Viktor Orban aseamănă UE cu fosta Uniune Sovietică

A.B.
Internaţional / 13 noiembrie 2020

Viktor Orban aseamănă UE cu fosta Uniune Sovietică

Ungaria nu poate accepta o legătură între accesul la fondurile europene şi respectarea criteriilor privind statul de drept pentru că aceasta ar însemna că Uniunea Europeană funcţionează la fel ca fosta Uniune Sovietică, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit Reuters şi Agerpres.

Şeful executivului ungar a menţionat că a discutat joi cu cancelarul german Angela Merkel pe acest subiect. ''A trebuit să îi spun că dacă această reglementare elaborată de Parlamentul European şi preşedinţia germană (a Consiliului UE) urmează să fie acceptată - este nevoie de o majoritate de două treimi aşa că nu o putem bloca - atunci înseamnă că am transformat UE în Uniunea Sovietică'', a declarat Orban la postul public de radio.

El a adăugat că respectivele criterii ar însemna un ''şantaj pe o bază ideologică fără criterii obiective''.

''Nu este ceea ce am dorit ... nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică'', a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, principalul aliat al lui Orban în acest dosar, a trimis o scrisoare instituţiilor UE în care ameninţă să respingă bugetul multianual al UE (2021-2027) dacă accesul la fondurile europene este condiţionat de respectarea statului de drept.

La 5 noiembrie, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind un ''regim general de condiţionalitate'' prin care fondurile din bugetul multianual al UE şi cele din planul de redresare ''Next Generation'' vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei şi decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE şi preşedinţia germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat oficial de plenul PE şi de Consiliu.

Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condiţiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează şi planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro. Eurodeputaţii cer de asemenea garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital, şi consideră insuficientă suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Daca guvernul Orban si cel din Polonia considera ca ele nu incalca normele democratice,atunci de ce se tem de ceea ce se hotaraste la nivel European? Daca vreti sa blocati bugetul multi anual,atunci da o faceti! Ce veti castiga? Nimic,doar ca va veti taia singuri craca de sub picioare deoarece aveti la fel de mare nevoie de banii UE la fel ca si tarile din sud! Vorbesti serios dl Orban? UE este la fel de rea ca si URSS? Ai uitat de macelul pe care l-au comis sovieticii in 1956 in Ungaria atunci cand ungurii au cerut democratie? UE este o uniune democratica,care nu baga si nu tine pe nimeni cu forta in uniune!!!! Daca nu-ti convine,fa un referendum la tine in tara si daca populatia vrea sa paraseasca uniunea atunci pleaca din uniune si nu ne mai incurca!

    1. Ce sa faca un referendum?Ii mai lasa Orban pe ei sa faca ceva?

      UE devine din ce în ce mai birocrată. Nu este URSS, dar are tendințe de coordonare centralizată a economiei. Pe lângă multe alte bube.

      Pentru cine nu isi da seama ue se aseamana mai mult cu sua si spre directia aia se indreapta

      In Romania cum este coordonata economia? Nu tot centralizat? In tarile scandinave cum este coordonata economia? Nu tot centralizat? De fapt asta este problema dusmanilor Europei: se tem ca Europa va deveni tot mai unita si ca va exista tot mai multa coordonare intre statele membre,ceea ce inseamna ca UE nu va mai fi o prada usoara pentru Rusia sau China! Daca Europa are "bube", ceea ce este adevarat(nicaieri nu exista perfectiune!),atunci tari precum Rusia sau China nu au doar "bube"! Aceste tari au cancere multiple! Intreaba cetatenii care traiesc sau care au trait acolo si vei intelege!

      Centralizată era pe vremea lui Ceașcă.

      Eu am raspuns comentariului de la 1.2 in care este acuzata UE de "coordonare centralizata a economiei"! Nu este vorba de "economie centralizata",desi presupun ca asta a vrut sa spuna!

    U.E.vrea ca estul Europei sa stea cu mîna întinsă la vestul Europei. Ungaria si Polonia se luptă să nu devină colonii cum este România.

    Mare dreptate are

    corect , deosebirea este ca , aia erau pe fata , iar astia de azi sint mai perversi .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb