VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI ŞI TEHNOLOGIA 5G" / MARIA GRAPINI, EUROPARLAMENTAR: "Nu putem să nu continuăm trecerea de la 4G la 5G"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 1 iulie 2020

"Nu putem să nu continuăm trecerea de la 4G la 5G"

"Trebuie să comunicăm pe înţelesul utilizatorilor ce presupune tehnologia 5G"

În ţara noastră încă se face confuzie de competenţe în privinţa comunicării legate de implementarea tehnologiei 5G, conform doamnei Maria Grapini, europarlamentar, care afirmă că "nu este niciodată foarte clar care este competenţa statului membru UE şi care este cea a Comisiei Europene în acest sens".

Domnia sa declară: "Încă din 2016 Comisia Europeană a fost preocupată să discute pe marginea acestei noi tehnologii 5G. Mi-ar plăcea, însă, ca şi în România să se vorbească şi să se comunice aceste aspecte pe înţelesul utilizatorilor, al cetăţenilor. Trebuie să explicăm ce este cu această nouă tehnologie 5G, pentru că toţi am auzit tot felul de informaţii, multe «fake news», despre efectele nocive ale tehnologiei 5G.

Comunicarea trebuie făcută pe un limbaj pe înţelesul tuturor, mai ales că specialiştii IT sunt tentaţi să vorbească într-un limbaj cifrat, care este mai greu de înţeles. Până la urmă, nu putem să nu continuăm cu trecerea de la 4G la 5G. Important este să explicăm ce presupune acest lucru. Digitalizarea ţine de competenţa naţională".

Doamna Grapini menţionează că oficialii europeni "spun foarte clar că tehnologia 5G aduce avantaje, iar Europa poate rămâne competitivă dacă va avea această tehnologie". Conform spuselor europarlamentarului român, oficialii UE au subliniat însă că statele membre au responsabilitatea să-şi asigure securitatea reţelelor, respectiv selectarea furnizorilor de tehnologie.

"Toate aceste lucruri sunt responsabilităţi ale statelor membre", afirmă Maria Grapini, adăugând: "Până la implementarea tehnologiei 5G, trebuie să le explicăm oamenilor foarte bine ce presupune aceasta, în condiţiile în care oamenii au teamă de necunoscut. La orice tehnologie avem avantaje şi riscuri, trebuie să vedem cum maximizăm avantajele şi cum diminuăm riscurile. Comisia Europeană a identificat deja nişte riscuri, precum expunerea sporită la atacuri şi multiplicarea punctelor de intrare care pot fi folosite de atacatori. Tehnologia 5G presupune echipamente mai sensibile, respectiv dependenţa operatorilor de reţelele mobile ale furnizorilor. Rolul statelor este să încerce să găsească măsuri pentru diminuarea acestor riscuri".

Maria Grapini mai aminteşte că, potrivit estimărilor Comisiei Europene, tehnologia 5G urmează să genereze, la nivel mondial, venituri de 225 de miliarde de euro, până în 2025. "Important este cât va avea Europa din aceste venituri, şi cât România. Graficele prezentate de oficiali arată că stăm foarte prost la digitalizare", subliniază doamna Grapini.

"Vrem să dezvoltăm piaţa internă a UE"

Potrivit europarlamentarului român Maria Grapini, Comisia Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European (IMCO, al cărei vicepreşedinte este) urmăreşte întotdeauna să stabilească politici echilibrate. Domnia sa precizează: "Pe de o parte, vrem să dezvoltăm piaţa internă, să nu mai depindem atât de mult de importurile din ţări terţe, pentru siguranţa produselor, dar şi pentru viteza cu care le putem avea la dispoziţie. Criza actuală ne-a demonstrat că depindem foarte mult de aceste importuri, aşadar vrem să facem politica de dezvoltare a pieţei interne a UE în aşa fel încât să rămânem într-o competiţie gloabală pe primul loc şi totodată să asigurăm o protecţie sporită consumatorilor".

În vederea realizării acestor obiective, fiecare stat membru trebuie să îşi ia măsurile necesare la nivel naţional, conform europarlamentarului român, care concluzionează că legislaţia naţională este foarte importantă, la fel transpunerea acesteia în practică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa ma indoiesc ca asta intelege tehnologia 5G...Daca ar fi vorba de A3 ar fi experta...

    1. Habar nu are cu ce se mănîncă

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb