Viktor Orban acuză Comisia Europeană că îi blochează Ungariei fondurile europene doar din motive politice

G.D.
Internaţional / 2 decembrie 2022

Viktor Orban acuză Comisia Europeană că îi blochează Ungariei fondurile europene doar din motive politice

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat astăzi Comisia Europeană că îngheaţă din motive strict politice fondurile europene alocate ţării sale, menţionând printre aceste motive opoziţia Budapestei faţă de primirea migranţilor şi faţă de sancţiunile europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, consemnează AFP, potrivit Agerpres.

''În câteva subiecte fundamentale există divergenţe de opinie între Comisia Europeană şi Ungaria (...) şi de aceea (executivul comunitar) nu agreează guvernul ungar'', astfel că ''birocraţii de la Bruxelles'' amână în cazul Ungariei aplicarea planului de relansare post-pandemie ''din motive politice evidente'', a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului de radio Kossuth.

Bruxellesul ''cere deschiderea frontierelor noastre pentru migranţi, dar noi nu vom face asta, introducerea propagandei lor sexuale în şcolile noastre, dar la fel nu o vom face, şi ne mai cere sprijinul necondiţionat pentru sancţiuni (împotriva Moscovei) şi pentru război (în Ucraina), dar nici pe aceasta nu o vom face'', a indicat premierul ungar.

Însă ''chiar dacă birocraţii de la Bruxelles sunt incorecţi faţă de Ungaria punându-i mereu noi condiţii, trebuie să ne străduim să ajungem la un acord'' cu Comisia Europeană, a admis el mai departe.

Cât despre refuzul său de a susţine planul european prin care Ucraina ar urma să primească din partea UE un ajutor financiar de 18 miliarde de euro, refuz catalogat la Bruxelles drept ''şantaj'', Orban a reafirmat că se opune acestei iniţiative pentru că ea presupune constituirea unui nou împrumut comun făcut de UE, aşadar preferă să ofere Ucrainei pe bază bilaterală partea din acest ajutor ce ar reveni Ungariei.

În ce priveşte sancţiunile contra Rusiei, premierul ungar consideră ce cele opt pachete de sancţiuni adoptate până în prezent de UE au eşuat în atingerea obiectivului, provocând în schimb pagube economice blocului comunitar. Ungaria ''şi-a atins mereu obiectivele naţionale'' în negocierea acestor sancţiuni, ''aşadar suntem încrezători când mergem la următoarea rundă de dezbateri asupra celui de-al 9-lea pachet'' de sancţiuni, a mai spus Orban, adăugând că şi acum Ungaria îşi va apăra interesele.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană le-a propus miercuri statelor UE, care trebuie să se pronunţe până pe 19 decembrie, suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

Comisia Europeană a validat planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei care permite accesarea celor 5,8 miliarde, dar pentru eliberarea fondurilor a transmis Budapestei o listă cu 27 de condiţii, descrise ca măsuri de combatere a corupţiei sau reforme pentru asigurarea independenţei justiţiei.

Cu două zile înaintea interviului dat astăzi de Orban, negociatorul său în relaţia cu Bruxellesul, Tibor Navracsics, se arătase totuşi optimist. ''Vom aplica măsurile suplimentare cerute, iar în 2023 nu avem îndoieli că vom reuşi să convingem Comisia'', a declarat acesta.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Victor orban sustine invazia rusiei in ukraina .

    Victor orban viseaza la ungaria mare care sa includa si ardealul .

    In aceste conditii ungaria ar trebui exclusa din nato si ue . Si udmr ar trebui exclus de la guvernare pt ca nu a urat la multani ani ee 1 decembrie  

    1. ai dreptate

    Orban Victor condamna agresiunea Rusiei iar refugiatii

    din Ucraina au conditii excelente in Ungaria (cazare,mancare, 

    asistenta medicala si gradinita/scoala asigurata gratis).

    restul texte politice de propaganda  

    1. Orban ar trebui să renunțe la propagandă sovietică. Ar fi trebuit el să renunțe și la politică după al șaselea mandat. Așa ajung statele în politici falimentare cu dilii care nu se mai dau duși de la putere.

      Asa e dupa un timp de stat la putere toti is dusi cu capul, Xi, Putin, grasu din coreea de nord

      si toti is aliati intre ei xi, putler umflatu din coreea de n, inclusiv ungaria. si da e o decizie politica sa nu le dea banii, ce altfel de decizie ar putea fi? sunt tradatori in interiorul eu si nato(acum ii blocheaza pe suedezi si finlandezi sa fie in nato, tocmai ungurii s-au gasit-la indicatiile pretioase a lui putler mai mult ca sigur). vin cu fulare cu ungaria"mare" cu teritorii luate de la toti vecinii, nu ne felicita de ziua Romaniei, si dup-aia se mira vai ne-a taiat fondurile pe motive politice. pai poate ar trerbui sa va schimbati politica, numa zic.

      refugiatilor li se pune piedica in Ungaria xenofoba.

       

      Cand zic Ungaria, zic Xenofobialand.  

      Ungaria e tara urii, a rasismului, a xenofobiei, a neacceptarii diferentelor si alegerilor diferite.  

      URA S-A NASCUT IN UNGARIA, tara unde civilizatia - implicit bunastarea - e in cadere de tip cascada.  

      Ungaria se duce in jos si Ungaria dispare.

    Orban sa lase la o parte atitudinea revizionista fata de Romania si Marea Iubire fata de Rusia si o sa le fie bine acolo in Ungaria.

    Atata timp cat sunt anti-NATO, anti-UE, pro-Rusia si extrem de anti-Romania bine nu o sa le fie ... ii asigur eu de asta ca bine nu o sa fie Ungariei atata timp cat se pune contra Romaniei prin tot ce face.  

    O sa le fie netezita calea spre mormant din cauza asta. Romania are mare protectie activa in fiecare moment si forta in crstere... e o tampenie fara margini (in cazul Ungariei, dar si a altor tari - Olanda, Austria,etc) sa te pui contra Romaniei de dragul unei presupuse aliante subterane cu Rusia.

    1. eu am mai zis-o si anii trecuti ca Romania a inceput marea ascensiune in urma careia va ajunge in primele 5 state de pe glob... a te pune contra Romaniei indiferent de forma si metode e o tampenie fara margini, e ca si cum (ca barbat) ai urina contra vantului (Istoriei) ...

      a te pune contra Romaniei e un act nenatural si autodistructiv 

      aceste cuvinte si afirmatii nu sunt de origine patriotica, ci sunt produsul pur al observarii ciclurilor istorice , sociale si economice... pur si simplu Romania intra pe un mega-trend de crestere la nivelul deceniilor urmatoare si secolului urmator. A venit timpul romanilor, nu e ceva nationalist sau patriotic ce zic, e o observatie foarte rece si calculata.  

      daca nu era asa eu de mult as fi tacut si as fi sters-o din Romania urgentissimo .... eu stau doar unde e bine si unde va fi si mai bine!

      numai tampitii pleaca din Romania, doar cei ce nu inteleg dinamica situatiilor si actioneaza in baza unui instinct de turma (sa parasim toti Romania!) educat in ultimele decade in vederea depopularii Romaniei... si fraierii au si pus botul la asta! Eu am mai zis-o (contrarian adeseori) cand toti zic una si aceeasi chestie (ex : "sa plecam toti din Romania, Romania e de rahat") fii istet si uita-te in directia opusa. Intotdeauna Adevarul e refuzat maselor si e detinut de cativa cunoscatori.  

    Sa bascalesti vointa unui popor este nazism curat,

    democratie = vointa populara si respectul pluralismului 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb