Viitoarea şefă a OMM afirmă că va duce o "luptă reală" împotriva schimbărilor climatice

S.B.
Internaţional / 3 iunie 2023

Celeste Saulo (Foto: Servicio Meteorologico Nacional Argentina)

Celeste Saulo (Foto: Servicio Meteorologico Nacional Argentina)

Celeste Saulo, viitoarea şefă a Agenţiei ONU pentru meteorologie şi climă, intenţionează să lupte cu pasiune împotriva schimbărilor climatice şi a efectelor devastatoare ale acestora, informează Agerpres.

Argentinianca, aflată în fruntea agenţiei naţionale de meteorologie din 2014, s-a declarat foarte îngrijorată de faptul că unele ţări încă nu înţeleg consecinţele dramatice ale creşterii concentraţiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Viitoarea şefă a Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), în vârstă de 59 de ani, care îl va înlocui pe finlandezul Petteri Taalas în ianuarie 2024, a considerat totuşi că nu este încă prea târziu pentru a schimba cursul istoriei.

"Nu avem un plan B", a declarat cea care va deveni prima femeie care va conduce OMM.

"Vom sta cu mâinile în sân şi vom aştepta un final dramatic sau vom lupta pentru copiii noştri şi pentru viitorul nostru? Vom lupta. Sunt sigură că o vom face, şi eu o voi face", a spus ea.

În opinia sa, nu are rost să aşteptăm o soluţie "miraculoasă" pentru a opri şi inversa schimbările climatice, deoarece soluţia "suntem noi".

Celeste Saulo a fost aleasă cu o majoritate zdrobitoare joi, la Geneva, de către ţările membre ale OMM în cadrul Congresului organizaţiei. Ea a primit 108 voturi, faţă de 37 pentru principalul său rival, Zhang Wenjian, din China, actualul număr trei al organizaţiei.

Aceasta s-a declarat "copleşită" de acest sprijin, considerând că este un semnal foarte clar al "nevoii de schimbare" în cadrul OMM.

"Ne confruntăm cu o criză globală majoră, rezultată din combinaţia dintre schimbările climatice şi lipsa de acţiune", a declarat ea, angajându-se să consolideze coordonarea şi inovarea în cadrul organizaţiei.

O mare parte din activitatea OMM constă în valorificarea şi partajarea activităţii agenţiilor meteorologice naţionale privind gazele cu efect de seră, nivelul mării, temperaturile, topirea gheţarilor şi alţi indicatori ai schimbărilor climatice.

Recent, organizaţia şi-a stabilit ca prioritate să se asigure că întreaga populaţie mondială este acoperită de sisteme de avertizare timpurie pentru riscurile meteorologice până la sfârşitul anului 2027. În acest sens, doamna Saulo a subliniat că prioritatea sa principală este implementarea pe teren.

În general, a spus ea, "avem nevoie de obiective globale, dar de acţiuni locale", pentru că, în cele din urmă, "punerea în aplicare se referă la oameni". Iar oamenii au mediul lor, cultura lor, nevoile lor, oportunităţile lor şi visele lor, iar noi trebuie să lucrăm pentru ei".

Saulo s-a angajat, de asemenea, să fie vocea ţărilor care sunt cele mai vulnerabile la fenomenele meteorologice extreme exacerbate de schimbările climatice, dar care sunt adesea cele care emit cele mai puţine gaze cu efect de seră.

"În cadrul OMM, suntem preocupaţi de ceea ce se întâmplă în regiunile mai puţin dezvoltate ale lumii şi în statele insulare mici. Problema este că nu avem programe specifice pentru a răspunde nevoilor acestora", a subliniat ea.

Profesoara Saulo a deplâns, de asemenea, faptul că unele dintre ţările care poartă o mare responsabilitate în ceea ce priveşte încălzirea globală nu sunt "conştiente" de responsabilităţile lor.

"Sunt foarte îngrijorată de acest lucru. Şi voi face tot ce pot, în cadrul acestei organizaţii, pentru a încerca să-i conving pe cei care trebuie să producă schimbări să se angajeze cu adevărat".

Experţii ştiinţifici din toate mediile au transmis "un mesaj atât de clar", încât trebuie să spunem "stop" schimbărilor climatice. "Şi sunt foarte îngrijorată de faptul că acest mesaj nu este înţeles", spune ea, chiar dacă recunoaşte că OMM ar trebui să folosească termeni mai puţin tehnici şi să îşi adapteze comunicarea.

Dar argentinianca este optimistă. "Avem oameni tineri. Avem oameni care vor să schimbe lucrurile. Aşa că sunt optimistă, deoarece putem începe cu acţiuni mici, putem arăta rezultate şi, lucrând împreună, ne vom atinge obiectivele".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu exista o lupta reala cu schimbarea climei!

    clima face ce tre sa faca; ce este programata sa faca; diagrame vechii de milioane sute de mii zeci de mii mii de ani arata ce face clima - si exact asta face; cu sau fara voia noastra. 

    poate sa faca ceva cu poluarea ce poate asecta intr-o masura clima si fauna; dar ciclurile lungi de inghet si dezghet curata in timp toata popuarea facuta de oameni dinozauri meteoriti comete! 

    s c cret 

    La OMM trebuie ales un om care a trait intr-o zona lovita intens de dezastrele climatice. Un om care stie si a simtit el insusi efectele dezastrelor facute de om in natura. Eventual un om din Romania, Ungaria, Bulgaria sau din Asia .

    In raport cu Europa si mai ales cu Rasaritul Europei, Argentina nu este atat de expusa dezastrelor climatice si doamna ar putea fi necalificata pentru aceasta functie deosebit de importanta.  

    OMM trebuie sa se fie in afara oricaror interese. La OMM trebuie actionat cu curaj. Acolo, urgent, pe baza datelor actuale, reale, trebuiesc gasite adevaratele cauze care au determinat situatia de acum din clima globala. Apoi OMM trebuie sa actioneze energic pe plan mondial, asa cum a facut OMS in pandemie.  

    Aceasta doamna, daca va merge tot pe linia celor care au condus pana acum OMM, poate sa stea acasa.  

    Masurile luate pana acum de state, pe baza unor date partinitoare si nerelevante pentru mediul climatic mondial, sustinute de OMM, au fost in mod evident fara rezultatul asteptat . Si, si mai mult, cu toate aceste masuri energice luate, in ultimii ani au avut loc manifestari climatice din ce in ce mai grave. Este cert, nu prin actiunea de reducere a emisiilor de carbon se va redresa clima, nu numai asupra asupra emisiilor de carbon trebuie actionat.  

    Alaturi de poluarea masiva, careia OMM nu i-a dat niciodata importanta, cu reziduri de ardere in zona de formare si evolutie a norilor, de formare a precipitatiilor, OMM trebuie sa recunoasca si influienta poluarii sonore produsa de marile aeronave, asupra formarii, circulatiei naturale a norilor si mai ales asupra producerii precipitatiilor.  

    Nu carbonul a incalzit si incalzeste clima ci lipsa raspandirii naturale pe arii extinse a precipitatiilor, adevarata modalitate prin care natura a echilibrat de milioane de ani temperatura pe pamant si a ocrotit viata aici.  

    Pe Tera s-a distrus ce natura a construit, S-au dereglat curentii naturali ce purtau norii si determinau precipitatiile.

    In lipsa unei circulatii normale pe Tera acum ploile se manifesta adesea catastrofal pe zone reduse,in contrast, pe arii imense, in zone altadata fertile umede, precipitatiile lipsesc timp indelungat. In aceste zone, in lipsa ploilor, solul uscat, fara umezea, se comporta ca si nisipul deserturilor si nu mai inmagazineaza caldura. Caldura devine uscata si insuportabila, iar noptile devin reci. Plantele se usuca si incendiile incep 

    1. LA TEORIE SUNTEM TOTI TARI! SA VEDEM CE /CUM VA FACE IN PRACTICA.

      Pana acum lupta era ireala ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb