Viorel Cataramă preia controlul direct al SAFI Invest

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2013

Viorel Cataramă preia controlul direct al SAFI Invest

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, săp-tămâna trecută, achi-ziţionarea, în mod direct, de către Viorel Cataramă a 50,1002% din capitalul social şi din totalul drepturilor de vot ale SAFI Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (XFOA), se arată în buletinul instituţiei aferent perioadei 1-5 aprilie. Omul de afaceri urmează să cumpere acţiunile de la producătorul de mobilă "Elvila", aflat în proprietatea sa, care deţine 96% din capitalul social al SAFI Invest.

Fondul Oamenilor de Afaceri este un fond închis de investiţii ale cărei titluri sunt tranzacţionate pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Fondul a realizat un profit de 1,09 milioane lei, în primele nouă luni ale anului trecut, veniturile aferente perioadei res-pective fiind de zece milioane lei.

Activul net al fondului era evaluat, la sfârşitul lunii februarie, la 14,9 milioane lei. Cea mai mare parte a acestui activ, reprezentând 83,51% din total, era reprezentat de acţiuni tranzacţionate pe BVB, respectiv ale Băncii Comerciale Carpatica (BCC), SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Oltenia (SIF5), "Confecţia" Tg. Jiu (CNFG) şi "Dunapref" Giurgiu (DGNA). De asemenea, fondul deţinea şi titluri Bank of America în valoare de 149.785 lei.

XFOA mai avea în portofoliu acţiuni "Elvila" de 1,72 milioane lei, reprezentând 11,15% din valoarea activului net, precum şi depozite în valoare de 430.687 lei, la Banca Comercială Feroviară, şi disponibil în conturi deschise la Libra Internet Bank, Banca Transilvania şi Banca Comercială Feroviară şi numerar totalizând 242.009 lei, la finele lui februarie.

Fondul avea, la sfârşitul primelor trei trimestre ale anului trecut, 89.176 investitori, având 6.187.077 titluri de participare. Dintre acestea, 88.992 sunt persoane juridice, care deţin 5.624.615 titluri, potrivit unui raport remis BVB. Niciunul dintre deţinătorii înregistraţi nu controlează un procent egal sau mai mare cu 5% din capitalul social al fondului. Valoarea nominală a unui titlu de participare este de 2,7141 lei, însă acestea se tranzacţionează, în prezent, la mai puţin de jumătate din aceasta. Ultimul deal cu acţiuni XFOA a avut loc pe 4 aprilie,

XFOA a fost creat în anul 1998, pe baza activelor fostului Fond Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), primul fond mutual din ţara noastră, care a intrat în colaps în 1996. Acesta s-a aflat în centrul unui dintre cele mai mari scandaluri financiare din anii '90.

FMOA a fost înfiinţat în noiembrie 1993, având administrator Societatea de Asistenţă Financiară şi Investiţii (SAFI) şi bancă depozitară Banca Dacia Felix. Autorizarea din partea CNVM a venit în septembrie 1995. Pe 27 aprilie 1996, în urma modificării modului de calcul a valorii activelor nete ale fondurilor, valoarea certificatelor de investitor ale FMOA a scăzut cu 45,11%, ceea ce a redus la diminuarea activului net de la 488,5 miliarde lei la 281,1 miliarde lei. Două zile mai târziu, CNVM a sus-pendat dreptul de răscumpărare a titlurilor fondului pentru zece zile, pentru ca, pe 13 mai acelaşi an, să prelungească suspendarea cu încă 90 de zile.

În perioada iunie-august 1996, a avut loc consultarea investitorilor privind viitorul FMOA. Pe 9 august, CNVM a anunţat rezultatele referendumului organizat de către firma de audit Coopers&Lybrand (unul dintre predecesorii PricewaterhouseCoopers) cu privire la viitorul fondului. Din totalul voturilor exprimate, 81,64% au fost în favoarea unui fond deschis de investiţii, administrat de SAFI Invest, iar 10,3% pentru lichidare.

Pe 5 august 1997, SAFI Invest a decis suspendarea răscumpărării certificatelor de investitor ale FMOA, în urma reducerii lichidităţilor fondului sub limita reglementărilor în vigoare. Pe 21 octombrie 1998, CNVM a avizat transformarea FMOA în fond închis cu capital de risc, sub denumirea de Fondul Oamenilor de Afaceri şi cu obiectivul listării acestuia pe piaţa Ras-daq, listare care a avut loc pe 24 ianuarie 2000.

La momentul prăbuşirii, FMOA avea 200.000 de acţionari, dintre care au mai rămas aproape jumătate. Restul fie şi-au preschimbat certificatele de investitor în acţiuni "Elvila" sau bunuri acordate de producătorul de mobilă, cum ar fi produse electrocasnice sau mobilă, fie şi-au răscumpărat o parte din bani în rate, prin intermediul "Bank-coop". Insituţia de credit a asigurat activitatea de depozitare a FOA până la data de 31 martie 1999, care ulterior a fost preluată de Libra Bank.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Stimate domn,ALEXANRU SARBU

    Subsemnatul ,am investit la SAFI .Apoi am primit actiuni ELVILA in loc de bani.Va rog mult sa-mi comunicati cum si unde pot sa-mi valorific actiunile Elvila .

    Cu stima si multumiri ! 

    1. Domnule Alexandru Sarbu,

      Dumneavoastra ati capatat actiuni la SC Elvila International ( CUI 1823374 ) pe care tovarasul Catarama a lichidat-o in 19.12.2006. Elvila din acest articol are CUI 11273421 si este o alta societate, infiintata in 08.12.1998, si la care, cel mai probabil nu aveti niciun drept.

      Aceasta a 2-a Elvila, e din ce in ce mai firava, caci actionarul ei majoritar a delapidat-o cumparand ba avioane in leasing, ba Maybach, ba iesind si reintrand in societate dupa propriile sale reguli si chiar ba preschimband aportul imobiliar in natura cu banii platiti de societate cu ani in urma, inclusiv locuinta personala din str. Paul Greceanu. 

      1) Ca sa diminueze presiunea generata de scandalul SAFI numitul Catarama V. a oferit printr-o oferta publica o actiune Elvila International cu valoare nominala de 122500 lei si pret de vinzare 381927 lei pentru 7 certificate FMOA tip C,promitind listarea societatii la bursa din Londra in termen de citeva luniDupa care,timp de 17 ani atacut milc! .2)Intre timp a avut grija ca ELV.INT.sase ofileasca si sa se usuce iar Elvila ( si atit) sa infloreasca astfel incit in urma unei fuziuni din 2006 la conversia unei actiuni Elvila Iinternational in actiuni Elvila(si atit) raportul de schimb sa fie defavorabil actionarilor proveniti din deponenti FMOA. 3)Cei 1.527.728 lei pecare i-am dat in 1996 banuiesc ca ar echiva azi cu 10-15.000 ron.Multumesc Catarama ca m-ai usurat de acesti bani!

      ... cum sa valoreze o actiune Elvila (simpla) atata amar de banet ( 10-15 mii RON ) . La nominal era de 1 RON, dar avand cheltuieli mari cu parcarea si intretinerea avionului care rugineste, a mai scazut ceva. Ar mai fi de adaugat ca, nu numai ca-si prajea coactionarii la fiecare manevra cu societatea (fuziuni, scindari, conversii, ...), dar inca de la subscriptie s-a ingrijit ca la toate Adunarile generale Elvila, sa va "reprezinte" o sluga nemernica de-a lui, ca nu care cumva, sa votati aiurea sau, si mai rau, sa-l dati in judecata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb