VIRGIL POPESCU: "Romgaz şi Hidroelectrica trebuie să intre pe piaţa de furnizare pentru clienţi casnici"

A.B
Politică / 15 iulie 2020

"Romgaz şi Hidroelectrica trebuie să intre pe piaţa de furnizare pentru clienţi casnici"

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că este dezamăgit de companiile de stat Romgaz şi Hidroelectrica pentru că nu intră pe piaţa de furnizare către clienţii casnici şi a avertizat că va lua măsuri în cazul în care nu se va schimba nimic în politica lor comercială,conform Agerpres.

"Sunt foarte dezamăgit de compania Romgaz, care este producător de gaze şi nu a înţeles până acum că, dacă rămâne doar la stadiul de producător de gaze şi vânzător agro de gaze, pierde piaţa. I-am avertizat în privat că nu e normal ca o companie a statului să vândă cu 90 de lei gazul către clientul casnic. E momentul să îşi revină să intre pe piaţa de furnizare pentru clienţi casnici, pentru că, de cât să vând mai ieftin la un furnizor, care la rândul lui să vândă mai scump la un client casnic, mai bine încerc să vând eu la un preţ. (...) Am gaz, am capacitate, am tot ce îmi trebuie şi pot să vând la clientul casnic. Romgaz din păcate are o politică comercială foarte proastă şi o afirm cu toată tăria. Lucrurile acestea nu pot să mai meargă aşa Le-am spus de atâtea ori că e momentul să intre pe această piaţă de furnizare. Văd că au o reticenţă în a face acest lucru. Înseamnă că trebuie să facă nişte schimbări acolo în politica lor comercială", a precizat, marţi seara, Virgil Popescu, la Digi 24.

El susţine că o situaţie similară este şi la Hidroelectrica, companie care ar trebui să înveţe din lecţia liberalizării gazelor naturale, pentru că la 1 ianuarie 2021 se va întâmpla acest lucru şi pe piaţa energiei electrice.

"La fel pe piaţa de energie electrică avem un mare producător, Hidroelectrica. Văd în continuare că nu intră pe piaţa clienţilor casnici. Trebuie să înveţe din lecţia aceasta de liberalizare la gaze naturale, pentru că la 1 ianuarie ne aşteaptă liberalizarea la energie electrică. E acelaşi fenomen, de ce să vând mai ieftin unui furnizor care să vândă la rândul lui mai scump unui consumator casnic, decât să nu vând eu direct la consumatorul casnic şi îmi asigur o maximizare a preţului. Evident că voi vinde mai mult decât i-aş vinde furnizorului. Văd şi acolo aceeaşi politică comercială proastă. Nu înţeleg acest lucru. Probabil că şi răbdarea mea are o limită şi probabil că dacă nu se schimba nimic vom lua măsuri", a avertizat ministrul.

Întrebat ce va face efectiv în cazul acestor companii, Popescu a precizat că va impune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţi casnici, iar cine "nu-i respectă, pleacă".

"Vom intra prin pârghiile pe care le avem, prin Adunarea Generală, prin Consiliul de Supraveghere şi vom face schimbări efectiv. Vom impune în primul rând schimbarea contractelor de mandat şi vom pune indicatori clari pentru intrarea pe piaţa de furnizare către clienţi casnici. Nu-i respectă, pleacă. Nu se poate să fii obişnuit de ani şi ani de zile, ca tu, mare producător, să nu intri pe piaţa de furnizare către clienţi casnici. Să laşi piaţa de furnizare către jucători care îşi fac între ei jocurile, cum avem în gaze doi mari jucători, care au peste 90%. Gândiţi-vă că, dacă şi Romgaz era acolo, poate nu se mai întâmpla acest lucru. Poate le era teamă că intră Romgaz şi le pierde piaţa şi scădeau ei. Mie mi se pare lucrul acesta pe care îl fac şi Romgaz şi Hidroelectrica ca o înţelegere tacită între toţi, că s-au obişnuit să vândă angro mult la câţiva ca să nu facă efort. Nu mai merge. Nu merge, cel puţin cu mine ca ministru nu o să le meargă", a adăugat Virgil Popescu

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Felicitari dl.ministru pentru initiativa!

    Nu inteleg cum de conducerea Romgaz nu s-a gandit la acest lucru, mai ales acum cand pretul la gaze a scazut puternic si va scadea si profitul companiei, afectand capacitatea de a distribui dividende.  

    In schimb conducerea companiei, comanda studii de fezabilitate pentru cai verzi pe pereti! 

    Se pare ca se va misca ceva si in companiile de stat!

    Dle ministru, vă cred bine intenționat si fără a avea expertiză în domeniu cred că Romgaz nu vrea. Sunt mai multe motive:

    -comoditatea de exemplu  

    - apoi șefii din linia a doua au firme proprii si preferă să câștige ei câteva sute de mii de euro decât Romgaz, că firmă milioane! 

    - de ex există firme cu sediul în Mediaș care verifica instalația de gaz o dată la 2 ani. Preț 80 de lei .Putin? Enorm!Un bloc mic,cu 4 etaje, cu 3 scări, cu 30 apartamente poate fii verificat in maxim 3-4 ore .Sumă încasată 2.400,la 2 blocuri, pe zi 4800,plătești angajatul cu150 lei pe zi,profit 4.650 lei pe zi, sau pe lună 100.000 aprox, are 10 angajați vă dați seama unde urcă!? Alte cheltuieli aproape zero, poate doar cu amantele plus avantajul că poate să intre în orice scară de bloc sub acoperirea că își verifică angajații!

    Dle Popescu de ce să mai vrea altceva? 

    tu vorbesti, care ii obligi sa liciteze la 25 lei pe Mwh, cand ei au pretul de productie de 38?

    Va e clar ca toata presa din Romania este cumparata, nu?

    Am incercat sa comentez stirea pe Adevarul si pe Capital. 

    Normal ca opinia mea nu a fost publicata, dar au fost publicate acelea pro PNL. 

    Unde e libertatea de opinie? si mai ales adevarul? 

    Dnule Ministru, ce reprezinta 90 lei gazul? 

    90 lei/ mc ? 90 lei / KWh? 90 lei/ MWh? Doar intreb un Ministru :))) 

    Asa se exprima un profesionist? 

    Inainte de a lansa diverse scenarii si de a manipula opinia publica, de ce nu faceti dvs o analiza? 

    Aceste 2 companii Romgaz si Hidroelectrica cotizeaza puternic la bugetul tarii prin dividende, dividende pt care se fac presiuni f mari. Cum se obtine profitul maxim, oare? prin vanzarea en gros pe bursa sau prin vanzarea catre clienti finali? care sunt avantejele si dezavantajele?  

    Stiti oare acesta , domule ministru? 

    Cred ca raspunsul este evident... 

    Cadrul legal este in mana dvs, domnule ministru. 

    Sau ati uitat oare cum ati obligat Nuclearelectrica si Hidroelectrica sa vanda energie electrica ieftina catre FUI? Asta desi Nuclearelectrica obtinuse suspendarea aplicarii reglem ANRE . Nu contreaza ...ati modificat din nou legea! 

    Cine castiga din mentinerea tarifelor reglementate pentru energie electrica pana la 1 ian 2021, in baza legislatiei ANRE? Clientul final, clar nu! Dar acum va doriti sa aratati profund interesat de soarta clientului final. 

    Dnule Ministru, dvs stiti ca cele 2 companii mentonate mai sus sunt anual verificate de ANRE, Curtea de Conturi si Consiliul Concurentei pe motiv ca vand prea ieftin? Ati luat masuri? Care? 

    Veniti acum in presa si faceti declaratii de imagine... 

    Ce interes sa aveti oare? 

    Oare schimbarea conducerii executive din cele 2 companii? companii la care actionar este statul roman, dar managementul a fost sel ectat in baza ordonantei ref la guvernanta corporativa. 

    Ce doriti ? sa modificati indicatorii de performanta ai conducerii executive astfel incat chiar daca cele 2 companii obtin profit si varsa dividende la buget ,sa aratati ca de fapt conducerea nu e buna,? ca cei din PNL sunt mult mai buni si mult mai capabili, nu? 

    Daca va interesa clientul final, nu ati fi obligat dvs prin ANRE ca Hidroelectrica sa vanda regementat la FUI . 

    Aveti dispozitie sa continuati politica partidului de pana acum? conducere politica si in energie ca peste tot de altfel invatamant, sanatate? 

    Nu, domnule ministru, nu sunteti la fel ca cei din PSD. Sunteti mai rau, mult mai rau. Faceti exact ceea ce ati condamnat la altii. Si o faceti manipuland opinia publica . Penibil si josnic. 

    Aleg sa cred ca acest articlol este doar opinia unui amator care declara ca "nu e normal ca o companie a statului să vândă cu 90 de lei gazul către clientul casnic" ca un ministru pregatit niciodara nu ar fi declarat asa ceva. 

    Sunteti lipsit de profesionalism si demagog. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb