Vimetco scoate la vânzare acţiuni Alro

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2018

Vimetco scoate la vânzare acţiuni Alro

Brokerii: "Creşterea free float-ului şi, implicit, a lichidităţii - principalul avantaj pentru piaţă al ofertei Vimetco"

"Începând cu 2002, Alro a investit 412 milioane dolari ca să dezvolte şi să menţină capacitatea de producţie a aluminiului primar şi procesat"

Vimetco NV, acţionarul majoritar al Alro (ALR), împreună cu firma Conef, acţionar minoritar al combinatului de la Slatina, vizează lansarea unei oferte publice de vânzare pentru acţiunile producătorului de aluminiu, prospectul de ofertă urmând să fie depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), informează emitentul printr-un raport re­mis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii nu specifică la cât doresc să îşi reducă participaţia la Alro şi nici preţul la care intenţionează să îşi înstrăineze acţiunile.

Potrivit Alro, vânzătorii intenţionează să ofere titluri ALR către inves­titorii instituţionali şi cei de retail din ţară, precum şi investitorilor eligibili din afara României.

Analiştii activi în piaţa de capital consultaţi de Ziarul BURSA au precizat că, cel mai mare câştig al acestei operaţiuni de piaţă este creşterea free float- ului (proporţia din capitalul social al unei companii disponibilă pentru a fi tranzacţionată în mod public în cadrul bursei) emitentului şi, odată cu acesta, a lichidităţii.

În acest sens, Lucian Isac, director general în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a precizat: "În opinia mea, această ofertă secundară este un lucru bun atât pentru piaţă, cât şi pentru emitent în sine, fiindcă va creşte free float-ul, ceea ce va spori interesul investitorilor pentru acţiunile companiei".

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Pentru a avea un impact semnificativ în piaţă, este necesară vânzarea unui pachet de minim 15% din Alro"

La rândul său, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, a apreciat: "Realizarea efectivă a acestei oferte de vânzare nu poate avea decât un efect benefic pentru piaţă, fiindcă, în momentul de faţă, lichiditatea avută de Alro este destul de redusă, ca urmare a unui free-float foarte mic.

În opinia mea, Alro este o companie solidă, care, în ultimul timp, a avut rezultate bune şi a făcut investiţii importante, dar are nevoie de un free-float mai mare pentru a deveni mai atractivă pentru investitorii din piaţă.

Astfel, şi evaluarea companiei la bursă va fi mai apropiată de realitate. Din punctul meu de vedere, în clipa de faţă, preţul acţiunii ALR la Bursa de Valori Bucureşti nu reflectă valoarea reală a emitentului, tocmai din cauza lipsei de lichiditate.

Personal, cred că este un moment propice pentru demararea acestei oferte.

Nu se cunosc detaliile despre preţ sau număr de acţiuni, dar cred că, pentru a avea un impact semnificativ în piaţă, ar fi necesară vânzarea unui pachet de minim 15% din Alro".

Johan Meyer, Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea (FP), acţionar al combinatului din Slatina, ne-a transmis: "În măsura în care va avea succes, acest plasament poate avea un impact pozitiv asupra lichidităţii companiei, plasând Alro pe radarul unei game mult mai largi de investitori şi aducând, astfel, beneficii întregii pieţe locale de capital".

Referitor la o posibilă achiziţie de acţiuni ALR de către Fond, oficialul FP ne-a transmis că nu poate comenta acest subiect, mai ales având în vedere că este vorba despre o companie listată.

În prezent, free float-ul Alro este de 1,8%, grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, deţinând 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Conef are o participaţie de 3,77%, iar FP deţine 10,21% din emitent, potrivit raportului anual pentru 2017 al companiei.

În anul 2011, Vimetco şi Conef au amânat oferta de vânzare pe care doreau să o deruleze pentru 21% din acţiunile Alro, cei doi acţionari invocând atunci lipsa condiţiilor favorabile de piaţă.

Grupul Alro, împreună cu filialele sale, reprezintă unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa după capacitatea de producţie, cu operaţiuni în toate segmentele semnificative ale producţiei de aluminiu. Grupul este format din divizii upstream şi downstream, de la activităţi care includ exploatarea şi rafinarea materiilor prime, până la producţia şi vânzarea de produse din aluminiu primar şi procesat (care cuprind produse laminate plate şi produse extrudate), arată Alro.

Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România, se mai arată în raportul emitentului.

Minele operate de grup şi rafinăria sa acoperă integral necesităţile de bauxită şi de alumină ale acestuia. Totalul resurselor de bauxită, măsurate şi indentificate în minele exploatate de Alro începând cu 1 ianuarie 2018, au fost estimate de grup la 53,6 milioane de tone, pe care acesta le consideră suficiente pentru aproximativ 20 de ani de operaţiuni, în conformitate cu ratele actuale de producţie, menţionează Alro.

În 2017, grupul a produs 1.787.716 tone, respectiv 472.606 de tone de bauxită şi, respectiv, de alumină. Unităţile de producţie şi de prelucrare a aluminiului care aparţin grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producţia de elemente din aluminiu procesat care, în acelaşi an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone. Grupul fabrică şi vinde un portofoliu diversificat şi flexibil de produse din aluminiu, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sârmă, bare, plăci şi lingouri, precum şi produse laminate plate, cum ar fi table, bobine şi plăci, precum şi o gamă largă de profile extrudate.

Începând cu 2002, grupul a investit aproximativ 412 milioane de dolari pentru a dezvolta şi menţine capacitatea de producţie a aluminiului primar şi procesat.

Grupul Alro a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 125 de milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei aprecieri a cifrei de afaceri cu 10%, până la 749 de milioane de lei.

În acest an, Alro a distribuit acţionarilor suma de 382,04 milioane de lei sub formă de dividende, sumă provenită atât din rezultatul anului 2017, cât şi din cel reportat al anilor anteriori. Raportat la cotaţia ALR din 27 aprilie, de 4 lei/unitate, data aprobării de către acţionari a dividendelor, emitentul a oferit investitorilor un randament brut de 13,38%, unul dintre cele mai ridicate de la BVB.

Anul trecut, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de 391 milioane de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 72 de milioane de lei.

Veniturile au urcat de la 2,3 miliarde de lei în anul 2016, la 2,73 miliarde de lei în anul trecut, în timp ce rezultatul operaţional EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a crescut de la 292 milioane de lei în 2016, la 566 milioane de lei în 2017.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al societăţii, Marian Năstase, rezultatele financiare înregistrate de Alro în 2017 sunt cele mai bune din ultimii zece ani, de la primele semne care prevesteau, în 2008, începutul crizei în industria aluminiului.

În 2017, Alro a beneficiat de un context internaţional favorabil, pe fondul creşterii semnificative a cotaţiei aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), al cărui preţ mediu a urcat de la 1.605 de dolari/ tonă, în 2016, la 1.969 de dolari/tonă în anul trecut, arată compania.

Un alt element menţionat de societate ţine de vânzările de aluminiu cu grad mare de prelucrare, pentru care primele de vânzare sunt superioare, ceea ce a determinat atât o creştere cantitativă, cât şi valorică a vânzărilor de produse procesate, în linie cu strategia Alro din ultimii ani.

Anul trecut, acţiunile producătorului de aluminiu au avut un randament de 187,54%, incluzând şi dividendul de 0,09417 lei/titlu.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 2,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 15 lei aciunea!

    1. Taci, mă! Ți-a şoptit ție vreo păsărică că prețul de vânzare va fi 15 lei. Câte acțiuni ai de vânzare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb