Ungaria va fi nevoită să-şi sporească cheltuielile militare şi în anul următor dacă războiul din Ucraina se prelungeşte şi în 2025, ceea ce presupune reducerea fondurilor disponibile pentru alte cheltuieli, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.
Invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a declanşat o creştere puternică a cheltuielilor militare pe flancul estic al NATO condus de Polonia, care şi-a dublat cheltuielile de apărare, la 3,9% din PIB până în 2023, faţă de nivelul din 2014, conform cifrelor NATO, conform sursei.
Deşi se opune ferm sprijinului militar şi financiar al Occidentului pentru Ucraina, din cauza îngrijorărilor că războiul s-ar putea extinde în întreaga Europă, chiar şi Ungaria şi-a intensificat semnificativ cheltuielile militare, la 2,43% din PIB anul trecut, peste pragul de 2% stabilit de NATO, adaugă sursa citată.
"Dacă războiul se prelungeşte până în 2025, atunci nivelurile cheltuielilor pentru apărare din 2023-2024 nu vor fi suficiente şi vor trebui crescute", a declarat Orban într-un interviu, adăugând că mişcarea ar lăsa mai puţine finanţări pentru alte scopuri, transmite agenţia de presă menţionată.
La putere din 2010, Orban s-a luptat de la pandemia de COVID-19 să controleze deficitul bugetar al Ungariei, acesta fiind în medie de aproape 7% din produsul intern brut în ultimii patru ani, cu mult peste nivelul mediei UE, potrivit Reuters.
Guvernul său a anunţat luna trecută că va amâna investiţii în valoare de aproximativ 1% din PIB pentru a reduce deficitul din acest an la o ţintă de 4,5% din PIB, indică sursa.
Analistul de credite S&P Global Ratings, Gabriel Forss, a declarat marţi pentru Reuters că măsura reprezintă un pas în direcţia corectă, dar va fi nevoie de mai multe, probabil după alegerile pentru Parlamentul European şi pentru alegerile locale din iunie.
În acelaşi interviu pentru postul public de radio, citat de MTI, Orban a declarat că "Europa se joacă cu focul la graniţa păcii şi războiului". Remarcând că războiul din Ucraina durează deja de doi ani, Orban a spus că liderii europeni au impus sancţiuni, au făcut strategii şi "au plutit în derivă zi de zi, nu de la război la pace, ci de la pace la război", informează sursa.
"Este extrem de periculos şi sunt îngrijorat cu privire la viitorul Europei", a insistat premierul ungar, adaugă sursa.
Readucând în memorie războiul din Balcani, premierul ungar a explicat că a avut experienţe personale cu "vântul războiului care îţi vâjâie pe la urechi", şi că nu i s-a părut potrivit să fie de acord cu afirmaţii despre război "ca şi cum am fi la un ceai de după-amiază", potrivit Reuters.
Ungaria, a adăugat el, a fost forţată să intre în război de două ori, ceea ce i-a pecetluit soarta în mod tragic, relatează agenţia indicată.
"Nu am vrut să participăm nici la primul, nici la al doilea război mondial; am fost forţaţi să o facem în ambele cazuri şi ne-am numărat printre aceia care au plătit cel mai mare preţ pentru asta până la urmă", a spus el, potrivit aceleiaşi surse.
Orban a insistat că guvernul nu va permite ca Ungaria să fie forţată să intre într-un război pentru a treia oară. "Ne vom menţine punctul de vedere în favoarea păcii", a declarat el, conform Reuters.
Totodată, şeful executivului ungar a apreciat că este nevoie de "o soluţie de securitate europeană care să implice Rusia" şi că toate părţile trebuie făcute să se simtă în siguranţă, "căci acest lucru ar putea garanta că nu izbucneşte (un alt) conflict armat", transmite sursa.
Orban a afirmat că războiul nu duce doar la pierderi, ci produce învingători, insistând că ajutorul Washingtonului pentru Ucraina "este în fapt o comandă militară masivă pentru industria americană", arată datele agenţiei de presă citate.
Profitorii de război - a spus Orban - sunt "puţini, dar... puternici". Apar tensiuni, pentru că "majoritatea oamenilor sunt de partea păcii", informează Reuters.
Premierul ungar a mai atras atenţia că Europa centrală "a pierdut toate războaiele", în timp ce Europa occidentală le-a câştigat, ieşind victorioasă în timp ce a provocat mari suferinţe, potrivit aceleiaşi surse.
"Experienţa noastră istorică cu războiul este aceea că nu poţi decât să pierzi. Cu cât mai aproape ne aflăm de o zonă de război, cu atât preţul plătit va fi mai mare", a conchis premierul ungar, adaugă sursa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 11:32)
Va rog frumos, Ucraina sa faca bine si sa accepte sclavia si lagarele de concentrare rusesti pentru ca domnul Viktor Orban nu vrea sa mai creasca cheltuielile militare.
Este deja proverbiala lipsa de empatie a lui Viktor Orban pentru suferinta unui popor agresat, torturat de catre vecinul sau mai mare.
"Este extrem de periculos şi sunt îngrijorat cu privire la viitorul Europei" ne avertizeaza teatral si profetic Viktor. Da, tati, ai dreptate, este un moment ingrozitor pentru Ucraina si teribil de periculos pentru Europa, dar mi-e teama ca solutia ta nu prea e fezabila.
Viktor are vrea, se pare, sa inchidem ochii la toate crimele de razboi si, daca este cazul, sa-l lasam pe Putin sa ne violeze mamele si sotiile doar ca sa fie pace in Europa. Nu stiu, Viktore, ce sa zic, dar solutia ta pare putin gresita...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 11:39)
Rusia nu isi poate atinge ”obiectivele propuse” in Ucraina pentru ca nu exista nimic rational in aceste obiective.
1. Ce sens are prostia asta criminala care vine de la Hitler cu ”spatiu vital” si ”zone tampon de siguranta” in epoca dronelor cu raza lunga si a rachetelor balistice?
2. Ce sens rational si uman are ”eliberarea” etnicilor rusi din Ucraina cand tu ii omori si ii violezi pe capete, le distrugi casele? In teritoriile ocupate nu va mai investi nimeni niciodata, nu vor mai exista locuri de munca, campurile sunt pline de mine neexplodate, milioane de refugiati nu se vor mai intoarce niciodata acolo. I-a ”eliberat” Putin pe etnicii rusi din sudul si estul Ucrainei de nu a mai ramas nimic din ei.
3. Ce sens rational are pentru poporul rus in secolul 21 o ”economie totala de razboi” care produce doar suruburi, tabla si gloante? Peste 3 ani rusii vor manca paine, zahar si oua pe cartela exact ca pe timpul lui Adolf Hitler.
4. Ce sens economic si strategic are sa ”scuipi in fata” Occidentul Civilizat cu care ai construit niste relatii economice puternice si sa te predai cu totul Chinei care vrea doar sa cumpere energie ieftina? China este prea inteligenta ca sa-si strice relatiile cu Occidentul si nu va investi niciodata in Rusia.
5. Si poate cel mai important punct, Rusia nu-si poate atinge ”obiectivele” pentru ca Ucraina nu are de ales, trebuie sa lupte pana la capat. Ucrainenii stiu ca Putin nu va accepta niciodata o Ucraina libera si democrata, chiar si ciuntita. Ucrainenii stiu ca daca se predau urmeaza razbunarea lui Putin, sclavia, plutoanele de executie si lagarele de concentrare rusesti, asa ca nu se vor preda niciodata.
6. Spre deosebire de balmajeala diplomatica cu Crimeea ocupata, de data asta Occidentul stie clar cu cine are de a face si nu va accepta niciodata sa ridice sanctiunile pana cand Rusia nu se va retrage din Ucraina. Si da, a fost un soc economic urias, dar cu fiecare zi care trece Occidentul se descurca tot mai bine fara relatia comerciala cu Rusia si nu prea mai are chef sa bata palma cu prostanacii parfumati de la Kremlin.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 11:47)
Mie, Putin imi aminteste de bancul ala cu scorpionul care se roaga de broasca sa-l salveze in timpul inundatiilor. Si, broasca zice, nu, ca mie mi-e frica ca tu o sa ma intepi.
Si scorpionul zice, nu, cum sa te intep, ce crezi ca sunt nebun sa murim amandoi?
Si, bineinteles, in mijlocul torentului, scorpionul inteapa broasca care striga : ”Nebunule, de ce ai facut asta?”
”Pentru ca n-am putut sa ma stapanesc, asa sunt eu” raspunde scorpionul.
Cam asa si cu Putin, cand a crezut prosteste ca Europa este prizoniera gazelor rusesti nu s-a mai putut controla si a declansat lovitura ucigatoare. ”Pentru ca asa sunt eu”, spune Putin.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 15:58)
Viktor Orban a intrat in febra pregatirilor pentru vizita presedintelui Xi. Dineul oficial de la Budapesta va include specialitati exceptionale, inclusiv specialitatea ruseasca ”caviar in sange”. Muzica ambientala va fi asigurata de fratele suveranist Putin, cu tipete proaspete de dizidenti rusi si corul ”Lacrimosa” al celor 20.000 de copii ucraineni rapiti si care plang dupa parintii lor.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2024, 07:26)
Eu sunt sunt un sfert maghiar si un sfert secui si mi-am petrecut toate vacantele din copilarie intr-un sat superb de langa Oradea unde nu se vorbea o boaba romaneste. Am fost mereu mandru de originea mea si, chiar daca ma simt roman, iubesc comunitatea maghiara.
Dar, va spun sincer, mie imi crapa obrazul de rusine cand aud astfel de declaratii cum poate sa faca Viktor Orban. Este rusinos in secolul 21, dupa experientele tragice ale secolului 20, sa vorbesti cu atata usurinta despre o pace total nedreapta pentru ucraineni si sa nu pomenesti un cuvant despre blestematiile si crimele facute de rusi in Ucraina!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 11:32)
Pai de ce creste cheltuieleile militare? cine sa atace Ungaria? Austria? Liechtenstein?! sau poate o tara intinsa pe 9 fusuri orare careia nu-i mai ajunge cate teritorii a furat de 500 de ani?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 12:57)
Romania..
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2024, 19:14)
Orcum Ungaria este foarte slabut,
comparativ cat cheltuim noi in Romania,
ptr.inarmare,armata si razboi