VIDEOCONFERINŢA "FORUMUL INVESTITORILOR" Clienţii pieţei de capital - investitorii, reuniţi la Forumul BURSA

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2022

Clienţii pieţei de capital - investitorii, reuniţi la Forumul BURSA

Directori de mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, precum şi ai unor noi emitenţi veniţi recent în Piaţa AeRO, manageri de fonduri de investiţii, analişti de piaţă, brokeri şi investitori individuali au participat, ieri, la Conferinţa hibrid "Forumul investitorilor" organizată de Grupul de presă BURSA în parteneriat cu Ziare.com, în cadrul căreia au fost dezbătute cele mai importante subiecte ale pieţei de capital locale şi perspectivele investiţionale pentru următorii ani.

În mod special, a ieşit în evidenţă prezenţa lui Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo Bank, fin analist al pieţelor, cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul financiar, pe care investitorii de la noi îl pot vedea de obicei la CNBC sau Bloomberg.

Principalele subiecte discutate s-au concentrat în jurul stadiului dezvoltării pieţei noastre de capital, atât prin prisma accesului la finanţare al companiilor, cât şi din punctul de vedere al oportunităţilor pe care le oferă investitorilor, mediul global actual - caracterizat prin inflaţie ridicată, înăsprirea politicilor monetare ale băncile centrale şi tensiuni geopolitice, precum şi aspecte punctuale ale companiilor reprezentate de speakeri. Toate acestea vor fi prezentate pe larg în zilele următoare în ziarul BURSA.

Poziţionarea companiilor de la BVB în contextul actual, listarea Hidroelectrica şi a altor companii la bursa noastră

Remus Dănilă, Head of IR & Business Development în cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), crede că piaţa noastră de capital are companii bine poziţionate pentru a face faţă contextului actual. "Credem că Bursa de Valori din România şi piaţa noastră de capital este poziţionată suficient de bine încât să fie un mediu care să dea încredere investitorilor şi partenerilor noştri. Vedem la bursa noastră un mix tot mai bun de valoare. De companii solide, de companii bine poziţionate în contextul actual. Avem producători de energie, producători de resurse, companii care acordă dividende cu randamente foarte bune", a spus reprezentantul BVB.

De asemenea, iese în evidenţă dezvoltarea pieţei AeRO, unde există un potenţial foarte mare pentru companii de creştere, companii care pot fi atractive pentru investitorii care urmăresc bursa pe termen lung, a mai punctat Remus Dănilă. "Vedem companii care cu banii atraşi din listările şi rundele iniţiale de finanţare s-au extins în străinătate, şi-au dezvoltat business-ul, au lansat produse, şi sperăm ca toate acestea să se vadă pe termen lung în succesul tuturor celor implicaţi", a adăugat reprezentantul BVB.

Daniel Naftali, manager de portofoliu adjunct al Fondului Proprietatea, spune că FP este gata să listeze pachetul de acţiuni deţinut la Hidroelectrica, dacă Guvernul va aproba listarea companiei de stat, obiectiv care este prevăzut şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Credem că listarea Hidroelectrica va accelera tranziţia pieţei de capital din România către o piaţă emergentă, tocmai această tranzacţie având rolul de a atrage investitori pe piaţa de capital şi într-o companie românească, investitori care până acum nu au investit. (...) Sunt discuţii cu acţionarul majoritar, statul român, şi propunerea noastră este ca Fondul Proprietatea să realizeze oferta de vânzare. Evident o astfel de tranzacţie poate avea loc în momentul în care noi ca administratori ai Fondului Proprietatea suntem convinşi că interesele acţionarilor noştri sunt protejate şi, în urma unei astfel de tranzacţii compania, în urma listării, este corect evaluată de piaţă. Vorbim despre o tranzacţie care ar putea avea o valoare de peste 2,5 miliarde dolari, mai mare decât orice a avut loc pe piaţa de capital din România", a spus Daniel Naftali.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, consideră că Hidroelectrica trebuie listată doar la Bursa de Valori Bucureşti, fără o listare duală, aşa cum s-a procedat în cazul altor companii deţinute majoritar de stat.

"Listările sunt bune pentru investitori în general şi pentru statul român în particular dacă sunt făcute doar în locul unde compania există, adică Bursa de Valori Bucureşti. (...) A face o listare de dragul listării, pentru a atrage foarte mulţi bani, printr-o listare la Londra, nu ajută decât piaţa de capital din Londra. (...) aceste listări trebuie să aibă sens. Eu, ca membru în Consiliul Bursei şi participant în piaţa de capital din România, militez pentru listări doar la Bucureşti pentru că listările duble au fost chiar o prostie", a spus preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

În general, brokerii şi investitorii se aşteaptă ca trendul listărilor demarat anul trecut la Bursa de Valori Bucureşti să continue, în primul rând pentru companiile de dimensiuni mai reduse, dar cu perspective de creştere.

Antonio Oroian, broker în cadrul Goldring consideră că antreprenorii au înţeles că piaţa de capital reprezintă, poate, cel mai bun mijloc de finanţare a afacerilor şi se aşteaptă ca tot mai multe IMM-uri să facă pasul către bursă, în viitorul apropiat.

Nemulţumiri legate de atitudinea Autorităţii de Supraveghere Financiară faţă de investitori şi cerinţe pentru îmbunătăţirea guvernanţei şi luptei împotriva corupţiei

În acelaşi timp, există nemulţumiri legate de modul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) protejează interesele investitorilor.

Ben Madadi, investitor persoană fizică atât în pieţele externe, cât şi cu deţineri mari la SIF-uri, reclamă chiar că persoanele din conducerea ASF nu sunt interesate de investitori. "Asta, în primul rând pentru că are (n.r. Autoritatea) o cultură instituţională. Legea spune că ei trebuie să servească piaţa de capital şi investitorii. Or, cultura lor instituţională este cu totul alta. Ei cunosc câţiva şefi de companii, şefi de instituţii şi aşa mai departe şi vorbesc cu ei. Doar atât. Cu unii au relaţii mai bune, cu alţii mai proaste. Este o cultură instituţională. Cei de la ASF trebuie să fie în primul rând interesaţi de investitori. Asta este litera legii", a spus Ben Madadi.

Vorbind în general, Steen Jakobsen de la Saxo Bank a punctat că, înainte de a investi în ţara noastră, trebuie să vadă câteva schimbări în ceea ce priveşte guvernanţa şi lupta împotriva corupţiei. "Dacă aloc 10% din fondurile mele pentru România, piaţa voastră este pur şi simplu prea mică, prea ilichidă. Dacă aţi trece spre un mod de lucru cu mai multă transparenţă şi guvernanţă mai bună, cu siguranţă aţi vedea o creştere de 2% a ritmului de creştere a PIB-ului, ceea ce ar reduce viitorul necesar de finanţare a deficitului bugetar şi de cont curent. Corupţia este o taxă enormă pe creştere, o taxă enormă pe consumator şi asupra democraţiei", a spus Jakobsen.

Perspectivele pieţelor pentru acest an

În ceea ce priveşte perspectivele pieţelor pentru acest an, Alexandru Stânean, directorul general TeraPlast, este de părere că optimismul din ultima perioadă va continua şi în 2022 "Atât cei de la PWC, cât şi specialiştii de la JP Morgan văd, în special pe zona de acţiuni, un optimism, fie el şi moderat, care va domina pieţele în acest an", a spus domnia sa.

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă în cadrul eToro, a subliniat că începutul de an este dominat de incertitudini şi scăderi ale preţurilor acţiunilor mai multor companii, dar nu este exclusă oportunitatea investirii la preţuri mai bune, în anumite sectoare, comparativ cu cele din urmă cu câteva luni.

În opinia lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategyst la XTB România, anul investiţional 2022 nu va semăna cu vreun alt an, pentru că până acum nu a existat o asemenea ameninţare de război atât de aproape. În plus, inflaţia reprezintă o problemă reală pentru investitori, spune analistul XTB, adăugând: "Acţiunile oferă o protecţie în faţa inflaţiei. Pe de altă parte, inflaţia erodează capitalul. Recunoşte şi Warren Buffett că nu ai unde să te ascunzi (n.r. de inflaţie). Materiile prime pot fi o soluţie temporară. În linii mari vorbim de o ajustare, de şocuri de volatilitate destul de pronunţată şi cine va intui momentele potrivite îşi va putea plasa capitalul în mod optim la momentul potrivit".

Mihai Purcărea, CFA, Director General al BRD Asset Management, crede că s-ar putea ca anul acesta băncile centrale să fie un inamic al pieţelor, în lupta pe care o vor duce pentru a diminua impactul inflaţiei, ceea ce este posibil să afecteze negativ pieţele financiare.

"Putem vedea o nelinişte destul de mare în pieţe, nu am mai avut de foarte, foarte mulţi ani o perioadă cu inflaţie mare şi dobânzi atât de joase. În toţi anii precedenţi - de la criza financiară din 2008-2009 -, a existat un salvator în pieţe, şi anume: băncile centrale, care au tipărit bani, au injectat lichiditate. Acum este destul de diferit, băncile centrale nu mai par să fie salvatori pentru că mandatul lor principal este acela de a lupta cu inflaţia, iar în momentul de faţă inflaţia le pune probleme, deci nu mai au libertatea de a ajuta pieţele. Mai mult, s-ar putea ca anul acesta băncile centrale să fie un inamic al pieţelor, în lupta pe care o vor duce pentru a diminua impactul inflaţiei. S-ar putea să vedem un impact destul de negativ în pieţele financiare. Perioada actuală seamănă puţin cu cea de la începutul anilor 2000, când la fel erau evaluări destul de ridicate ale companiilor şi băncile centrale au început să crească dobânzile destul de agresiv din cauza inflaţiei. Dar, în ultimii 10-12 ani nu am mai văzut o piaţă de genul acesta", a spus Mihai Purcărea.

Toate subiectele prezentate şi dezbătute în Conferinţa hibrid "Forumul investitorilor" organizată de Grupul de presă BURSA în parteneriat cu Ziare.com, vor fi abordate pe larg în zilele viitoare, în ziarul BURSA.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ''NU a fost o conferinta hibrid'' ci a fost o conferinta normala, corecta si de deschidere catre transparenta. NU au participat persoana din SIF-URI, asa ma asteptam, doar MADADI, asa este o normalitate, piata de capital cere acest lucru, piata de capital romaneasca trebuie sa fie puternica, naste o economie reala si nu fictive, pe hartie.MULTUMESC! CONTINUATI aceste conferinte, sunt benefice.

    1. In realitate, SIF-urile nu sunt investitori, altfel ar fi fost prezente cu luari de cuvant, nu ar fi ratat un astfel de eveniment major al pietei de capital, unde problematica a fost reala. SIF-urile sunt anti-investitori. SIF-urile isi canibalizeaza investitorii, asa ca nu au avut motiv sa participe la acest forum unde s-au intalnit cei pe care ele ii fura. Am vazut pe afis ca SIF Moldova a participat insa.

      Tu pe SIF uri le așteptai?:)). Oh, sper că nu ești investitor. Cu asemena candoare și neștiință sigur pierzi toți banii în prima zi...

    Momentul meu favorit a fost "we meet in Budapest". Felicitări și multe mulțumiri celor care l-au făcut posibil. Bravo, băieți, ne lepădăm încet, cu ajutorul vostru, de orice urmă de onoare.

    1. Prietene, a fost o ironie la adresa strainilor care confunda Budapest cu Buch arest. Absenta umorului nu este o buna recomandare ca sa fii onorat. Onoarea nu o prea meriti cind dovedesti incapacitate. Aici nu este vorba despre "noi", pentru ca noi intelegem gluma, ci despre tine ca individ particular.

      Am vrut să fac o glumă, știind că Steen e un om foarte informat și cult. Dar n-a ieșit gluma pentru că fix bucata aia n-a auzit-o. Transmisiile astea nu sunt cele mai potrivite pentru glume că e posibil că un cuvânt important din ce spui să nu se audă. Fix asta s-a întâmplat lui Steen. N-a auzit că am zis Budapest că m-ar fi corectat sau ar fi râs.

      P.S. Budepesta este un oraș superb. 

    A fost evident ca a glumit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb