VIDEOCONFERINŢA "FORUMUL INVESTITORILOR" / CLAUDIU CAZACU, CONSULTING STRATEGIST XTB ROMÂNIA: "Are loc o ajustare în pieţe, însoţită de şocuri de volatilitate pronunţată"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2022

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România

Anul investiţional 2022 nu va semăna cu niciun altul, iar în pieţe are loc, în prezent, o ajustare cu şocuri de volatilitate pronunţată, consideră Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România. Potrivit analistului XTB, piaţa bursieră americană a fost susţinută în ultimele luni de câteva din companiile gigant, în timp ce "sub capotă" piaţa a corectat destul de puternic. Acesta consideră că investitorii ar trebui să aibă o strategie pe termen mai lung având în vedere faptul că în prezent are loc o ajustare în pieţe cu şocuri de volatilitate pronunţată.

Claudiu Cazacu a afirmat: "Anul investiţional 2022 nu va semăna cu niciun alt an pentru că nu am avut o ameninţare de război atât de aproape de noi, în ultimii ani, adică de când avem bursă modernă în România. În plus, inflaţia reprezintă o problemă reală pentru investitori. Acţiunile oferă o protecţie în faţa inflaţiei. Pe de altă parte, inflaţia erodează capitalul. Recunoşte şi Warren Buffett că nu ai unde să te ascunzi (de inflaţie - n.r.). Materiile prime pot fi o soluţie temporară. În linii mari vorbim de o ajustare, de şocuri de volatilitate destul de pronunţată şi cine va intui momentele potrivite îşi va putea replasa capitalul în mod optim la momentul potrivit".

Potrivit acestuia, încă de ceva timp piaţa americană şi în special sectorul american de tehnologie a oferit semnale destul de serioase şi de dure în condiţiile în care profunzimea pieţei a avut puternic de suferit (multe companii înregistrând corecţii puternice), însă la nivel de indici piaţa din SUA a fost sprijinită de câteva din companiile gigant.

Analistul XTB A explicat: "Importanţa sectorului de tehnologie este una extrem de ridicată, însă întrebarea este dacă nu cumva, în anumite perioade, a devenit prea mare. (...) Avem o mare interacţiune şi întrepătrundere între viaţa noastră şi lumea digitală. Ce se petrecea de ani de zile era un trend cumva de lungă durată în care companiile din tehnologie acaparau (tot) - se spunea chiar că software-ul va înghiţi lumea. Adică valoarea adăugată va fi concentrată acolo unde resursele pot să ofere un randament optim, iar în zona de software unde ai un cost de multiplicare neglijabil, odată ce ai scris un program, este destul de clar că posibilitatea de scalare este excepţională. Iar când ai proprietate intelectuală pe care o poţi multiplica la costuri infime se ajunge la un model de tipul «winner-takes-all», adică «câştigătorul ia totul». Un asemenea trend se afla deja în accentuare şi el s-a accentuat pe perioada pandemiei. Nişte studii pe care le-am văzut şi propria noastră estimare a mers exact în aceeaşi direcţie şi spuneam, acum un an şi ceva, în vremuri mult mai grele şi mai tensionate decât cele de acum - nu din punct de vedere geopolitic, ci al situaţiei din sănătate - că situaţia de transformare a modului de lucru a dus până la urmă la o accelerare a unor trenduri cu 3 ani de zile. Ce s-a întâmplat a fost că pieţele au văzut această oportunitate, faptul că profiturile se mută din anumite zone către sfera de digital - bineînţeles serviciile au avut de suferit, dar companii precum Google, Facebook şi Amazon au avut enorm de câştigat, Zoom mersese aproape de 400 de dolari, iar acum suntem în jur de 140 de dolari/acţiune. Se pot calcula procentele (corecţiei), dar ele vor ieşi la nivel de zeci de procente. Netflix a fost până de curând la jumătate faţă de vârf. Sub suprafaţa pieţei, ceea ce s-a întâmplat a fost o corecţie drastică. Asta nu se vede neapărat pe indici, care sunt susţinuţi de câteva companii foarte mari care s-au ţinut foarte bine. Multe sunt încă în vecinătatea maximelor istorice, însă dincolo de acestea companiile de talie medie sau mică plus companiile din gaming (au suferit). Între giganţi avem o suferinţă majoră pentru Facebook, denumit acum Meta Platforms. Aş spune că este o imagine foarte diferită între ceea ce ne oferă indicele şi ceea ce ne oferă profunzimea pieţei care dădea semnale destul de serioase şi de dure cu mult timp înainte".

Potrivit acestuia, ratele de dobândă prognozate a urca începând din acest an au început să fie incluse în preţuri şi în evaluări, însă până acum nu în totalitate. Cazacu a mai spus că în presiunea pe Federal Reserve (Fed) pentru combaterea inflaţiei este la cote foarte ridicate şi se discută în prezent de o majorare de 0,5% a dobânzii cheie din SUA în luna martie. În opinia analistului, o asemenea majorare "ar trebui salutată şi dorită pentru că altfel s-ar putea să facem majorări mai târziu şi mai rapid".

"Avem această situaţie în sectorul de tehnologie şi nişte corecţii care s-au întâmplat deja la niveluri foarte adânci. Cred că toată lumea este pe bună dreptate afectată de efectul ratelor de dobândă. Ratele de dobândă mai mari influenţează (piaţa) prin mai multe pârghii, nu le analizăm în detaliu, dar una dintre ele este modelul de evaluare DCF (discounted cash flow - n.r.), care înseamnă că la dobânzi mai mari valoarea prezentă a unor fluxuri viitoare de capital, care apropo sunt şi incerte, este mai mică. Dacă este mai mică atunci valoarea companiei este mai mică şi asta face de exemplu ca o companie românească, un unicorn listat în SUA să sufere nişte ajustări dramatice", a arătat Claudiu Cazacu.

Analistul XTB România a mai afirmat că majorările de dobânzi din partea Fed sunt "inevitabile". Cazacu notează totuşi că sectorul de tehnologie continuă să aibă multe de oferit investitorilor, iar pe parcursul acestui an s-ar putea ajunge la niveluri considerate atractive.

"Cu siguranţă presiunea este foarte mare pe Rezerva Federală şi se discută chiar de 0,5% majorare în martie care după părerea mea este o chestiune care ar trebui salutată şi dorită pentru că altfel s-ar putea să facem majorări mai târziu şi mai rapid. Întrebarea este până când şi dacă nu cumva investiţiile optime se fac împotriva condiţiilor generale, dar după ce un parcurs şi-a consumat o parte din forţă şi din energie. Există diverse voci care spun «gata, s-a terminat cu trendul ascendent». Eu am fost în anii trecuţi, deseori, destul de limitat şi de rezervat şi reţinut, chiar prevestind corecţii în anumite momente. Aş spune că, pentru viitorul mediu şi îndepărtat, tehnologia are în continuare foarte multe de oferit. După părerea mea, speranţele, care au fost extrem de ridicate, au fost cumva reconectate la realitate şi poate că nu suntem încă, tocmai din pricina dobânzilor care urmează să crească, la acele niveluri extrem de atractive. Însă probabil că pe parcursul acestui an vom ajunge acolo. Ceea ce aşteptam anul trecut şi în câteva ocazii şi ceva mai înainte se petrece acum. Nu s-a petrecut pentru că sugerează că s-a încheiat, nu, este un proces care se derulează în prezent. Eu am acum, nu aveam anul trecut, anumite investiţii în tehnologie şi probabil într-o manieră foarte graduală le voi accentua. Însă cred că este extrem de important de avut o strategie pe termen mai lung şi trebuie avută şi o distribuţie geografică. În piaţa românească, în mod timid încă, avem nişte companii noi iar piaţa a arătat că există un interes foarte consistent pentru acestea. Pentru un investitor pe termen lung sigur că momentul de intrare este foarte important şi aş spune că sectorul de tehnologie din România este într-o fază cu siguranţă mult mai aproape de tinereţe însă în felul acesta şi promite mai mult. Anumite nume listate pe segmentul AeRO nu au fost poveşti de succes, dar per ansamblu sectorul de tehnologie este foarte promiţător. Şi este de urmărit un nivel de includere în preţuri a riscurilor", a afirmat Claudiu Cazacu.

Acesta a adăugat că pentru România există şi o primă de risc regională, respectiv de risc geopolitic.

"Se pare că acesta a scăzut uşor odată cu retragerea anumitor trupe (ruseşti) din zona graniţelor Ucrainei, ceea ce are un efect pe termen scurt (pozitiv pentru pieţe), însă situaţia este greu de prevăzut pe termen lung. Ţinând seama şi de această primă de risc şi de faptul că tendinţa este de creştere pentru dobânzi aş spune că o parte din provocări au fost incluse în preţuri - nu în totalitate - şi cred că sectorul de tehnologie este interesant, dar mai ales pentru cei care ori au o foarte bună experienţă şi un apetit speculativ foarte mare şi vor căuta un nivel de minim în curând, ori pentru cei care au o perspectivă pe termen mai lung şi care au încredere şi îşi asumă riscurile care derivă din expunerea regională şi care ar putea urmări pe parcursul acestui an o expunere în privinţa acestui sector", a conchis Claudiu Cazacu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb