VIRGIL POPESCU, DESPRE PANA DE CURENT DIN VESTUL ŢĂRII: "Dacă nu se va stabili cine e vinovat, va exista un fond european pentru despăgubirea celor afectaţi"

S.B.
Miscellanea / 9 ianuarie 2021

"Dacă nu se va stabili cine e vinovat, va exista un fond european pentru despăgubirea celor afectaţi"

Investigaţia privind incidentul care a afectat alimentarea cu energie electrică a mai multor judeţe din nord-vestul României continuă, iar despăgubirea celor afectaţi trebuie făcută de cei vinovaţi, a declarat astăzi ministrul Energiei, Virgil Popescu, informează Hotnews.

"Suntem victima acestui incident, România nu a fost cauza acestui incident", a spus ministrul energiei.

Dacă nu va fi descoperită originea problemei, atunci despăgubirile vor veni de la nivel european

În cazul unul incident european, dacă nu se va stabili cu certitudine cine este vinovat, va exista la nivelul Consiliului European un fond de rezervăpentru despăgubirea celor afectaţi, a spus Popescu.

Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa -ENTSO-E a transmis vineri seara că este o investigaţie în defăşurare cu privire la cauzele incidentului, care a lăsat nord-vestul României fără curent electric. Acţiunile coordonate ale operatorilor de transport europene au asigurat stabilitatea sistemului şi majoritatea ţărilor nu au fost afectate. Sistemul de transport al energiei din regiunea de sud-est a fost separat de restul Europei.

O problemă de sistem a provocat, vineri după-masă, în jurul orei 15.00, mari probleme de alimentare cu energie în judeţele din nord-vestul ţării. Reprezentanţii Transelectrica au spus pentru HotNews.ro că au fost probleme pe interconexiunea cu sistemul european. Au fost afectate cel puţin şase judeţe, fiind o problemă de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani. Întreruperile de curent au afectat industria, dar şi populaţia, potrivit Hotnews.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Guvernul competent nu cunoaște ce s-a întâmplat?!

    PSD-ul e de vină și de data asta... 

    1. La culcare nene !!!

      De vina este toti politicienii !!! 

      daca cei care sunt acum la putere aveau intentii bune!

      au avut suficient timp sa rezolve din problemele simple!  

      ex. ministrelul asta, stie ca in fiecare noapte in anumite  

      orase se opreste furnizarea de electricitate!  

      iar consumatori platesc un abonament zilnic pentru furnizare de

      electricitate! nu miroase a furt! cu acordul respectivului!! 

    "Sistemul de transport al energiei din regiunea de sud-est a fost separat de restul Europei"

    Ce drku poate un om simplu sa înțeleagă din asta? Cum a fost separat? Ce s-a întâmplat mai concret? 

    În mod normal există niste surse de backup automate daca crapă livrarea de import într-un anumit mod de retea, intra o hidrocentrala in producție sau ceva, nu mai suntem în secolu 14...

    Cineva tre să-și de-a demisia. Daca rămânea centrala nucleară de la Cernavodă fara curent? 

    1. Cristian, vrei sa ne arati ca esti doar un om simplu, absolut nestiutor? A fost deconectat nu sud-estul Romaniei ci reteaua continentala din sud-estul Europei, fiind afectaten si alte tari din zona. O avarie de acest fel nu poate fi remediata asa de simplu si simplistic cum ti-ai dat cu presupusul. Poate intelegi ceva daca-ti spun ca-n momentul imediat al producerii avariei, Romania exporta energie, adaugarea unor capacitati suplimentare de producere a energiei electrice avand efect si mai devastator! Nu intru in alte detalii, doar tin sa te informez (si pe anonimul "destept" de la comentariul 1) ca avaria nu se datoreaza in vreun fel Romaniei!

      Daca o sa te uiți pe graficul Transel ectrica o sa vezi că 90% din timp Romania exporta o lulă ...are import net de n-are aer...

      Așa că m-aș mira să fi exportat în momentul în care a crapat sistemul. Sa nu fie minciuna incompetenților. Cum spuneam SEN e controlat cu mijloace informatice care asigura echilibrul sistemului tocmai ca să nu crape totul dintr-o dată.  

      Iar nu am de scris decit sa pui botu' pe carte. Esti varza de Bruxelles ciufulita la prima ora.

      Pentru domnul Johnny care "stie, dar tine doar pentru el"...ceva nu se leaga...sistemele energetice natioanale sunt interconectate dar asta nu inseamana ca nu se pot deconecta, autoizola automat in caz de avarie. E ca si cum ai spune ca daca intervine o avarie in systemul national, oriunde, acest lucru va afecta Cernavoda, Mintia sau Portile de Fier, whatever, care in momentul respectiv erau generatoare (exporta energie (sic)) de energie. Adica acestea nu se puteau proteja. Ceva nu a functionat la noi si acum ca de obicei, dam vina pe altii ca doar noi avem "specialistii da dreapta" care intr-un an au reusit sa puna pe butuci economia, agricultura, sanatatea, invatamantul si acum cu voia d-voastra si sistemul energetic...Oare sa nu aiba nici o legatura cu "liberalizarea tarifelor la energie", si s-au facut niste "ajustari" ca sa se poata exporta energie in beneficiul "baietilor destepti"?

      intr-un alt articol ca anul trecut Romania a importat aproape mereu energie... deci cred ca minti de ingheata apele.

      Am spus - sistemul energetic național e gândit tocmai ca să nu apără astfel se avarii critice, deci căderea unui nod de rețea sa nu facă varza o zonă extinsa (județe întregi). De aceea se prevăd rezerve de capacitate și tot felul de soluții de avarie.

      E simplu sa spui "rețeaua Europeană s-a deconectat doua ore de cea din sudestul Europei" dar trebuie să explici, care e faza. 

      tocmai pentru că sistemele astea sunt gândite sa nu le sară siguranța cu una, cu două.

      Clar este minciuna si problema este la noi...se spune "Sistemul de transport al energiei din regiunea de sud-est a fost separat de restul Europei", deci de aici tragem concluzia ca restul Europei a reusit sa se separe de regiunea de sud-est. Europa a putut si noi nu. Mai mult, problema se spune ca a fost in sud-est-ul Europei, adica Balcanii...daca consideram sud-estul, "Balcanii" fara noi, conexiunea se facea prin judetele din sud, si ele trebuiau sa fie afectate dar au fost afectate cele din Nord-vest, deci, rezulta ca Europa vede si Romania in regiunea de sud-est (adica Balcani) si problema a fost la noi. Mai mult, toata granita de vest este PNL, de aici tacerea, daca era un judet PSD deja erau toti cu gura mare ca au gasit vinovatul.

      Din câte știu, dacă o componentă din sistem nu injecteaza energie în parametri de tensiune și frecvența, ea este deconectata automat de la sistem până la asigurarea parametrilor dar...în acest caz există soluții de backup tocmai ca să nu rezulte o pană generalizată de curent.

      Ori, în acest caz, toată Transilvania a rămas fără energie timp de cel puțin o oră, deci demisia Virgilache. 

      If we take a look at the yearly balances for the countries shown in the only net exporters are BG, RO and BIH, while the rest of importers of electricity, chiefly HU, GR and Metohia

      In the last few years, exchanges in continental Europe have taken active participation in the allocation of cross border capacities on daily basis implicitly, using the so-called method of “Market Coupling”. This method in its original form can be found in Scandinavian countries since the end of the last millennium, and it found modified use in Europe first between France, Netherlands and Belgium, with the later addition of Germany and since February 4th of 2014, together with Scandinavia and UK makes united system which covers almost half of Europe. Application of this method seems to be an unstoppable trend to whom will rest of the Europe, sooner or later, join. Among the first candidates are the markets of the Iberian Peninsula and central Europe (CZ, SK, HU – who are already mutually applying this method, with the future addition of Romania and Poland) 

      There are four national power exchanges in the SEE region, in HU, RO, GR and SLO 

      Exchange in Hungary – HUPX although the youngest (established 2010), in short time became the “reference price area”.prices on HUPX are volatile and sensitive primarily on unavailability of power plants, both in Hungary and big units in Balkan countries, as well as hydrological situation and import needs on Balkans 

      Romanian exchange OPCOM is the oldest, established 2000. It is ch aracterized by good liquidity and it sets a reference price not only for making internal transaction, but for planning of export too, which is de facto still burdened by export tax. 

      In Greece, there is fr om the 2000 a variant of mandatory exchange, so called “power pool”, which started real operation in 2004 and now is called LAGIE. Its negative side represents obligingness of all internal trade over it, which means that internally there is no long-term, but only “spot” trading for the next day, while long-term transactions for import/export can be made only on the borders of Greece 

      Smallest in volume of trade is Slovenian exchange – BSP SouthPool established in 2002 by name BORZEN, later was renamed because, now it seems unsuccessful, pretensions of taking a roll of regional exchange 

      Ever growing importance of power exchanges confirms the fact that in 2013 both OPCOM and BSP broke the record in the volume of daily trading 

      As far as projects of transmission network interconnection high-voltage over-head lines (OHL) are concerned [25], in recent times following ones are built: HU-RO 400kV Bekescsaba-Nadab-Arad in 2008 

      Deci Romania are "cross border capacities" cu Ungaria, Serbia si Bulgaria. Cum judetele afectate au fost in Nord Vest e clar ca este vorba de "HU-RO 400kV Bekescsaba-Nadab-Arad". Nu poti sa nu faci legatura intre liberalizarea preturilor la energie si intrarea UDMR la guvernare ca baietii destepti din energie din UDMR se pregatesc de export de energie in Ungaria 

      Connecting the dots:

      Blackout nord-vestul României -> Liberalizarea preturilor la energie -> UDMR la guvernare cu PNL -> HU-RO 400kV Bekescsaba-Nadab-Arad -> Arad, Gheorghe Falca PNL, fost PDList cu basescu-petrov, -> baietii destepti din energie -> securistii din spatele firmelor de export de energie -> tacere suspecta...

      Acum nu se mai sesizeaza DNA si CSAT? Caderea sistemului national de energie 2 ore, vad ca nu reprezinta atentat la siguranta nationala din punctul de vedere al guvernului si presedentiei...problema lor e unul care posta pe tik-tok, sau Dragnea ca va chema la vot 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb