Vinovaţii pentru criza energetică

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 22 iulie 2024

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Este o perioadă în care se discută intens, şi pe bună dreptate, despre incapacitatea României de a face faţă provocării energetice. Cu precădere vorbim despre energia electrică. Importăm mai mult decât exportăm şi, ceea ce este mai grav, pentru a supravieţui, importăm la cel mai mare preţ din Europa. Pe care-l plătesc cetăţenii. Cine este de vină?

Prima tentaţie este să ne uităm cu mânie la ministrul Energiei. La Sebastian Burduja. Exact aşa cum a făcut zilele trecute premierul Marcel Ciolacu, mustrându-l pentru faptul că nu a organizat stocarea energiei atunci când o aveam, pentru a o putea utiliza la "vârf de sarcină". Nu pot fi de acord cu asemenea critici lansate în momente de criză, atunci când premierul, strivit de una sau alta dintre realităţile unei economii şchioape, simte nevoia să paseze răspunderea pe umerii unuia sau altuia dintre membrii Cabinetului său, de preferinţă provenind din PNL. Realitatea este alta şi trebuie să o decontăm într-un mod cât se poate de cinstit.

În toate domeniile legate de energie, începând cu petrolul, gazele naturale, continuând cu energia eoliană şi cu cea atomică, pentru care există suficiente resurse, şi terminând fireşte cu energia electrică, România a oferit şi oferă una dintre cele mai bogate resurse din Europa. Fără niciun fel de glumă, ea ar fi putut deveni şi încă mai poate deveni unul dintre cei mai mari exportatori de energie ai continentului. Şi culmea este că la momentul loviturii de stat din decembrie 1989 această ţară dispunea de o bază energetică de invidiat. Era una dintre moştenirile regimurilor Dej şi Ceauşescu. Profitând de existenţa unor bazine hidroenergetice unice în felul lor în Europa, România avea posibilitatea, şi până la un punct a şi valorificat-o, de a utiliza cursurile unor râuri, dar şi a fluviului Dunărea, pentru a genera cantităţi mari de energie electrică. Dispunând de uraniu, dar şi de alte facilităţi, am putut crea Nuclearelectrica, preconizată pentru a pune în funcţiune patru reactoare. Dintre care doar două au putut fi finalizate în toţi aceşti ani, deşi am avut la îndemână fundaţiile, tehnologia şi specialiştii necesari pentru a finaliza acest megaproiect. Am produs în cantităţi mari energie electrică şi utilizând gazele şi combustibilii fosili şi aveam la dispoziţie mijloacele necesare pentru ca şi această energie să fie verde, deci nepoluantă. În fine, particularităţile reliefului României au permis şi permit instalarea pe scară largă a centralelor eoliene. Mai nou, în lume s-a dezvoltat şi utilizarea energiei solare prin intermediul panourilor fotovoltaice, iar pe teritoriul României pot fi dezvoltate aşa-numitele ferme solare.

Aveam şi avem în continuare toate condiţiile pentru a deveni din importatori exportatori şi pentru a înregistra profituri uriaşe din comercializarea energiei electrice. Şi atunci ce ne lipseşte?

În cei 34 de ani care s-au scurs de la lovitura de stat din decembrie 1989, în loc să valorificăm baza energetică pe care am moştenit-o, noi, în bună măsură, am distrus-o. Sau pur şi simplu am ignorat-o. Ce ne lipseşte pentru a ne reveni în acest domeniu nu este un vinovat care să fie eventual crucificat politic, gen Sebastian Burduja, ci cu totul şi cu totul altceva. Ne lipseşte viziunea. Ne lipseşte un plan pe termen lung. Un proiect de ţară în acest domeniu.

Ceea ce înseamnă că ar trebui ca guvernul aflat în exerciţiu să elaboreze o strategie pe termen lung în acest domeniu. Făcând apel, aşa cum este şi firesc, la specialiştii pe care îi avem în Academia Română. Sau în învăţământul de profil. Un program cu etape clare, susţinut de întreaga clasă politică, pentru că ar fi un program de ţară şi nu un simplu teren de dispute, şi care pas cu pas să fie realizat şi de guvernele următoare, oricare ar fi ele. Prin sacrificarea rituală în piaţa publică a lui Sebastian Burduja nu realizăm nimic. Şi nici aşteptând ca el să facă ceea ce nu poate realiza decât o coaliţie din care să facă parte mai mulţi membri ai Guvernului, toate partidele politice şi un număr mare de specialişti pe care îi avem, din toate domeniile implicate. Altfel putem rata şi acest prezumtiv proiect de ţară, la fel cum am ratat şi proiectul generos, în principiu, al "României educate".

P.S.: Despre implicaţiile renunţării de către Joe Biden la competiţia prezidenţială mă voi pronunţa într-un editorial viitor, după ce vom putea evalua toate reacţiile.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mixul energetic al Romaniei nu creeaza problemele enuntate de autor .În 2023, noile centralele electrice puse în funcțiune au inclus: 496MW solar, 72MW eolian și 56MW hidrocarburi. Totalul este de 624MW putere instalată, capacități noi de producție aflate acum la dispoziție sistemului energetic național. Față de 2022, cifra totală este de aproape 10 ori mai mare (s-au pus atunci în funcțiune 44MW hidrocarburi și 25MW solar).Mai mult, dacă la final de 2022 aveam doar 40171 de prosumatori, cu o capacitate instalată cumulată de 417MW, la finalul anului 2023 numărul prosumatorilor a depășit 100.000, cu o capacitate instalată care, cel mai probabil, a depășit 1500MW, mai mult decât puterea instalată a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.In Romania nu exista probleme energetice .Chestia cu Trump devine simplu de explicat .Din doi asa zisi sau numiti „ bunicuti” a ramas doar unul care va pierde alegerile in fata viitorului Presedinte nominalizat la Congres de catre Partidul Democrat .Fara Biden Trump nu mai exista politic . A pierdut obiectul muncii .

     

    1. Exact acest mix energetic e principala problema.termocentralele inchise produceau energie in banda,eolienele si panourile fotovoltaice nu produc in banda.de ce crezi ca s-au scremut politrucii sa oblige prosumatorii sa stocheze energia produsa?

    poate daca hidroelectrica nu ar da an de an, dividende de 100% din profit si ar face investitii cu banii aia, ar ajuta???

    1. Pai de unde bani pentru plata pensiilor speciale??

    Imposibil de facut planuri multi-anuale intr-un capitalism si democratie fragile ca a noastra. Unde guvernele se schimba la fiecare 2 ani iar ministrii la fiecare 6 luni.

    romania face fata… doar ca de cv timp ii place sa faca spate… inchide capacitati “speculativ”… sub rata de cerere si rezulta criza… din care fac profit speculatorii la co tracte si gov la incasare sa isi poata rula deficitul in jos… pe buzunarul industriei si a civililor…

    vedeti indexul “new orders” pe romania… in in teasta cazut… cap spart… si altii trambiteaza ca economia “duduie”… a se tine cont ca index in cap cu relativ somaj pe spre minime declarat… tare curios cum va sta situatia cu somaj pe boom… 

    s c c r e t 

    1. eu vb de aceasta specula cu 3- ani in spate… inainte sa se produca… in timp ce altii posta de “miere si lapte” la noile contracte…

      s c c r e t 

    Vinovatul e putin. El e cel ce bombardeaza zilnic reteaua electrica si centralele electrice din Ucraina. In Europa de vest nu e scump curentul. In est e scump. Si e tot cald. Intre 28-100 eur/mw e in Europa de vest, depinde de tara, la noi a ajuns la 200 si mai mult. Pt ca ajutam Ucraina cu curent. Sigur ca e si aerul conditionat, seceta, la hidrocentrale, dar asta am avut si in alti ani, fara preturi ca azi. Mai ales ca avem mai multe solare ca oricand si merg la maxim vara.

    Trebuie sa fii nu stiu cum sa iei in serios pe Ciolacu , care il critica pe V Popescu , dar s-a opus demiterii lui , basca l-a mai premiat si cu un loc la PE .

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb