Ungaria s-a opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus ale Uniunii Europene pentru că ele ar fi forţat-o să accepte migraţia, a declarat astăzi premierul Viktor Orban, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
Ungaria, alături de Polonia, şi-a exprimat luni vetoul atât faţă de bugetul UE, cât şi faţă de planul de recuperare, spunând atunci că a făcut asta deoarece legea privind bugetul include o clauză care condiţionează accesul la bani de respectarea statului de drept.
"După acceptarea actualei propuneri, nu ar mai fi existat niciun obstacol în condiţionarea acordării de fonduri către statele membre de sprijinirea migraţiei şi în şantajarea ţărilor care se opun imigraţiei cu sancţiuni bugetare", a transmis Orban într-o declaraţie publicată de agenţia naţională de presă MTI.
Premierul ungar a mai spus că Bruxellesul nu mai consideră că ţările care îşi protejează graniţele de migraţie respectă statul de drept, conform declaraţiei citate de MTI, informează sursa citată.
El a adăugat că Ungaria a acceptat în iulie fondul de relansare şi bugetul pe termen lung "deoarece suntem angajaţi faţă de solidaritatea europeană şi sprijinim ajutorul financiar pentru statele care au nevoie de el cât mai repede posibil".
Bugetul şi fondul de relansare ale UE nu au clauze speciale privind migraţia, precizează Reuters.
Orban este un oponent ferm al migraţiei în masă, spunând că aceasta diluează identitatea naţională şi europeană. UE a iniţiat o procedură de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea normelor democratice, conform Agerpres.
În declaraţia transmisă miercuri, şeful guvernului de la Budapesta a insistat că Ungaria "aderă cu dedicare" la statul de drept, adăugând că actuala conducere a ţării s-a luptat în trecut pentru democraţie în faţa dictaturii comuniste.
El a mai spus că în dezbaterile despre migraţie din ultimii ani statul de drept a fost folosit ca o armă politică.
"În opinia noastră, a condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală, una care ar submina unitatea europeană. Orice nouă procedură care ar urma să sancţioneze statele membre nu ar trebui introdusă decât prin modificarea în unanimitate a tratatelor. Vrem ca statele membre partenere să adere la această cerinţă", a declarat Orban.
Însă, potrivit unor analişti politici citaţi de Reuters, declaraţiile lui Orban urmăresc să atragă sprijinul votanţilor săi interni prin folosirea din nou a retoricii anti-migraţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2020, 12:10)
se pare ca si orban al lor/care are o minte mai lucida ca omologul sau vecin/are dreptatea lui,pt a=si menaja problemele interne,fara interferente saau interventii de oriunde din afara,.ce e bun pentru popor si natiune este menirea unui lider adevarat,pacat ca nu e cazul si la noi.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2020, 13:23)
Au mai incercat si altii,precum Tsipras,ca sa santajeze Uniunea Europeana dar nu le-a mers! Menirea lui Victor Orban este sa-si conduca tara in mod autoritar! Problema este ca si Ungaria,la fel ca Portugalia sau Grecia,are nevoie de banii europenilor! Ungaria se afla cu nivelul de trai la 75% din media europeana,iar datoria publica a tarii este pe la 80% din pib! Pana la urma dictatorul Ungariei va baga coada intre picioare si va accepta bugetul UE,mai ales ca este o syrsa importanta de venituri pentru clica lui!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2020, 14:45)
Și europenii au nevoie de euro. Nu doar Ungaria.
Bravo lui că joacă dur și-și urmărește interesele naționale.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.11.2020, 21:21)
Fondurile europene se formeaza prin contributia tuturor statelor europene. Daca nu li se permite accesul la fondurile europene probabil ca nu vor mai contribui la acestea.