VIRGIL MUSTA: ''Suntem la capătul luptei noastre eficiente şi dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul''

G.U.
Miscellanea / 6 octombrie 2020

''Suntem la capătul luptei noastre eficiente şi dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul''

Semnal de alarmă tras de medicul Virgil Musta în ziua în care România a înregistrat un dublu record al pandemiei, transmite Digi24.ro. 73 oameni au murit într-o zi, iar 608 pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Peste 9% dintre testele efectuate în ultimele 24 ore au fost pozitive, asta înseamnă 2.121 de noi infectări. Musta, şeful secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, spune că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiţi să decidă pe cine tratează şi pe cine nu. Sistemul este aproape de limita eficienţei, iar dacă nu se iau măsuri, "vom pierde bătălia cu virusul", a avertizat el.

"O consecinţă firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni şi această creştere duce şi la creşterea cazurilor din terapie intensivă şi consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienţi infectaţi, boala ajunge şi la cei cu comorbidităţi importante. Comorbidităţi care evoluează sever şi necesită intervenţie în secţiile de terapie intensivă. Este motivul pentru care aceste secţii sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile şi iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu ştim ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluţii, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate şi pentru populaţie pentru că, vedeţi, consecinţele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese", a spus el la Digi24.

Medicul spune că spitalele sunt deja pline în multe zone ale ţării.

"Primim solicitări de internare a pacienţilor, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcţionam aceşti pacienţi pe secţiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienţii care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot aşa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secţie acolo, putem prelua numai forme mai uşoare şi direcţionăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienţii care pot cât de cât să fie externaţi şi să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav", a spus el.

Medicul avertizează că sistemul de sănătate este aproape de momentul când spitalele sunt pline şi medicii vor trebui să decidă pe cine tratează.

"Încă nu am fost puşi în situaţie, dar suntem foarte aproape. Eu ştiu, această situaţie o cunoasc doar înainte de revoluţie când pacienţii cu hemodializă cronică, datorită faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toţi şi se făcea un triaj în funcţie de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor, niciodată nu am vrut să fiu în situaţia medicilor care făceau acest triaj şi suntem foarte aporape de a fi în această situaţie", a spus Musta.

El adaugă că, dacă nu sunt respectate măsurile de prevenţie, România riscă să intre într-o fază incontrolabilă a pandemiei.

"Aici este o mare dezamăgire a mea. eu consider că lupta noastră e împărţită în lupta în spital şi lupta în a comunica comunităţii ceea ce e important. Prevenţia e singura soluţie viabilă şi am constatat că nu a avut foarte mare succes această muncă de comunicare. Nu cred că deschiderea, sau aceste evenimente sunt cauza. Noi trebuie să ne continuăm viaţa, nu trebuie să ne blocăm în pandemie, orice activitate se poate desfăşura dacă se respectă regulile - distanţarea, purtarea măştii şi igiena mâinilor. Sigur va mai creşte numărul de cazuri, dacă azi se iau măsuri foarte eficiente, rezultatul va fi peste 2 săptămâni. Eu cred că intrăm într-o fază necontrolabilă a pandemiei, ceea ce e foarte greu de manageriat", a spus el.

"M-am uitat la ceea ce s-a întâmplat în Italia, când pacienţii au scăpat de sub control. Şi aţi văzut care au fost consecinţele, ce tragedii au fost. În momentul când vor ajunge atât de multe cazuri încât să ne copleşească şi să nu mai ştim ce să facem, nu ştim pe cine să lăsăm acasă, unde putem să i tratăm, va fi multă, multă tragedie în familiile noastre", a avertizat medicul.

El spune că sunt necesare unele restricţii, acolo unde numărul de cazuri este mare, pentru a limita răspândirea virusului.

"Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente şi dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienţi şi vom pierde bătălia cu virusul", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Noi trebuie să ne continuăm viaţa, nu trebuie să ne blocăm în pandemie, orice activitate se poate desfăşura dacă se respectă regulile - distanţarea, purtarea măştii şi igiena mâinilor."

    Păi poate ne-am continua viața, dacă ne-ați lăsa... Jigodiilor.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb