"Partidul" este terminat. Şi-a început cariera acum aproape o sută de ani, când era cunoscut drept Partidul Comunist din România. În 1945 şi-a schimbat numele în Partidul Comunist Român (PCR). Printr-o fuziune cu social-democraţii a fost creat în 1948 Partidul Muncitoresc Român (PMR). În 1965, Nicolae Ceauşescu revine la denumirea PCR, moment din care Stânga, în România, devine oficial comunistă.
În decembrie 1989, mulţimile strigă "Fără comunişti!", iar PCR este scos oficial în afara legii. Activiştii PCR se reorientează către Frontul Salvării Naţionale, care devine apoi Frontul Democratic al Salvării Naţionale şi, printr-o nouă fuziune cu social-democraţii, PSD. Baza de putere a "Partidului" sunt serviciile secrete.
După răsturnarea guvernului Boc, în 2012, "Partidul" trece printr-o nouă transformare. PSD devine tot mai apropiat de lumea interlopă. Un Secretar-General este, în prezent, la închisoare, iar liderii săi se scaldă în dosare penale. Ideologia a fost complet aruncată pe fereastră.
O vreme a mers. Ajuns la butoanele Statului, PSD a început să împartă pomeni electorale. Îmi amintesc de o dis-cuţie, acum aproape trei ani, cu un amic. Devenise pesedist de circumstanţă. L-am întrebat dacă realizează că PSD duce ţara de râpă. "Desigur" - mi-a răspuns el. "Dar tot ce vreau e ca deocamdată să îmi fie mie bine"...
Acum numai bine nu este. Investiţiile s-au prăbuşit. Inflaţia este cea mai mare din UE. Incompetenţa e maximă. Actuala şefă a Partidului este analfabetă funcţional. Corupţia a ajuns politică de stat, iar rezultatele se văd în sondaje. Ultimul creditează PSD abia ca al treilea partid, după PNL şi USR. Acum s-a intrat în faza "Scapă cine poate!". Partidele-satelit (ALDE şi Pro România) dau semne că ar putea părăsi aranjamentele pe care le au cu PSD. Decontul va veni în curând.
Cazul crimelor monstruoase din Caracal s-ar putea să îngroape "Partidul". PSD a creat toate condiţiile pentru ca odiosul criminal să poată opera nestingherit. Şi, cu complicitatea Curţii Constituţionale, îi va face pedeapsa cât mai scurtă şi mai uşoară. Tot CCR a respins ideea vânzării cartelelor pre-pay cu buletinul, ceea ce ar fi permis identificarea imediată a posesorului numărului de telefon de pe care ultima victimă a apelat, disperată, un ajutor care nu mai venea. Iar PSD a politizat conducerea Poliţiei, asigurându-se că protejarea cetăţenilor nu mai este misiunea acestei instituţii.
Răspunul PSD a fost improvizat şi iresponsabil. Viorica Dăncilă a declarat că vrea referendum. I-a spus cineva că nu intră în atribuţiile unui Prim-ministru convocarea unui referendum? Unul oricum inutil, pentru că legislaţia poate fi modificată de urgenţă în Parlament.
Intrăm într-o nouă fază. PSD este, din ce în ce mai evident, pe butuci. Rămâne însă tipul de personaj (era să scriu "de om", dar nu se aplică) care infestează spaţiul public. Un individ complet amoral. Unul decis să exploateze la maxim "Sistemul". Care se va agăţa cu ghearele, ca pisica de perdea, de privilegiile şi imunităţile de care beneficiază. Pensii speciale, doctorate plagiate, salarii neruşinate, contracte "cu dedicaţie". Toţi aceştia vor trebui extraşi precum termitele dintr-o bucată de lemn. De aceea este, mai mult ca oricând, necesară o lege a lustraţiei.
Până atunci, ei vor continua să bântuie coridoarele Puterii. Unii vor trece la alte partide, explicându-le naiv-ilor că ei au fost întotdeauna "cu poporul". Ei sunt "viitorii foşti". Semnalul l-au dat mai întâi cei din adminstraţia locală. Vulpoii locali au sesizat că au fost păcăliţi, la rândul lor. Şi că eticheta PSD a devenit infamantă. La alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, vor ezita să mai tragă pentru "Partid". După care vor pretinde că au fost "independenţi".
Mişcarea deja a început. Iată cazul lui Grindeanu, fost Prim-minis-tru într-unul din guvernele năşite de infractorul Liviu Nicolae Dragnea. A ajuns şef la o agenţie, cu un salariu gras. Face deplasări cu o "consilieră", fostă Miss Buzău. Recent, au fost să pape bani publici în... insulele Azore. Întrebat ce calificări are "consiliera" de 24 de ani, în afară de modelling, Grindeanu a răspuns: "Sunt criteriile mele, nu vreau să intru în amănunte".
Un "amănunt" esenţial este că ANCOM este o agenţie publică, nu este proprietatea privată a domnului Grindeanu. Dar ca el sunt mulţi. Practic, toată clientela PSD-ului. Înfipţi precum ciocănitoarea de copac în sinecurile de la stat. Va fi nevoie de mai mult decât de noi alegeri politice pentru a fi daţi la o parte.
Va fi nevoie, printre altele, de un nou serviciu public. Unul în care recrutările să fie făcute pe criterii de competenţă, nicidecum dacă ai fost vecin de scară la Alexandria cu vărul unui boss de la Partid.
Cât despre noi, alegătorii, va trebui să deschidem ochii. Prea mulţi politicieni merg pe principiul "Nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase". Şi prea mulţi alegători aleg să accepte situaţia. Doar că "situaţia" a început să miroasă foarte urât.