Viorel Tîrziu ar putea fi interimar la APIA

F.A
Companii / 6 februarie 2009

Viorel Tîrziu, directorul general al Direcţiei pentru Coordonarea Agenţiilor de Plăţi din Fonduri Europene pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit ar putea prelua temporar conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură /APIA/, după demisia lui Dan Gherghelaş, au declarat pentru Agerpres surse din Ministerul Agriculturii.

Acesta are experinţă în relaţia cu Uniunea Europeană, fiind cel care asigură comunicarea către Comisia Europeană a informaţiilor prevăzute în reglementările comunitare pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit. De asemenea, în cadrul funcţiei pe care o ocupă în prezent pune la dispoziţia Comisiei Europene înregistrările complete şi toate informaţiile contabile, asigurând totodată consistenţa privind managementul Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), cât şi a Fondului European pentru Pescuit (FEP).

Directorul general al APIA, Dan Gherghelaş, a demisionat joi din funcţie, invocând atacurile la adresa instituţiei şi amestecul politic într-un domeniu tehnic.

"Respect schimbarea politică, o înţeleg în complexitatea ei, dar nu pot să fiu de acord cu ingerinţa politicului în domenii tehnice, sensibile deopotrivă faţă de publicul beneficiar cât şi faţă de autorităţile europene", a afirmat Dan Gherghelaş.

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu s-a declarat nemulţumit de activitatea APIA încă de la preluarea mandatului.

"Începând de săptămâna viitoare, voi numi un interimar la conducerea APIA, până la organizarea concursului, deşi am în vedere schimbarea întregii conduceri a agenţiei, la nivel central. Am convenit asupra unor termene pentru plata subvenţiilor către fermieri şi nu concep ca acestea să nu fie respectate. Cei care nu au de gând să se pună pe treabă vor avea probleme", a declarat, pentru AGERPRES, Ilie Sârbu.

Şeful de la agricultură a cerut recent o nouă evaluare amănunţită a activităţii APIA din cauza circuitului greoi al documentelor necesare plăţilor şi funcţionării sistemului informatic. Acesta a cerut stadiul acordării plăţilor unice pe suprafaţă pentru anul trecut şi anumite clarificări legate de circuitul documentelor necesare plăţilor şi de funcţionare a sistemului informatic de prelucrare a datelor în baza cărora sunt efectuate acestea.

Din analiza efectuată a reieşit faptul că circuitul datelor este îngreunat de unele proceduri auxiliare menite să evite supra-declarările, dar care prelungesc nepermis de mult termenele de finalizare a dosarelor de plată, prin rechemări succesive ale viitorilor beneficiari la centrele judeţene ale Agenţiei.

De asemenea, unităţile teritoriale ale APIA reclamă desele deficienţe şi întreruperi ale programului informatic de înregistrare şi de prelucrare a datelor din cererile de sprijin, întrucât proiectantul de soft nu a remediat toate problemele semnalate.

Potrivit MAPDR, au mai fost constatate o serie de încrucişări de activităţi şi suprapuneri de atribuţii în ce priveşte organizarea departamentelor şi funcţionarea aparatului central al Agenţiei, fapt care a condus adesea la prelungiri de termene şi ineficienţă în îndeplinirea actului administrativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb