Vincze Lorant, raportor permanent LIBE în negocierile privind noul cadru de colaborare UE-Marea Britanie

D.B.
Internaţional / 12 februarie 2020

Vincze Lorant, raportor permanent LIBE în negocierile privind noul cadru de colaborare UE-Marea Britanie

Europarlamentarul Vincze Lorant a fost numit raportor permanent din partea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European în negocierile privind noul cadru de colaborare Uniunea Europeană - Regatul Unit.

"Am fost propus din partea grupului PPE din Comisia LIBE, deoarece acest dosar revine grupului nostru politic şi am fost rugat de către coordonatorul grupului să preiau acest dosar datorită cunoştinţelor de limba engleză şi capacităţilor mele de a negocia. Practic, voi fi un raportor permanent până la finalizarea negocierilor. Rolul meu va fi de a apăra cetăţenii europeni şi, bineînţeles, interesul nostru este deosebit pentru cetăţenii români care se află în regatul Unit, pentru ca ei să se bucure de aceleaşi drepturi pe care le aveau şi cât Marea Britanie se afla în UE. Va trebui, de asemenea, să găsim o soluţie bună şi pentru cei care în viitor vor dori să plece în Marea Britanie, dar este deja o întrebare care trebuie să ne pună pe gânduri pe toţi. Care este interesul nostru, vrem ca şi mai mulţi oameni să plece în Marea Britanie sau încercăm să facem politici care să-i ţină aici? Esenţial din partea Parlamentului European este ca drepturile cetăţenilor Uniunii Europene în Marea Britanie şi a celor din Marea Britanie care trăiesc în UE să fie respectate", a declarat, pentru AGERPRES, Vincze Lorant.

Potrivit eurodeputatului, între preocupările sale va intra şi cooperarea juridică şi pe securitate, pe care o doreşte să fie cât mai puternică, întrucât lupta antiteroristă nu se va opri la graniţe, iar prin cooperarea Eurojust, au fost rezolvate numeroase cazuri transfrontaliere.

Vincze a precizat că sunt câteva principii de bază ale UE de care trebuie să se ţină cont, iar unul este cel potrivit căruia, în noul cadru de colaborare, Regatul Unit nu poate beneficia de aceleaşi drepturi pe care le-a avut ca membru al UE.

"Cel mai important este ce se va întâmpla în acest nou cadru cu mobilitatea cetăţenilor, acesta fiind, de altfel, şi punctul de plecare al Brexit-ului. Trebuie să spunem că, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic, atât Marea Britanie, cât şi UE trebuie să finalizeze negocierile pentru noul cadru de relaţii până în luna decembrie. Acest termen poate fi prelungit cu un an sau cu doi, dar acest aspect trebuie stabilit de comun acord până în luna iunie. Desigur, cele patru elemente ale liberei circulaţii, persoane, bunuri, servicii şi capital, au aceeaşi pondere, nu se poate să fie una fără cealaltă. Acest principiu trasează câteva linii de negociere care sunt importante din punctul de vedere al Parlamentului European", a mai spus Vincze Lorant.

Europarlamentarul a arătat că, în cadrul negocierilor, trebuie să se găsească o formulă de parteneriat şi pe partea acţiunilor de securitate, protecţia datelor, politica de azil, migraţie şi frontiere, fiindcă e nevoie de soluţii pentru înlocuirea modului în care funcţionează sistemul actual.

"Va fi un parcurs permanent în următorul an pe măsura informărilor periodice din partea Comisiei Europene, iar, la final, va fi o rezoluţie, un raport al PE care va conţine fiecare capitol - de exemplu, cooperarea pe pescuit, comisia de pescuit va urmări ce se întâmplă pe parcurs", a precizat eurodeputatul.

Acesta consideră că există foarte multe aspecte care trebuie reglementate în acest caz unic în istoria Uniunii Europene şi că este puţin probabil ca negocierile să se finalizeze până la sfârşitul anului.

"Eu cred că nu se vor da în lături pentru a introduce vize pentru cetăţenii UE, cel puţin într-o primă fază, la cum se prefigurează lucrurile acum, va fi o posibilitate de şedere fără viză pentru scopuri turistice pe o perioadă de 90 de zile probabil, dar după aceea va fi nevoie de viză. Dar, ce se întâmplă cu bursele de studii, ce se întâmplă cu investitorii, cu programul Erasmus, unde evident Universităţile din Marea Britanie erau un magnet pentru studenţii de pe continent, şi ar fi păcat ca ceva care funcţiona foarte bine să fie distrus. Sunt teme foarte concrete la care va trebui să se dea un răspuns. Nu a mai fost niciodată o astfel de situaţie", a susţinut Vincze Lorant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb