VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" /EVELINA NECULA, CMO & CO-FOUNDER, KINDERPEDIA: "Tehnologia poate aduce o contribuţie de valoare în educaţie"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 4 septembrie 2020

Evelina Necula

Evelina Necula

Platformele educaţionale şi mijloacele de conectare nu trebuie văzute doar ca substitut al învăţământului din clase, ci este nevoie să înţelegem aportul de valoare pe care poate să-l aducă tehnologia în educaţie, a declarat Evelina Necula, CMO & Co-Founder, Kinderpedia.

Domnia sa a precizat că platforma Kinderpedia este o soluţie completă de comunicare şi management în şcoală, inovatoare în educaţie, care a luat naştere printr-o finanţare europeană, în 2014 pornind de la ideea de comunicare.

Evelina Necula a declarat: "Ne-am propus atunci să conectăm grădiniţele şi părinţii. Nu a fost deloc întâmplător motivul pentru care ne-am ales această zonă de intervenţie strategică, respectiv cea a educaţiei timpurii, ci pentru că este zona educaţiei în care părintele, familia şi extrapolând comunitatea au cel mai puternic rol în educaţia unui copil. S-a demontrat recent că implicarea familiei în educaţie este principalul predictor al succesului atât la şcoală, cât şi mai departe în viaţă. Aceasta este misiunea noastră, viziunea cu care mergem mai departe".

Co-fondatoarea Kinderpedia a precizat că misiunea platformei a fost definită în termeni de educaţie conectată, evitând termenul de digitalizare pentru că, în viziunea acesteia, este un termen gol: "Trebuie să aibă un sens, să se ducă spre un rol în societate, spre un impact emoţional, social şi cultural şi toate acestea le poate face doar atunci când este însoţită de acel bagaj persuasiv pe care sper să-l regăsim şi astăzi în digitalizarea forţată pe care o traversăm cu toţii".

De asemenea, Evelina Nicula consideră că platformele educaţionale au intuit foarte multe şi ar trebui să li se ofere credit pentru că au pornit de la situaţii reale de viaţă, ceea ce înseamnă că atunci când şi-au articulat atât misiunea, cât şi rolul, nu au făcut-o ca un substitut pentru şcoala clasică, au făcut-o ca pe un complement, ca pe un element de suport care poate să simplifice procese administrative, care poate să faciliteze accesul la resurse educaţionale care altfel nu ar fi fost disponibile şi care pot să aducă familia aproape de copil şi de ce face el la şcoală atunci când contează.

Reprezentanta Kinderpedia a mai adăugat: "Statisticile demonstrează că tehnologia a pătruns în educaţie de la vârf. Este un lucru natural pentru că mediul academic este cel mai interesant pentru toţi operatorii din zona tehnologiei, de acolo se nasc tendinţele, viitorii lideri, însă dacă ne uităm la impactul pe termen lung şi per ansmablu asupra societăţii vom căştiga cel mai mult atunci când vom vedea şi vom recunoaşte rolul tehnologiei în educaţia timpurie şi cea primară".

De asemenea, domnia sa a subliniat că cea mai multă valoare în educaţie se naşte în educaţia timpurie, iar digitalizarea relaţiei dintre dascăl şi părinte este extrem de importantă.

"Din parteneriatul între ceea ce dacălul sedimentează în clasă şi se continuă în mod coerent şi sănătos de către familie acasă se naşte cea mai multă valoare în educaţie", a explicat Evelina Necula.

Domnia sa a povestit şi impactul pe care declanşarea pandemiei de coronavirus l-a avut asupra platformei Kinderpedia: "Pandemia a constituit pentru noi o provocare uriaşă de a ne maximiza impactul în societate. Eram la momentul începerii crizei Covid la circa 160 de instituţii de învăţământ înrolate, grădiniţe şi şcoli, foarte multe dintre ele private, dar în câteva zile au venit către noi mii, aproape zeci de mii de cereri. În prima clipă ne-am întrebat cum putem ajuta pentru că noi suntem o soluţie complementară educaţiei şi ca noi să putem oferi suport, conectare, trebuie să fie copiii la şcoală. Am reinventat astfel foarte uşor rolul Kinderpedia în această ecuaţie a educaţiei prin lansarea funcţionalităţii de predare video la distanţă la doar 5 zile de la închiderea şcolilor. Asta însemna că orice profesor cu cont pe Kinderpedia putea începe cursurile video cu toată clasa lui, fără să trimită mailuri individuale către elevi, fără să aibă nevoie de alte date ale părinţilor direct din platformă. Era o nevoie uriaşă să scalăm acest impact, pentru că noi aveam atunci undeva la 3000 de profesori, în niciun caz atâţia câţi aveau nevoie de soluţia noastră aşa că ne-am îndreptat foarte repede către Ministerul Educaţiei şi pe 19 martie am semnat un protocol prin care am oferit Kinderpedia gratuit şcolilor publice fără niciun fel de condiţionare până la finalul anului şcolar. Mai mult decât atât, pentru că înţelegeam cât de mare este nevoia lor de certitudine şi de predictibilitate, am izolat un pachet de 11 modele din cele 24 pe care le are platforma pe care le-am oferit gratuit pe viaţă, aşa cum ne place nouă să spunem, profesorilor. Astfel că indiferent ce se decide mai departe ei să-şi poată continuam activitatea pe platformă, şi să nu fie condiţionaţi de niciun fel de înţelegere comercială".

Totodată, Evelina Necula a precizat că la începutul pandemiei a existat o perioadă de inerţie între momentul închiderii şcolilor şi până la momentul în care s-a dat prin ordin de Ministru directiva către director şi către profesor să se conecteze în mod obligatoriu cu elevii.

"A fost un vid de mai bine de o lună, de 5-6 săptămâni, timp în care am derulat o campanie extrem de activă, am chemat zeci de personalităţi publice, experţi în educaţie, psihologi, directori de şcoli să vorbească despre cât de important este ca fiecare dascăl să se conecteze cu elevii lui şi cu familia, pentru că în momentul acela un apel la empatie şi la solidaritate erau ceea ce societatea avea nevoie cel mai mult. Cei mai vulnerabili din societate la momentul acela erau copiii care s-au trezit peste noapte cu întreaga lor viaţă întoarsă pe dos, şi nu neapărat cu nişte părinţi foarte deschişi şi disponibili acasă care să stea şi să le ofere emoţii pozitive clipă de clipă pentru că ştim foarte bine că şi părinţii, tot ce a însemnat forţa activă a societăţii, a trecut printr-o traumă la rândul lor", a mai mărturisit co-fondatoarea Kinderpedia.

Domnia sa a mai subliniat importanţa ca la nivel strategic guvernamental, dar şi la nivel local să fie asigurată continuitatea copiilor mici, preşcolari şi cei din clasele primare, la educaţie la şcoală şi la grădiniţe.

"Va fi foarte greu să suplinim în online ceea ce nu se poate face pe acea categorie de vârstă în offline. Dacă putem să ne uităm la o dimensiune, la o direcţie strategică ar fi să le permitem celor mici să se ducă în comunităţile lor pentru că, pentru ei, acea conectare este extrem de valoroasă şi mult mai greu de suplinit prin medii digitale, dar mai mult decât atât să le permitem părinţilor lor să meargă la serviciu, pentru că altfel societatea nu merge mai departe. Dacă nu mergem la serviciu nici noi nu ne împlinim rolul în lume, nu ajutăm economia să se mişte şi s-ar putea ca impactul pe termen lung a ceea ce se întâmplă acum nici măcar să nu putem să-l estimăm", a mai adăugat Evelina Necula.

Este rolul statului şi al societăţii să găsească acele mecanisme prin care să-i ţină pe copii în siguranţă în şcoli şi grădiniţe şi pe părinţi la fel în siguranţă pentru a aduce valoare societăţii şi economiei, după cum mai este de părere domnia sa.

Reprezentanta platformei educaţionale a mai afirmat că elevii sunt un vector uriaş de schimbare: "Faptul că avem nativi digitali şi ne putem lega de experienţa lor ne ajută extrem de mult în a face următorul pas mai departe pentru că ei vor primi cu receptivitate tot ceea ce vom alege să facem. Dar mai mult decât atât avem cadre didactice tinere, sunt 40000 de absolvenţi de studii pedagogice care s-au prezentat la examenul de titularizare în ultimii 10 ani. Aceştia sunt oameni tineri, care au învăţat pe instrumente digitale la şcoală şi pot fi vectori de schimbare în toate instituţiile unde intră. Aşa cred că ar trebui făcută digitalizarea, printr-o reţea de inovaţie în care să-i sprijinim pe cei care au disponibilitatea să încerce ce este nou".

Totodată, Evelina Necula a mai spus că nu este uşor să schimbi mentalităţi şi întotdeauna costul unei schimbări este mai mare decât zero, iar costul care este mai mare de zero trebuie completat cu persuasiune.

"Ce lipseşte din demersul de digitalizare automată este persuasiunea. 80% din profesorii care îşi caută astăzi instrumente digitale nu le caută ca să-şi îmbunătăţească activitatea de la clasă, ci ca să se conecteze cu copiii când nu vor fi la clasă, iar asta este o mentalitate la care trebuie să lucrăm. Trebuie să înţelegem că tehnologia ajută la clasă, nu când eşti departe, şi te ajută să te conectezi cu familia, care te ajută să-ţi sedimentezi rolul în educaţia unui copil ca dascăl", a mai explicat co-fondatoarea Kinderpedia.

Evelina Necula a mai amintit că platforma educaţională Kinderpedia a primit numeroase recunoaşteri internaţionale şi locale pentru inovaţie şi pentru contribuţia sa la transformarea educaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb