uri etc., care pot fi externalizate, consideră Vasile Voicu, evidenţiind că Telekom oferă astfel de servicii şi asistenţă pentru crearea unor sisteme şi proceduri din zona apărării.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atacatorii sunt uneori cu un pas înainte , SOLUȚIE : făcuți fulgerător ȘEFI și șefii atacatori

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb