Virgil Metea, directorul general Romgaz, schimbat din funcţie

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 18 decembrie 2017

Virgil Metea, directorul general Romgaz, schimbat din funcţie

Romgaz era obligat să dea în judecată ceilalţi producători de gaze, furnizorii, ANRE, Transgaz şi pe propriii angajaţi, până vineri, conform unei decizii a Curţii de Conturi

Consiliul de Administraţie al Romgaz l-a demis, joi seară, pe directorul general Virgil Metea, înlocuindu-l cu Corin-Emil Cindrea, însă informaţia a apărut pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, unde compania este listată, abia vineri, la ora 14.36.

Potrivit raportului de la BVB, motivele revocării lui Virgil Metea sunt: deficienţele în actul de management, nerespectarea şi nepunerea în aplicare a deciziilor unor autorităţi de control şi reglementare, dar şi ale Consiliului de Administraţie.

Vineri dimineaţă, Virgil Metea declarase pentru capital.ro: "Mi s-a reproşat creşterea preţului la gaze, arătată de Comisia de Control a ANRE, şi rezultatele controlului Curţii de Conturi".

Virgil Metea rămăsese unul din puţinii directori generali din companiile din energie, neschimbat de actuala guvernare.

Decizia de înlocuire a lui Virgil Metea a fost criticată, vineri, de Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al privatizărilor în energie: "În ultimele două săptămâni au fost schimbaţi şi directorii generali de la Conpet şi Romgaz şi componenţa mai multor consilii de administraţie. Astfel, conform evidenţelor, peste 90% din oamenii din conducerile societăţilor din energie sunt numiţi de ALDE.

Când plătiţi factura mărită la energie electrică sau gaze naturale, în preţ, au fost incluse şi costul incompetenţei, dar şi cotizaţia pe care fiecare român o plăteşte pentru păstrarea ALDE la guvernare!

Ambele costuri urmează a fi majorate în 2018 cu indicele de corupţie!"

Romgaz a anunţat, în iunie, că este obligat să dea în judecată ceilalţi producători de gaze din România, furnizorii de pe această piaţă, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), transportatorul de gaze Transgaz, precum şi pe proprii săi angajaţi, pentru a pune în practică o decizie a Curţii de Conturi, care a cerut companiei să recupereze prejudiciul de 160 de milioane de lei.

Curtea a constatat că societatea a livrat în perioada 2013-2014 gaze naturale pe piaţa reglementată peste cantitatea pe care ar fi fost obligată să o livreze, potrivit legislaţiei. Preţul de livrare pe piaţa reglementată era mai mic decât cel de pe piaţa liberă.

Compania a contestat raportul Curţii de Conturi.

Romgaz trebuia să ducă la îndeplinire decizia Curţii de Conturi până la 15 decembrie 2017, în caz contrar putând exista consecinţe penale.

În acest sens, acţionarii Romgaz au aprobat, în iunie, achiziţia de servicii de consultanţă juridică.

Se pare că, de atunci, nu s-a mai întâmplat nimic, căci Romgaz nu a mai făcut raportări referitoare la acest subiect la BVB.

Reprezentanţii companiei nu ne-au răspuns, vineri, dacă Romgaz a iniţiat procesele impuse de Curtea de Conturi, dacă a angajat consultanţi şi care a fost concluzia acestora.

În urma controlului efectuat în 2016, Camera de Conturi Sibiu a dispus "repartizarea contravalorii ieşirilor din evidenţă reprezentând abandonarea unor lucrări de investiţii aferente unor sonde de explorare pentru care nu s-au confirmat rezerve exploatabile", "identificarea cantităţilor de gaze naturale livrate pe piaţa reglementată peste cantitatea pe care era obligată să o livreze pentru fiecare client, stabilirea prejudiciului rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare de pe piaţa reglementată şi cel de pe piaţa liberă, aferent cantităţii de gaze livrate în plus pe piaţa reglementată şi recuperarea acestuia".

De asemenea, Curtea de Conturi a cerut stabilirea prejudiciului privind contravaloarea biletelor de avion decontate nejustificat de salariaţii care au beneficiat de bilete de odihnă şi tratament în afara ţării şi recuperarea acestora; stabilirea prejudiciului creat prin plăţile nelegale aferente contractelor de asistenţă juridică încheiate cu nerespectarea prevederilor legale; identificarea tuturor situaţiilor de plată aferente lucrărilor de investiţii, prin care au fost acceptate în mod eronat sume; identificarea plăţilor nejustificate reprezentând sporul acordat pentru lucrul sistematic peste programul normal de lucru.

Romgaz: În iunie, DIICOT a dispus clasarea cauzei referitoare la domnul Corin Emil Cindrea

Noul director general al Romgaz a fost una dintre persoanele urmărite penal de către DIICOT în dosarul gazelor ieftine pentru InterAgro.

Reprezentanţii Romgaz au transmis, vineri, că, în data de 7.06.2017 - prin rechizitoriul nr. 146/ D.P. 2010, DIICOT a dispus clasarea cauzei referitoare la domnul Corin Emil Cindrea.

Durata mandatului de director general provizoriu al lui Corin-Emil Cindrea este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni, potrivit prevederilor art.64^2 din OUG nr.109/2011.

Compania a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi.

Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si ne mai miram de ce ne arde la punga factura de gaz?!. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb