Vînare de vînt

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 iunie 2017

Vînare de vînt
Cornel Codiţă

De îndată ce a pus piciorul la Cotroceni, Preşedintele post-decembrist al României, oricum s-ar numi el, e bîntuit de un vis! Se face că este primit, la Casa Albă, de "omologul său" cu care dă mîna prietenos, spre încîntarea înaltei asistenţe diplomatice aflată la faţa locului şi a fotografilor/cameramanilor profesionişti arşi de nerăbdare să imortalizeze încărcătura grea de semnificaţii care pluteşte în tensiunea palpabilă a momentului, pentru a ieşi apoi pe iarba din faţa odăilor, mai mult sau mai puţin ovale ale semi-bojdeucii din Pennsilvania Avenue, (păi ce, se compară cu Casa Poporului?!), rostind în faţa microfoanelor şi a camerelor de luat vederi, acel ceva piramidal, ceul negrăit încă, "oul dogmatic" care lipsea pînă acum Istoriei şi Eternităţii. Veni, vidi, vici! Niciunul nu a înţeles că poartă în băţ nu doar traista orgoliului propriu, nu doar încărcătura de ambiţie şi nevoia de realizare, pînă la un punct, umane aspiraţii de recunoaştere şi acceptare, cît mai ales povara uneia dintre cele mai triste, păgubitoare şi ridicole moşteniri ale megalomaniei ceauşiste: "Vizita la Washington". Funcţia principală a acestui simbol-fetiş se consuma nu pe scena internaţională, ci în România. Era materia primă cea mai valoroasă, de calitatea diamantului, din care se şlefuiau apoi şiragurile, ghirlandele interminabile de laude şi preamăriri aduse "omului politic universal", cel pentru care nimic nu este imposibil, căruia i se deschid porţi oriunde pe mapamond, chiar şi acolo unde nu este neapărat iubit, nici admirat, dar infailibil necesar, cel care graţie "geniului" său face şi desface iţele încîlcite ale politicii de pe Marea tablă de şah a lumii. El şi numai El poate face acest miracol să se întîmple aevea! Prostimii i se ridica în drum un nou altar, la care era obligată să cadă în genunchi şi se-nchine, camarila avea din nou sacul plin din care să culeagă osanalele ce însoţeau tămîierea fără de odihnă a "marelui şi provideţialului conducător", iar trepăduşii, bucuria răsplăţii primite din mîna "Stăpînului", plus ce îşi mai luau şi singuri, pe de lături! Toate, dar absolut toate plimbările prezidenţiale româneşti la Washington au stat în acest tipar, iar actuala preumblare a lui Iohannis nu face în niciun fel excepţie, dipotrivă, face aproape tot ceea ce nu ar trebuie să facă pentru a ne aduce aminte rădăcina paradigmei în care s-a aşezat atît de confortabil şi de găunos plin de închipuirea propriei importanţe.

Misterele acestei promenade washingtoniene se risipesc, aşadar, fără prea mult efort. Ce caută, ce speră să obţină Preşedintele României de la Casa Albă? Nimic altceva decît firmanul pentru o nouă domnie, pe care logica internă a raporturilor de putere din politica românească şi dezamăgirile electoratului nu i-l mai promite, ba chiar îl interzice cu desăvîrşire. Unde îl plasează această vizită pe Iohannis, pe radarul politicii americane? Nicăieri! Americanii ştiu unde le sunt interesele, unde se află trupele şi bazele lor, nu cum se cheamă şi ce înălţime are localnicul şi vremelnicul deţinător al unei atît de slabe funcţii prezidenţiale, cum este cea din România. Dacă au nevoie de ceva de pe la noi îşi iau singuri, ori tratează direct cu cine "poate livra", indiferent în ce termeni o fac, mai diplomatici, ori mai puţin diplomatici.

Preferă, ca mai toată lumea celor puternici, să lucreze direct cu "oamenii lor", nu cu intermediari, oricît de împăunaţi ar fi ei de importanţa funcţiilor de stat pe care le deţin. Şi atunci, de ce l-au adus, totuşi, pe Iohannis pînă la Casa Albă? Cu siguranţă, nu ca să îi dea mandatul la care rîvneşte. De altminteri, actuala Administraţie nu poate da garanţii prea solide nici măcar pentru propria supravieţuire, pînă la sfîrşitul mandatului! Răspunsurile nu au nimic de a face cu Iohannis, ci cu România şi interesele Americane proiectate în această parte de lume. Fără să înţelegem nici măcar pe departe ceea ce ni se întîmplă, România a devenit în ultimul deceniu avanpostul unei joc de confruntare şi competiţie de importanţă strategică, dintre Rusia şi Statele Unite. Unul care nu se desfăşoară nici pe departe în parametri "războiului rece", ci în cei ai unor structuri conflictuale mult mai complexe şi mult mai pline de pericole pentru noi. România este avanpostul şi terenul de înfruntare într-un joc din care fac parte simultan Ucraina, Republica Moldova şi Caucazul de Sud, mai larg, Ţările Baltice, Turcia şi Polonia. Pe această placă turnată care leagă inima Europei de Asia mică şi Orientul Mijlociu, liniile de forţă ale jocului de putere dintre Moscova şi Washington sunt încă departe de a fi aşezate, competiţia a fost redeschisă şi nici un mijloc nu este lăsat de o parte pentru a decide victoria. Statele Unite au nevoie de acest avanpost, iar dacă s-au străduit să îl aducă pe Iohannis pînă la Washington este doar pentru a se încredinţa că înţelege acest lucru, fie şi la modul cel mai general cu putinţă, că are măcar o parte din reacţiile necesare, impuse de o asemenea situaţie!

Unde îl plasează vizita de la Washington, pe Preşedintele României, în raport cu dinamica evenimentelor din Uniunea Europeană? Nicăieri! Poziţia de extremă slăbiciune în care România a fost pusă în sistemul politic al UE şi din care este incapabilă să iasă, nu fac credibilă nici postura de "mediator" între Washington şi Berlin, nici de "mesager" al unui viziuni noi de cooperare între Bruxelles şi Washington. Nimeni nu este dispus, nici la Bruxelles, nici în marile capitale ale Europei, să încredinţeze României un asemenea rol.

Dacă Iohannis nu are cădere ori sorţi de izbîndă să pledeze nici cauza politică proprie, nici altă cauză, europeană, ce ne mai rămîne?

Ne răspunde Preşedintele României, cel care a găsit chichirezul cu care să îl facă knock out pe Trump: o să-i împărtăşească preşedintelui american "povestea noastră de succes"!!!!! Poate nu aţi citit bine.....repet "povestea de succes a României"!!!! Încă nu aţi priceput? Mai spun/scriu o dată: Preşedintele României aflat la Casa Albă pentru o întîlnire politico-diplomatică unicat, cu Preşedintele Statelor Unite, îi va spune acestuia povestea de succes a României!!!!!! Şi mai terminaţi o dată cu frecatul la ochi...asta e şi gata!

Opinia Cititorului ( 82 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Aș nota ca un detaliu de culoare, campania de la Antena 3 din ultimele zile. Seară de seară, Gâdea iese foarte serios, grav, și anunță că ni se joacă soarta. Că se așează rusu și 'ricanu' la o berărie și desenează pe un șervețel soarta României. Și își trag cei doi (Gâdea și Badea) niștre mutre foaaaarte seriose, dau un reportaj despre cine este Trump, chipurile pentru a furniza informații echipei românești din MAE...

    1. De esti tu acela, esti ... surprinzator. Parca e alt ton si chiar alt continut fata de postari anterioare... Sau esti doar un epigon?

      ... in discursul anticlimatic s-au pronuntat cuvintele "new ethics" si "renegociations"!!! ... aceasta in timp ce "primavara americana" a ramas un vis de vara si comey a dat-o la pace ... ca de obicei, probabil ca vor mai trece 30 de ani pana s-or prinde si ai nostri ... ma intreb daca nu cumva "povestea noastra de succes" se refera la "statul de drepti", ceea ce ar fi cu adevarat nostim - a te lauda cu propria supunere in fata stapanului!!! ... n-ai cu cine frate, io m-am plictisit :/ ...

      Antenele au fost acuzate de catre propagandistii sistemului de proputinism. Nu era cazul, fiind afiliati CNN si constienti de rusofobia din Romania.

      Pe teme geopolitice sunt penibili, dar au tot dreptul sa comenteze faptul ca suntem in fata unui moment istoric. Contribuabilii platesc americanilor 2% din PIB si am fi indreptatiti cu totii sa fim respectati pentru efort. 

      In schimb, slugoiul statului s-a dus acolo să-și extragă foloase personale pe spatele nostru.

      Ce-i drept, de pe urma... 

    Un articol prost asa cum ne-a obisnuit dom' profesor. Arogant, incalcit, fauritor de dileme artificiale, articolul vorbeste despre nimic dar in stilul intortocheat specific. Salomeeeeeeeeeeea, unde esti ?

    1. E un demers oficial, mai bun decat o aparitie la o cina platita. Efortul nu e individual, al persoanei KI, ci al institutiei prezidentiale si implicit al Romaniei. N-as fi atat de nihilist sa spun ca e un efort cu 0 efecte. Daca-ar fi asa, nici chiar americanii nu si-ar pierde vremea atat, ar gasi o scurtatura. Nu e nici un eveniment de profunda substanta, de acord si cu asta. Insa macar avem o consecventa in alegerile noastre. Mie mi-e clar, singuri nu putem. Visul de a fi o Elvetie a...

      ....Da asa cred si EU Dumitre.As mai completa cu ceva :Sa avem in vedere ca Trump este la inceput de mandat...deci...este inca un timp....de care putem profita si bineinteles sa nu uitam ca in actuala conjunctura politico-economica ,fiecare tara in parte se "zbate" in a-si consolida pozitia cat mai bine. Este intradevar si un pas cu risc..dar e necesar, Intrebarea care mai e necesar sa ne-o punem...ce facem cu mafia politica din tara ????

      Fără o reformare a serviciilor secrete românești, mafia securistă din țară va prospera la infinit. Dezvăluirile recente demonstrează faptul că mafia din servicii se folosește de politicieni, nu invers. Era la mintea cocoșului fără cap, dar pentru voi a fost nevoie de o demonstrație.

      Medicamente, medicamente!!!!!!!!!!!!!! 

      Intruchiparea pesimismului. 

      Dar ai pus punctul pe i. Mereu am senzatia ca domnul Codita scrie ca un elev din ala care se chinuie sa scrie compunerea pentru a doua zi desi n-are talent si nici nu-i place ca trebuie s-o faca si se simte. Un autor care se viseaza mare analist, care il critica pe Trump pentru ca o face toata lumea de la ultimul actor necunoscut pana la sefii de stat din Europa care stiu ei bine de ce o fac, si pentru ca isi ia informatiile doar de la CNN si presa mainstream si are impresia ca stie si pe ce...

      Scuze, medicamentele sunt pentru autorul articolului.

      Versuri Florian Pittis - Vânare de vânt

      Vânare de vânt 

      muzica Bob Dylan 

      traducere Florian Pitiş 

      In liceu il cantam mereu la chitara...in semn de protest fata de sistem...mai ales ca eram mai rau decat la Bastilia, cum spunea mama. Libertatea era un ideal greu de atins...in imperiul egalitatii, al necesitatii, cum spunea profesorul meu de CSP, Cioaca Stefan. Ne doream foarte mult sa ne imginam macar cum arata imperiul libertatii...

      Poate ca asta ne leaga de America, dorul de libertate..... 

      Domnul profesor scrie cu har...esti invidios pentru ca nu ai fost ursit cu un asemenea talent!

      Vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri... 

      Draga Silvia, ai dreptate ca nu am fost ursit cu asemena '' talent''. Thank God ! De acord cu treaba cu vulpea-dar nu e cazul. Iar despre harul dlui profesor, cred ca este in alta parte, caci la condei nu este sigur. Dar poate ne spui tu mai multe.....

      Scrie tu cu har! sa ne convingi...orator bun ai putea fi dar esti emotiv, domnul profesor nu are trac, are tact pedagogic, este bun actor, dirijor si face arta din cuvinte.

      Ti-am raspuns din politete dar domnul profesor nu are nevoie de prezentarea mea...toti studentii il apreciaza si nu doar premiantii. Macar de-am invata cu totii ceva de la dansul si nu ne-am grabi sa aruncam cu pietre!

      Eu stiu cine esti..nu ma poti pacali ca esti Mihai D. 

      Asa este.....m-ai prins.....nu sunt Mihai D, sunt umbra lui de la Cozia......aaaaaa, ala era Mircea !

      Sunt detectiv din nastere, predestinata...asa imi spunea mama, Colombo, pentru ca descopeream orice secret! Nu intru in mintea ta...stai linistit..dar te pot citi..apropo..Mihai D...asa se identifica el.Atentie la detali!!

      Cred ca ar trebui sa o lasi mai moale..nu te poti ridica la nivell domnului profesor orice ai face!

      Nu poti arde etapele formarii si mai ales ale bunului simt. Nu asa iti indeplinesti datoria morala fata de mine! 

      Salutare umbra veche!

      Fereasca Sfantul! Piei ispita! Ai grija sa nu-i inveti cumva pesimismul si aroganta atotstiitorului. 

      Waw, intruchiparea modestiei (sau prostiei)! 

    Interese nimic altceva.Ce s-a intimplat cu omorul facut de unul dela abasada americana cu ani in urma(find baut la volan)?Nimic.Americanul a plecat in America iar romanul mort a fost ingropat.Rolul nostru e de a raspunde la comenzi.Romania mai este a romanilor?

    1. Sa nu ne iluzionam asadar! Regulile le fac altii.

      Insa ne putem si noi juca niste carti in baza acelor reguli.

      Daca iesim din paradigma mioritica, in care preferam sa ne furam cu orice pret intre noi. 

      Cum sa te/sa ne iluzionam Max?; doar nu esti Iozefini! ai vrut sa zici "sa nu ne facem iluzii"?. 

      Ungaria e mai mica decat noi si totusi are curajul sa se ia de piept cu toata Uniunea Europeana.

      Sa nu confundam Ungaria cu Orban. Orban e vremelnic. NU, nu sunt ungur. Orban se comporta ca soferii de Ferrari: vrea sa arate ca nu are mica.

      ILUZIONÁ, iluzionez, vb. I. Refl. și tranz. (Rar) A(-și) face iluzii; a (se) amăgi. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. illusionner

    Vanare de vant este traducerea poeziei lui Bob Dylan, in versiunea Adrian Paunescu.

    Ma intreb daca o astfel de traducere ramane la categoria cuvinte comune, sau ar trebui si ea, cumva, pusa cu ghilimele.

    Oricum, dincolo de acest aspect, legatura acestui titlu, consacrat, cred, cu articolul, este cel mult tangentiala si oricum jalnica (pathetic). Nu trebuie sa scrieti de dragul de a contabiliza volum. Alte articole au fost pertinente... 

    1. Pentru mine si altii din generatia mea, vinare de vint are de a face cu Pitis si ceea ce el a insemnat pentru ideea de libertate, creatie, poezie ca mijloc de traire si sursa de autentic, refuz al inregimentarii in banal, distructiv, opresiv si urit. Nu stiu ca Paunescu sa fi fost acreditat cu traducerea textului lui Bob Dylan.

      Acreditat nu a fost, dar creditat pare sa fie cu traducerea.

      Cautati pe net, cel putin pe haihuiprinsufletulfolkului, gazduit de wordpress. 

      Vanare de Vant 

      Muzica: Bob Dylan (Blowin in The Wind) 

      Traducere: Adrian Paunescu 

      Interpretare: Florian Pittis 

      „Aşadar, cum spuneam, Dylan a fost un poet, un cantautor în care tata a crezut extraordinar, împreună cu toată generaţia: cu Florian Pittiş şi cu toţi întemeietorii Cenaclului Flacăra. Pot spune că Dylan i-a marcat şi pe tata, şi pe Pittiş şi pe toţi care i-au citit poezia şi i-au înţeles protestul. Prima dată, în Cenaclu, melodia Vânare de vânt a cântat-o Dan Chebac, căruia tata i-a încredinţat versurile traduse de el. Tata tradusese Vânare de vânt luând ca referinţă ediţia din Biblie...

      Frumos! N-am stiut de unde vine, dar am considerat inspirata traducerea. In acea vreme circula si varianta "Suflare in vant".

      O sa-l reconsider pe GG, separat de "La Vulturi". 

      Ideea initiala ramane: niste ghilimele la titlul articolului salveaza onoarea! Pe partea de titlu.

      Frazele sunt curate, largi, generoase, suculente, complete, cu multiple legaturi in toate directiile. Ceea ce nu-i la indemna oricui. Apreciez in mod deosebit frazele simple, directe, tehnice, ingineresti mai mult in lucrarile tehnico-stiintifice.

      Care sunt rezultatele vizitei Presedintelui in SUA vom trai si vom vedea. Vizita poate sa fie si doar o Suflare de vint :)), dar poate sa fie si ceva esential in ceea ce priveste viitorul Romaniei. 

      .

      Domnul Codita puncteaza, intr-un mod cum... 

    Dezamagirea creata de alegerea lui Trump, contrazicandu-i previziunile, inca il bantuie pe dl. Codita.

    Domnul autor, un intelectual subtire, nu-l suporta, pur si simplu, pe "grobianul" Donald! 

    Din cauza asta nu mai este in stare sa faca o analiza la rece cu privire la implicatiile vizitei lui Iohannis in SUA. 

    Oricat ne-am crede noi de neinsemnati, totusi, americanii se pare ca au nevoie de noi.

    Iar previziunile ca Iohannis si Romania nu vor profita cu nimic in urma acestei vizite, sunt... 

    1. Scriitura, talentul si buna intentie il scutesc pe Cornel Codita de necesitatea sa aiba dreptate in toate optiunile.

      Si cred ca nu, Trump nu poate ca lui sa-i placa, ci doar mie, care am crescut in colective de trumpi si nu doar ca-i inteleg. 

      Nici macar nu e vorba de a avea dreptate sau nu , e vorba de sensul articolului , care ar vrea sa spuna ca vizita e un vax , tonul ca autorul cuprinde cele nevazute si nestiute din politica. E de salutat sa vezi cum ati sarit in ajutorul unui colaborator

      este un articol bun daca stii sa citesti printre rânduri.

      Nu are nevoie de ajutor. Doar ca, spre deosebire de mine, nu intra in dialog cu oricine.

      un raspuns obraznic si incalificabil pt redactorul sef al unui ziar...oricare ziar.

      asadar,voi desteptii nu vorbiti cu oricine,dar unii care au stat printre trumpi, mai coboara din cind in cind de pe pidestal. urit.  

      Eu, unul, nu il privesc pe Trump drept o calamitate, ci, dimpotriva, ca pe o personalitate necesara acestor vremuri.

      Faptul iti ruineaza constructia compromitatoare.

      Hai sa te vad cum o mai invirti acum! 

      Nu sint redactor sef.

      Confirm ; ca e la moda , de ceva vreme, sa "busesti la mantinela" pe toti cei ce le strica "invartelile" tovarasilor ... Ii trantim de-a valma si pe Mugur Isarescu si pe Valentin Lazea ,dar mai cu staif nu asa ca "grobianul" Lucian Isar. Si se pregatesc sa fie tarati in mocirla cine : domnul Stolojan , fostul viceguvernator Popa si alte repere, dar le dam cuvantul tovarasilor de incredere, tip radu sarbu, ionel blanculescu si alti oameni ai muncii de la orase si sate, radu soviani, sorin...

      Nu oricare delir merita vreun raspuns.

      In realitate Make si cu mine avem doua viziuni diferite si complementare despre rosturile spatiului de comentarii, una dintre cele mai fabuloase contributii ale netului la supravietuirea si dezvoltarea jurnalisticii. Desi pare Inutil tin totusi sa va spun ca ambele sunt dominate de respectul fata de cititor, oricare ar fi acela.

      Pentru el acest spatiu este unul de joc si de joaca. Oricine este liber sa intre daca respecta un numar de reguli, de bun simt. Nimeni nu este privilegiat pe acest... 

      Daca pastra doar randurile de "printre randuri" poate iesea mai bine. Dar asa, prea mult zgomot pe unitatea de semnal util...

      Make, recunoaste; esti acarul sef. 

      Nu are nici una dintre atributele pe care i atribui. Scriitor nu e, editorialist cel mult, talent nici atat, toate articolele lui sunt scremute si intortocheate, dar nu pentru ca ar fi complexe, iar cat despre buna intentie... ar putea cu succes sa candideze pentru vreo publicatie pro-democrata de rangul 2 gen Buzzfeed sau Huffington Post. Sau poate si la CNN numarul 1 in stiri false.

      Dom'profesor, daca aveti opinia X sau opinia Y este dreptul dvs. Dar STILUL INTORTOCHEAT de a scrie ma scoate din matrice, pentru ca mi se pare incalcit, greoi, pretins intelectual si filozofic, surprinzator de unghiuri solide si in final, ne-necesar. Doar raspunzandu-va si m-am molipsit de intortocheala.......

      Ai gasit tu explicatia...vom trai si vom vedea daca are sau nu semnificatie vizita. Fiecare are dreptul la o opinie, inclusiv autorul.

      Acu, sa-mi fie cu iertare, dar si eu as lua apararea unuia cu care as imparti transeele luptand cu cititorii one at a time ! Dincolo de galanteria dvs fata de domnia sa, ramane pentru mine arhetipul jurnalistului pe langa care a trecut timpul cam repede......nu prea s-a depus mare lucru....finetea observatiilor si rafinamentul unor decelari nu salasuiesc niciodata in exprimari intortocheate; dimpotriva. Simplitatea, acest lucru complicat.....ntz,ntz,ntz..... .

      Si pentru mine libertatea de exprimare este un spatiu sacru!...dar nu explud nici ludicul.

      Nu te-ai molipsit, nu oricine se pricepe la asta..e o arta!

      ......''libertatea de exprimare '' este o insiruire de cuvinte pe care ne place sa o vedem scrisa de noi insine ca sa ne confirmam ca avem o identitate, deci ''suntem'' unici.....in realitate, ''libertatea '' este o conditionare a ceea ce suntem pana la , si inclusiv in, momentul vorbirii. Este asfaltul pe care calcam de indata ce iesim din casa pe strada desi n-am ales sa calcam pe acel asfalt dar constatam ca nu putem zbura peste el si nici...

      Penelope my dear, where have you been ? I was worried that you might be missing our sweet chit-chat. Good to have you back. Sharp as a stingray !

      ti s-a pus pata!

      O pisică de mare poate părea bIândă și inofensivă, dar are un spin în coadă.

      Cred ca ar fi util sa va pastrati afirmatiile pentru dv deoarece un inginer nu poate sa isi dea cu parerea in probleme de securitate si diplomatie, sa ne fie cu iertare dar nu aveti competenta...Nu putem trata subiectele in maniera inginereasca.

      Omul potrivit la locul potrivit! Nue locul dv sa comentati..aveti dreptul dar nu aveti credit! 

      Si calificarea ta ca sa afirmi ca un inginer nu poate sa isi dea cu parerea despre diplomatie si si securitate este.............?......sau poate un marinar este mai calificat sa conduca o tara 2 mandate ? .....sunt usor dezamagit Pene/Salo/Silvia, asta este tot ce poti ? Credeam ca Guru Coditza este inconjurat de o garda de pretoriene care stiu sa articuleze ceva argumente cu subiect si predicat, dar as ? De iei de o biata meseria ca sa clasifici pertinenta DATULUI CU PAREREA ?....ntz, ntz,...

      Este un argument suficient...La orice varsta te poti autoinstrui, adica sa fii autodidact si in acest caz mai ai o sansa...dar e greu sa devii specialist in domeniul apararii, al securitatii si al relatiilor internationale, in general, cere pasiune si sacrificii dar si putere de analiza si sinteza.

      Succes! 

      La asemenea asertiuni, da-mi voie sa fac ce-a facut Seherezada cand a vazut zorile.

    Americanii ne apara impotriva rusilor. Intrebarea e daca e plauzibil sa credem ca rusii ne vor ataca in urmatorii 100 de ani si daca o relatie construita inteligent cu aceasta imensa piata de desfacere numita Rusia nu ar fi mai folositoare economic decat nesfarsitele ploconeli in fata americanilor.

    Remarcabil la Codita e ca, spre deosebire de Parvulescu , nu are greseli de exprimare.

    1. Intreaba-i pe ucrainieni daca e plauzibil sa fie atacati de rusi!

      Ucrainienii au o jumătate de țară locuită de ruși. Cu o problemă identică ne-am pricopsi dacă am insista pe tema Basarabiei. Altfel, n-avem ce să-i întrebăm pe ucrainieni.

      In teorie, ar fi posibil sa construiesti o relatie economica. Doar ca, in practica, cand devii semnificativ, te cumpara. Cum tocmai si-a cumparat emag furnizorul de servicii de curierat.

      Pe de alta parte, daca e teren viran, fara "stapan", vin ei oricum sa-l revendice, Mai ales ca le e aproape...In fine, raspunsul e nu, nu se poate, nu in conjunctura actuala, 

      Intrebare este daca la o adica, americanii ne vor lasa, din nou, pe mana rusilor. 

    .....Am citit cu atentie articolul si comentariile.Concluzia mea: Articolul este plin de ironie si se incadreaza in nihilismul moral.

    1. Corect; "E usor a scrie critici......

      Si sa n-ai nimic a spune....." 

      Completez ...nihilismul moral...cu "în forma intrinseculuifilosoficmixturat anevoios", mai pe oblu un fel de hai la noi sa vorbim nimic...

    Daca era un articol slab nu avea atatea reactii!

    Adevarul deranjeaza. 

    1. Tocmai ai incercat sa spui ceva.....oare ce anume ?

      Esti prea inteligent si citit ca sa te cobori la astfel de copilarii in comentarii malitioase...cauta alata startegie de ardere a karmei negative! Succes!

      Draga Silvia, sfatul tau este inaltator. N-am sa ma ridic la inaltimea sfatului tau si am sa-ti marturisesc si de ce ma astup cand citesc platitudini gen: ''Daca era un articol slab nu avea atatea reactii!

      Adevarul deranjeaza.'': lipsa lui A nu inseamna non-A. Adica ce nu este rosu nu este automat albastru. Prefer un comentariu prost unuia plat. Nu sunt citit si nici inteligenta nu ma da afara din casa; sunt inginer si este greu sa ma covinga cineva ca piatra este lemn. Ma... 

      Am uitat sa raspund la treaba cu karma.......aaaaa, ce-i aia karma ? Da, stiu, am fost malitios. Nu-ti impartasesc ezoterismul, asa cum nici nu ti-l critic. Este treba ta de ce crezi ca lcururile care se vad sunt mai putin adevarate decat cele care nu se vad. Dar am o cumnata care are 4 dani centura neagra in zodii si karme. Ne contrazicem de vreo 20 de ani pe tema zodiilor si karmelor si n-am ajuns cu ea la nici o concluzie. Tough cookie ! E cumnata-mea si o iubesc, este desteapta si are un...

      Pisica de mare are o armă formidbilă, un țep veninos

      Unul dintre cei care a aflat cam cat de veninoasa este matza de mare a fost saracul Steve, australianul de la Discovery care a fost omorat de una. Dupa care am aflat si noi cei care il adoram pe Steve. Asa ca da-mi voie sa n-am emotii pozitive despre aceasta creatura. Bad karma, o sa zici tu in continuare.......ntz,ntz,ntz.. ....intotdeauna am fost fascinat de cei care cred ca stiu ei cum este sa detii adevarul absolut, recte daca nu esti cuminte in viata asta atunci in viata "viitoare" o sa...

      Nu castigi nimic cu o astfel de abordare! E pierdere de energie!

      Mihai D. nu pne punct dupa..Am vrut doar sa mai gasesc o dovada ca iar semenzi in numele altora..furi identitati!

      Nu e corect ss nu iti asumi cele scrise, oricine ai fi sau macar ramai anonim. 

      Era un banc cu un cioban si un american care-l tot intreba ceva in romana pe cioban iar acesta intr-un final ii spune: ''you've got an obsession, man !'' . M-ai innebunit cu furatul de identitati ......deduc ca Mihai D fara punct semnifica ceva pentru tine, in timp ce Mihai D cu punct semnifica altceva.....spune-mi cum vrei sa semnez si-am sa-ti fac pe plac......sau n-ai gasit alta rima si asta-i to ce ai de spus ?

      Ai si tu dreptate. Doar ca nimic nu se pierde ci totul se recupereaza.

      Cu cateva exceptii, oamenii de aici comenteaza sub "protectia" anonimatului. Asa se mai "altoiesc" si prieteni, ca la intuneric nu se vede. Mai organizati-va, tovarasi!

    Si asa a si fost! Povestea de succes a Romaniei!..hilr dar adevarat!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb