Villa Vinèa, producător autohton de vinuri, a finalizat lucrările de extindere şi tehnologizare a cramei sale din localitatea Mica, judeţul Mureş. Întreaga investiţie se ridică la o cifră de două milioane de euro.
Proiectul a constat în extinderea cramei cu circa 600 metri pătraţi, cumpărarea de echipamente moderne şi construirea unei clădiri noi, cu spaţii de stocare ample care să permită creşterea perioadelor de maturare a vinurilor.
Heiner Oberrauch, fondatorul cramei Villa Vinèa, a declarat: "În urmă cu 20 de ani, noi am avut ideea de a face ceva special aici. Visul nostru a fost să facem cele mai bune vinuri albe din România (...). În 2006, am început cu prima plantaţie şi apoi, în 2009, am reuşit să-l conving pe Celestino Lucin, unul dintre cei mai recunoscuţi oenologi italieni, să se alăture acestui proiect (...). Şi în 2011 am făcut primul vin în această cramă (...). A fost necesar să extindem crama pentru a o aduce la următorul nivel, atât din punct de vedere estetic, cât şi tehnologic, astfel încât să reflecte marea clasă a vinurilor noastre şi, bineînţeles, cea mai bună tehnică italiană pentru prepararea vinurilor de calitate excepţională".
Lucrările de extindere a cramei s-au desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 13 luni. În ceea ce priveşte investiţia, 50% din sumă a provenit din fonduri europene de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), a precizat Mircea Matei, directorul general Villa Vinèa. "Pe 18 aprilie 2023 se excava în deal construcţia nouă, după o perioadă destul de lungă în care cu echipa APIA pregătiserăm foarte multe dosare. Suntem la sfârşitul lui mai 2024 şi ne bucurăm împreună de această realizare. A fost un efort susţinut, dar vedem întotdeauna unde există o idee, un plan şi o acţiune, lucrurile se întâmplă", a menţionat acesta.
În ceea ce privesc vânzările companiei, Mircea Matei a afirmat: "Aproximativ 50% din vânzări sunt în HoReCa şi 50% retail online, retail tradiţional, magazinele noastre, export". Reprezentantul cramei a mai afirmat că vânzările în afara României reprezintă un procent de 12%, iar principalele ţări care cumpără vinurile lor sunt Italia, Belgia, Germania şi Polonia.
• Cifră de afaceri de 4,4 milioane lei în 2023
Villa Vinèa a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,4 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul 2022. "2023 a fost un an bun pentru noi, pe partea de vânzări de vinuri, în special pe selecţiile de produse premium şi superpremium, care au înregistrat creşteri de 30%. Am înregistrat scăderi pe turismul la cramă, acesta fiind afectat de lucrările de reamenajare şi construcţie. Având în vedere că beneficiem de noi spaţii de degustare, atât la interior, cât şi la exterior, pe terasă, ne aşteptăm să atragem peste 2.000 de vizitatori în următoarele nouă luni", a completat Mircea Matei, directorul general Villa Vinèa.
Pentru anul 2024, reprezentanţii cramei estimează o creştere a veniturilor de 20%, generată de creşterea vânzărilor gamelor Premium şi Selection, precum şi din creşterea numărului de turişti şi de evenimente desfăşurate la cramă.
Crama Villa Vinèa a fost fondată în anul 2004 de către Heiner Oberrauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country. Podgoria din care provin vinurile cramei se întinde pe o suprafaţă de circa 70 de hectare. Sunt cultivate soiuri locale şi internaţionale de struguri precum Sauvignon Blanc, Riesling, Fetească Neagră, Gewurztraminer, Merlot, Kerner şi Pinot Noir. Vinurile cramei sunt împărţite în cinci game şi anume: selection, premium, clasic, castel vinum şi spumante.