VIG vrea să încheie anul 2014 cu profit, în România

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 mai 2014

VIG vrea să încheie anul 2014 cu profit, în România
  • document ataşat RO - prime detaliate in mil. EUR, Focus pe operatiunile non-auto in Romania, Clasa de mijloc va continua sa creasca in Romania.pdf
    apasă aici pentru a descărca.

    Peter Hagen: "Vom continua să avem preţuri corecte, chiar dacă asta înseamnă reducerea volumului de prime"

    Vienna Insurance Group (VIG) nu intenţionează să fuzioneze companiile pe care le deţine pe piaţa românească - Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă - şi nici să le vândă, a declarat ieri Peter Hagen, preşedintele Consiliului Director şi CEO al VIG.

    Deşi există din ce în ce mai multe voci care susţin că industria de asigurări de la noi din ţară este într-o situaţie nu tocmai confortabilă, Peter Hagen spune că nu şi-ar dori să intre în faliment nici un mare jucător din domeniu: "Dacă ne uităm la jucătorii importanţi de pe piaţa românească, este clar că cei mai mulţi nu vor intra în faliment. Dar dacă se va întâmpla acest lucru însă, atunci ne vom confrunta cu o mare problemă şi nu în ceea ce priveşte Fondul de Garantare, ci din punct de vedere al percepţiei oamenilor. Dacă încrederea scade, atunci acest lucru afectează întreaga industrie".

    VIG şi-a redus numărul angajaţilor cu aproape jumătate din 2008 şi până în prezent, ajungând la peste 2400 de salariaţi. La BCR Asigurări de Viaţă, există în derulare un proces de restructurare, una dintre măsuri fiind oprirea unui program de beneficii pentru angajaţi.

    Diminuarea numărului angajaţilor a avut drept cauză atât criza economică, dar şi situaţia de pe piaţa locală a asigurărilor, unde unele companii distrugeau competiţia din piaţa auto, a mai spus Peter Hagen.

    Valoarea totală a primelor brute subscrise raportate de Vienna Insurance Group în România, în exerciţiul financiar 2013, s-a ridicat la 361,8 milioane euro, din care 300 milioane euro din segmentul asigurărilor generale şi 61,8 milioane euro din asigurări de viaţă. Având în vedere condiţiile dificile de pe piaţă, primele brute subscrise au scăzut cu 11,5% faţă de anul precedent.

    Franz Fuchs, membru al Consiliului Director al Vienna Insurance Group şi responsabil pentru piaţa din România, a declarat: "Din punct de vedere strategic, vom păstra aceeaşi abordare în România, adică nu ne vom implică în războiul agresiv al preţurilor din sectorul asigurărilor auto. Practicile absurde ale unor competitori din domeniul asigurărilor auto sunt de neînţeles - tocmai de aceea vom continuă să optimizăm portofoliul de asigurări RCA şi ne vom extinde pe alte clase de asigurări. O astfel de abordare poate avea succes numai dacă vom controla costurile şi vom continuă să îmbunătăţim procesul de administrare a daunelor".

    Având în vedere dificultăţile cu care se confruntă piaţă asigurărilor din România, anul trecut s-au luat măsuri ample constând în reevaluări în valoare de 100 milioane euro. Astfel, VIG a obţinut în ţara noastrăun rezultat negativ (profit înainte de impozitare) de 98,7 milioane euro. Aceste restructurări şi măsuri de precauţie ar trebu să constituie, în opinia oficialilor VIG, un bun punct de pornire pentru evoluţia viitoare a companiilor româneşti din concern.

    În consecinţă, Peter Hagen speră ca VIG să încheie acest an pe profit, în România, în urma restructurărilor făcute. Domnia sa a adăugat: "Datorită acestor măsuri, avem o bază solidă pentru 2014 şi pentru anii următori. VIG are o strategie de creştere bazată pe investiţii pe termen lung. În acest sens, ne concentrăm pe o dezvoltare durabilă pe care vrem să o susţinem printr-o administrare eficientă a costurilor şi un portofoliu de produse adaptat condiţiilor reale de pe piaţă. Îmbunătăţirea preconizată a situaţiei macroeconomice şi contextul pieţei din România ne permit să adoptăm un optimism precaut".

    Peter Hagen a mai declarat ieri că şi-ar dori un mix mai bun al portofoliului, axându-se mai puţin pe sectorul asigurărilor auto şi mai mult pe asigurările generale non-auto.

    "Nu vrem să subscriem afaceri neprofitabile. Ne vom reduce expunerea pe segmentul auto. Dar nu poţi să ieşi de pe segmentul auto dacă vrei să fii asigurător'", a mai spus Peter Hagen.

    VIG are o cotă de piaţă 19,4% şi ocupă primul loc pe segmentul asigurărilor generale şi locul al doilea pe piaţă asigurărilor de viaţă.

    Peter Hagen a mai menţionat: "Vedem o revenire a economiei României, dar nu ştim când se vor vedea efectele acestei creşteri asupra pieţei asigurărilor, asupra evoluţiei subscrierilor şi, implicit, a rezultatului activităţii. VIG nu va intra în jocul preţurilor mici, care, pe segmentul auto, au adus pierderi. Vom continua să avem preţuri corecte, chiar dacă asta înseamnă reducerea volumului de prime. VIG este adeptul disciplinei în activitatea de subscriere, va aplica tarife de primă în funcţie de riscurile preluate în asigurare".

    Strategia VIG vizează consolidarea liniilor de business rentabile (IMM, produse non-auto şi asigurări de viaţă de tip unit-linked), selecţia/ajustarea în funcţie de risc a liniilor de business cu marje reduse, subscriere selectivă, în Bulgaria şi România, retragerea leasigului operaţional, precum şi a poliţelor pe termen scurt cu achitare la scadenţă în Polonia, dar şi reducerea cheltuielilor administrative.

    Omniasig este prezentă în domeniul asigurărilor generale, în timp ce Asirom se concentrează atât pe asigurări de viaţă, cât şi pe asigurări generale. Pentru BCR Asigurări de Viaţă, BCR, sucursală a Erste Group, reprezintă un partener cu o reţea extinsă de agenţii pentru vânzarea asigurărilor de viaţă.

    România, alături de Austria, republica Cehă, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Ucraina şi Ungaria, face parte din pieţele de bază ale VIG.

    Peter Hagen: "Nu vom intra în acţionariatul PAID cât societatea se reasigură inadecvat"

    Companiile din ţara noastră, care aparţin VIG, nu vor intra în acţionariatul PAID, societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, cât reasigurarea portofoliului este inadecvată, a mai spus ieri Peter Hagen.

    Domnia sa a precizat ieri: "Politicienii trebuie să înţeleagă că efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite dacă statul sau piaţa internaţională de reasigurări garantează.

    Piaţa internaţională de reasigurări nu are nicio obligaţie să accepte un preţ stabilit politic şi acest lucru trebuie înţeles de către politicieni. Şi asta înseamnă că PAID fie are deficit fie nu se reasigură corect. Din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem să participăm la ceva care poate genera pierderi şi nu vrem să fim membri unei organizaţii care nu este reasigurată adecvat".

    Asigurarea pentru locuinţe împotriva riscurilor catastrofale nu este obligatorie în Austria. Şeful VIG a adăugat: "Nici în alte state europene nu există această obligativitate, pe care o întâlnim în schimb în Elveţia, în Norvegia sau Franţa, unde fiecare proprietar trebuie să aibă o poliţă împotriva riscurilor catastrofale. Acolo există şi un pool, există şi statul care garantează acest pool. Soluţia franceză s-ar putea să nu fie chiar soluţia potrivită, Norvegia s-ar putea să nu aibă soluţia potrivită, dar felul în care PAID este structurat sigur nu este soluţia potrivită".

    PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are un capital social de 19,34 milioane de lei. Cei mai mari acţionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

    Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

    Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

    Potrivit legislaţiei, citată de Mediafax, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

    Proprietarii care nu îşi asigura locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

    Totodată, societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

    Preţul poliţei PAD, care în prezent se ridică la 10 euro, respectiv 20 euro, în funcţie de suma asigurată (10.000 sau 20.000 de euro), este stabilit prin Ordin al preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară. Anul trecut, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, iar la finele lunii aprilie societatea avea 1,16 milioane de poliţe.

    Grupul VIG este prezent în 25 de ţări, administrează 50 de companii de asigurări şi în multe ţări operează mai multe branduri. Grupul are aproximativ 23.000 de angajaţi şi este listat pe bursele din Viena şi Praga. Volumul primelor brute subscrise de grup anul trecut a fost de 9,2 miliarde euro, profitul operaţional a fost de circa 570 milioane euro şi profitul înainte de impozitare a fost de 355 milioane euro.

    Piaţa de asigurări din România, la nivelul pieţei din Austria, în anii 70

    Piaţa asigurărilor din România corespunde nivelului pieţei din Austria în anii 70, cu 87 de euro prime de asigurări pe locuitor, potrivit datelor VIG. Piaţa românească a crescut, în perioada 2001-2014, de 6 ori mai rapid decât piaţă din Austria, iar în perioada crizei economice piaţa românească a crescut cu 19% comparativ cu Austria.

    În 2019, clasa de mijloc din România (cu un venit disponibil anual de peste 15.000 de euro) va depăşi întreagă populaţie a Austriei, potrivit oficialilor VIG.

    Până în prezent, investiţiile VIG în România, inclusiv achiziţiile de companii, se situează la 200 de milioane de euro.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Vulpe sireata acest Fuchs.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb