VIDEOCONFERINŢA BURSA - "SECURITATEA CIBERNETICĂ" / VLAD STOICHIŢESCU, HEAD OF TECHNOLOGY RISKS DIVISION OTTO BROKER: "Nimeni nu vorbeşte despre asigurarea riscului cibernetic"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 16 decembrie 2020

Vlad Stoichiţescu

Vlad Stoichiţescu

Nimeni nu vorbeşte despre asigurarea pentru riscul cibernetic, deşi chiar reprezentanţii autorităţilor publice şi ai companiilor private au vorbit în conferinţă despre rezilienţă, a spus Vlad Stoichiţescu, Head of Technology Risks Division la Otto Broker.

Acesta a afirmat: "Ca să încep uşor anecdotic, am pus un pariu cu un coleg de-al meu de la birou că până la momentul când voi intra în panel să discut nu voi auzi cuvântul asigurare. Vă spun că am câştigat acest pariu deşi am avut la masa şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi o entitate privată. Nimeni nu a menţionat asigurarea privind riscul cibernetic deşi vorbim despre rezilienţă. (...) Eu sper că subiectul asigurărilor, deşi este unul post-factum... Ceilalţi vorbitori au vorbit despre ce putem face să nu ajungem în situaţia în care să avem nevoie de asigurare. Tot dânştii au confirmat că nu există vestă antiglonţ şi că soluţii tehnice există, este foarte bine să fie implementate. Este însă foarte importantă această educaţie digitală, iar noi asta facem la nivel de Otto Broker, încercăm să profităm de orice motiv şi orice platformă în care putem să facem awareness de subiectul cyberinsurance"

Potrivit lui Stoichiţescu, la nivel global, activele fixe, tangibile, corporale ale companiilor sunt în scădere, iar acele active intangibile, de tot felul de forme, brand, intellectual property sau platforme sunt în creştere.

"Suntem complementari cu departamentul de IT. Avem cu toţii un obiectiv comun: să avem organizaţii mai bine pregătite să facă faţă atacurilor cibernetice indiferent că vorbim despre companii private, autorităţi publice, regii şi aşa mai departe. Iar chestia asta devine din ce în ce mai relevantă într-o economie în care procentul activelor fixe este într-o continuă scădere", a arătat Vlad Stoichiţescu.

Reprezentantul Otto Broker a arătat că foarte puţini dintre angajaţi îşi vede top managementul ca fiind direct implicat în securitatea cibernetică a unei firme. Acesta a precizat: "Noi încercăm să asimilăm această chestiune cu importanţa unui ofiţer bun de SSM, care are legătură cu viaţa oamenilor dintr-o organizaţie şi care răspunde direct general managerului. Aş zice că suntem cu toţii responsabili să asigurăm siguranţa cibernetică într-o companie dar este foarte important să avem şi nişte persoane foarte clar definite cu aceste task-uri".

Vorbind despre riscuri, Vlad Stoichiţescu a spus că factorul uman este adesea cel mai mare risc în materie de securitate cibernetică. Domeniile cele mai expuse riscului cibernetic sunt sectorul public, infrastructură, financiar, IT, medical, transporturi, distribuţie, e-commerce, potrivit acestuia.

"Eroarea umană nu poate fi controlată foarte bine, poţi doar să speri că cursurile interne şi trainingurile constante pot să ridice nivelul de rezilienţă cibernetică la nişte oameni care trebuie să fie atenţi zilele astea 60 de secunde pe zi la cel link-uri deschid, la ce mesaje răspund, în ce site-uri îşi bagă user-ul şi parola şi aşa mai departe", a mai afirmat oficialul Otto Broker.

O astfel de poliţă de asigurare acoperă atât aspecte ce ţin de datele personale cât şi întreruperea afacerilor. Totodată, există acoperire pentru daunele proprii dar şi pentru daunele la terţi, la partenerii de business ai unei firme, din moment ce un atac cibernetic asupra unei organizaţii are şanse majore să se extindă şi la alte reţele cu care organizaţia este în legătură sau cu care comunică.

"Asta înseamnă că o poliţă te va ajuta să acoperi o serie întreagă de cheltuieli, unele directe, unele indirecte, unele comerciale, altele pot să fie şi legale dacă vorbim pe zona de date personale, pentru care probabil nu ai previzionat situaţiile financiare. Nu ai un fond de rezervă pentru atacuri cibernetice. Cel puţin în momentul de faţă eu nu am cunoscut o companie care să aibă această linie în situaţiile financiare", a spus Stoichiţescu.

Acesta a adăugat: "În momentul în care Otto Broker a decis să-şi facă o poliţă de asigurare cibernetică am avut câteva repere legate de cam care ar fi valoarea pe care ar trebui să o asigurăm. În cazul în care sunteţi, ca noi, un broker cu sute de mii de clienţi persoane fizice cu siguranţă că aspectul datelor personale a fost unul important, dar la fel de importantă este şi zona de denial of service, business interruption şi tot felul de pierderi cauzate de o potenţială întrerupere a activităţii. Bineînţeles, ransomware-ul, pentru că şi noi vedem că suntem targetaţi în mod constant de atacuri de acest fel".

O astfel de poliţă de asigurare pentru riscul cibernetic, pentru o companie mică sau mijlocie aflată într-o zonă considerată non-critică, costă între 1.000 şi 2.000 de euro pe an. Poliţa are acoperire completă, a arătat oficialul Otto Broker, care a adăugat că firmele mari/din industrii expuse vor avea nevoie de un audit mai complex.

În zona de autorităţi publice nu există, paradoxal, mai deloc oferte pe zona de asigurări cibernetice, a conchis Vlad Stoichiţescu.

Cele mai multe date ale cetăţenilor din România sunt deţinute de instituţiile publice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb