Vîntu o ia de la capăt: FNI-BRS-BA-BID

D.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2011

O contribuţie la reinculparea lui Sorin Ovidiu Vîntu au avut chiar foştii săi colaboratori.

O contribuţie la reinculparea lui Sorin Ovidiu Vîntu au avut chiar foştii săi colaboratori.

Sorin Ovidiu Vîntu revine în atenţia opiniei publice cu ocazia redeschiderii mai multor dosare penale în care este implicat. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) infirmă soluţiile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date în dosarele privind FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS).

O contribuţie la reinculparea lui Vîntu au avut chiar foştii colaboratori ai acestuia. Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, a solicitat autorităţilor române, după ce a fost extrădat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI.

Ioana Maria Vlas, fost preşedinte al SOV Invest, firmă de investiţii care a administrat Fondul Naţional de Investiţii, a declarat, potrivit Mediafax, că redeschiderea dosarelor o va ajuta, dar este sceptică în privinţa finalităţii demersului: "Decizia este, după părerea mea, tardivă şi nu ştiu dacă va schimba ceva din situaţia de fapt. Pe mine mă interesează un singur lucru: ca banii să fie luaţi şi daţi înapoi oamenilor de la cine i-a luat. Am scepticismul meu în această privinţă. După 11 ani de procese inutile, mă îndoiesc că se va schimba ceva. Să dea Domnul ca scepticismul meu să fie infirmat".

Parchetul General a făcut precizări în legătură cu această răsturnare de situaţie: "La propunerea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, în considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani de către Sorin Ovidiu Vîntu, precum şi a solicitării de redeschidere a dosarului Fondului Naţional de Investiţii formulate de condamnatul Nicolae Popa, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, au fost analizate cauzele soluţionate anterior de Minis-terul Public, având ca obiect fraudarea FNI sau infracţiuni de spălare de bani presupus a fi comise de Vîntu, fiind identificate următoarele dosare:1. Dosarele penale nr.372/D/P/2004 şi nr.374/D/P/2004 - care au vizat generarea unor pagube în patrimoniul investitorilor FNI; 2. Dosarul penal nr.76/P/2005 - privind prejudicierea Băncii Agricole SA;3. Dosarul penal nr.754/D/P/2006 - privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID) SA; 4. Dosarul penal nr.34/D/P/2005 - privind falimentul Băncii Române de Scont (...) Faptele săvârşite au vizat, în esenţă, configurarea şi exploatarea într-o perioadă îndelungată de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizând practic aceleaşi modalităţi de operare şi implicând aceleaşi persoane şi instituţii. Separarea artificială a dosarelor a condus la ignorarea legăturilor temporale şi de cauzalitate, astfel încât cercetările s-au limitat la lămurirea parţială a circumstanţelor în care au fost comise faptele (...)Având în vedere aceste aspecte, prin ordonanţa din 3 august 2011 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus infirmarea soluţiilor de neurmărire din dosarele menţionate şi continuarea cercetărilor în cadrul aceleiaşi cauze, într-o abordare unitară". Peste 300.000 de oameni şi-au pierdut banii depuşi la Fondul Naţional de Investiţii, administratorii acestuia realizând o fraudă de aproape 400 de milioane de euro. Pe de altă parte, procurorii care au instrumentat dosarul FNI şi celelalte dosare în care este implicat Sorin Ovidiu Vîntu vor fi cercetaţi de CSM. Inspecţia Judiciară a Consiliului s-a sesizat din oficiu, în urma redeschiderii cazului.

Trebuie precizat că pe 16 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis judecarea în stare de libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu în procesul de şantajare a managerului Sebastian Ghiţă, hotărârea fiind definitivă. În aceeaşi zi, Vîntu şi complicele său, Ion Ilie Cezar, au părăsit arestul preventiv.

Contabil la Întreprinderea Comercială de Stat pentru Mărfuri Alimentare şi Alimentaţie Publică din Roman, judeţul Neamţ, Sorin Ovidiu Vîntu a intrat pentru prima oară în coliziune cu legea în 1981. Tribunalul Judeţean Neamţ, l-a condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare, distrugerea de înscrisuri, fals intelectual şi uz de fals, fiind închis la Penitenciarul Bacău. După 1990 începe să facă primii paşi în afacerile serioase. În anul 1991, Sorin Ovidiu Vîntu a înfiinţat firmele Vîntu Gelsor S.R.L. Roman şi Grupul Financiar Gelsor S.A.. Din 1993 renunţă la afacerile de mică anvergură şi a înfiinţează SC Bursa Gelsor S.A. Bacău axându-se pe tranzacţionarea speculativă de certificate de proprietate, un an mai târziu deschizând o filială şi la Bucureşti. În acelaşi an, Garda Financiară a efectuat controale la sediile Bursa Gelsor S.A. şi Invesco Capital S.R.L., sancţionând SC Bursa Gelsor S.A. cu 235 milioane lei şi confiscarea certificatelor de proprietate şi, respectiv, SC Invesco Capital S.R.L. cu 3 miliarde lei.

Din 1995, Sorin Ovidiu Vîntu a înfiinţat şi coordonat, direct sau prin intermediul unor interpuşi, mai multe societăţi de "investiţii financiare", componente ale Grupului Financiar Gelsor, între care Gelsor SA, SOV Invest SA, Gelsor Consulting SA, Societatea General de Inves-tiţii (SGI) S.R.L.. Fondul Naţional de Investiţii a fost înfiinţat în august 1995, iar în septembrie 1995 a fost autorizat de CNVM să funcţioneze ca fond deschis de investiţii. Activitatea FNI - ramificat ulterior în toate judeţele ţării - consta în depuneri bancare (în proporţie de 60%) şi vânzarea sau cumpărarea de acţiuni ale firmelor necotate pe piaţa de capital (în proporţie de 40%). Administratorul FNI a fost societatea SOV Invest SA în baza unui contract încheiat cu Fondul. Gestionarea FNI a fost coordonată din "linia a doua" de către SOV, acţionarii/administratorii fiind persoane apropiate acestuia (Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, Teodor Nicolăescu, Gheorghe Teodorescu). După o succesiune de vânzări şi cumpărări de acţiuni ale SC SOV Invest SA, în structura acţionariatului au fost atrase şi unităţi financiare cu credibilitate: CENTROCOOP - 51%, Banca Agricolă - 20%, CEC - 20% (restul aparţinând acţionarilor persoane fizice). Printre neregulile şi ilegalităţi comise în administrarea FNI au fost consemnate următoarele: declararea unei valori, la zi, nereale a certificatelor de investitor; depăşirea plafoanelor admise la plasamentele în valori mobiliare; utilizarea discreţionară a fondurilor FNI, prin perfectarea unor contracte de asociere ori prestări servicii cu firme aparţinând grupului Gelsor; efectuarea de tranzacţii fictive cu acţiuni, în scopul influenţării artificiale a valorii acestora, respectiv însuşirii ilegale a unor sume de bani consistente. În urma unui mega scandal, activitatea FNI este sistată pe 24 mai 2000. Patru ani mai târziu, pe 20 martie, Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare - însă instanţa supremă a apreciat că Vlas a fost sinceră şi i-a aplicat o pedeapsă de zece ani de detenţie, iar Nicolae Popa, judecat în lipsă, 15 ani, decizia rămânând definitivă în 2009. În timpul primelor declaraţii făcute organelor de cercetare penală, Ioana Maria Vlas a susţinut că Sorin Ovidiu Vîntu a fost cel care a contactat-o şi i-a propus să lucreze la FNI şi că "singurul vinovat de prăbuşirea fondului este Sorin Ovidiu Vîntu", deoarece "el a dispus plăţile masive care au fost făcute cu puţin timp înainte de prăbuşirea FNI", iar unele dintre fonduri se regăsesc în conturile firmelor acestuia. În aprilie 2003, ca urmare a conexării dosarelor penale FNI, BID şi Banca Agricolă, Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus oficial sub învinuire în dosarul FNI, fiind acuzat de instigare la înşelăciune şi la abuz în serviciu, însă dosarele au trenat.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dar despre GIF nu se spune nimic? Despre BVB nimic? Nimic nu se facea aici fara voia Vantului, sau Farmache a uitat?

    Vantu a creat o "retea" din fosti si actuali SRI-isti si asa a rezistat. D-na FNI, Popa, Nicolaescu, Farmache, toti in gasca Vantu..cine il sustine pe Farmache acum?

    1. Nu se va intampla nimic. Sunt prea multi implicati. Pentru cei care cunosc situatia Rose Teodorescu fosta salaiata BVB adusa de farmache si fosta salariata la CNVM care a lucrat la FNI cum de a disparut din tara? Brusc a luat-o dorul de Australia..oare?

    Vint si de la capat ....... 

    1. cu siguranta. ei si numai ei. nimic nu s-a schimbat dupa 89 incoace. pusi in toate functiile cheie si culmea pastrati in functiile respective.

    Scrie o individa de Vali ca a adus suflu nou pe la BVB. Ia sa ne radem..la greu!!! Aceasta paiata mincinoasa si meschina a adus rusine si defaimare BVB-ului atat. Rodica ia vino in Bursa si intreabane-ne pe noi ce a facut. Nu scrie fara sa verifici. Ionescu face de ras piata de capital se ascude sub fustele lui FS si atat. Mai lasa-ne Paiata si atat. Rodica ia exemplu de la Make si de la Stefania, aici este economie curata nu laude fara substrat. Nu scrii nimic de Oferta Petrom? Nu scrii ca nu a adus nici un emitent?Nu scrii ca nu a facut nimic pentru actionarii? Ce scrii mai fata tu acolo? Si pentru cine ..noi nu te credem deloc.

    1. Este un articol platit si fii atent este in Financarul nu in ZF! Nu stii grupul Antenei si el se da prieten cu dg lor care este un Seres si atat. In rest prostii, campania lui Chirila s-a desfasurat tot pe acolo, daca nu- vantul este seres si tot asa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb