Plăţile totale de taxe şi impozite efectuate atât la ghişeele instituţiilor publice, cât şi online, cu carduri Visa emise în România, au crescut cu 26%3 în 2023, favorizate de îmbunătăţirea infrastructurii de acceptare, de creşterea popularităţii plăţilor digitale şi o mai bună înţelegere a avantajelor oferite de acestea, printre care siguranţa, confortul şi rapiditatea, se arată într-un comunicat al Visa, remis redacţiei.
O uşoară creştere faţă de anul anterior a fost înregistrată şi în ceea ce priveşte valoarea medie a unei plăţi de taxe şi impozite cu cardul Visa (cumulat online şi POS), care a depăşit pragul de 300 de lei în 20234, conform sursei.
Două din trei plăţi de taxe şi impozite realizate cu carduri Visa anul trecut au fost făcute online5, plăţile cu cea mai mare valoare fiind realizate tot pe internet, prin intermediul platformei www.ghiseul.ro6, adaugă sursa menţionată.
Potrivit comunicatului, "De 13 ani, Visa îşi menţine angajamentul de a facilita plata taxelor şi impozitelor cu cardul, simplificând astfel viaţa românilor. Aşteptările pentru experienţe de plată cât mai simple şi convenabile, care să permită gestionarea eficientă a finanţelor, sunt tot mai mari şi s-au extins inclusiv în relaţia cu instituţiile publice. În acest context, platforma Ghiseul.ro a adus avantajul de a plăti în doar câteva secunde taxele online, indiferent de locul în care te afli, reprezentând un demers extrem de important în procesul de digitalizare a României, pe care Visa l-a susţinut încă din primele etape de dezvoltare. Ne dorim să continuăm şi să dezvoltăm parteneriatul cu autorităţile în această direcţie pentru atingerea unui obiectiv comun, acela de a avea o societate informată cu privire la opţiunile de plată disponibile", a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.
Guvernele din întreaga Europa evaluează cu atenţie rolul pe care plăţile digitale îl pot juca în special în domenii precum distribuirea de ajutoare şi beneficii sociale, gestionarea datelor despre obiceiurile de consum, turism, mobilitate urbană şi administraţie publică, se mai arată în comunicat. Autorităţile colaborează activ cu sectorul plăţilor pentru a accelera acest proces prin schimbarea modului în care îşi gestionează propriile fluxuri şi prin încurajarea adoptării plăţilor digitale de către consumatori şi companii deopotrivă. Visa se angajează să construiască parteneriate puternice în cadrul ecosistemului pentru a oferi plăţi digitale sigure, inovatoare şi incluzive, contribuind la dezvoltarea unor economii care să permită accesul la prosperitate tuturor, pretutindeni, transmit reprezentanţii Visa.
Activitatea Visa trece dincolo de sectorul plăţilor pentru consumatori şi companii, oferind soluţii şi tehnologii avansate pentru îmbunătăţirea opţiunilor de plată şi la nivelul sectorului public. Şi în România, Visa a investit continuu în platforme şi reţele care să dezvolte infrastructura de plăţi guvernamentală, astfel încât să răspundă nevoii cetăţenilor pentru servicii digitalizate şi moderne, potrivit sursei.
Taxele şi impozitele locale pot fi plătite cu cardul online pe www.ghiseul.ro şi pe platformele puse la dispoziţie de unele administraţii locale, precum şi la terminalele POS instalate la sediile acestora. Începând cu 1 ianuarie 2023, toate instituţiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligaţia să accepte şi plata cu cardul, potrivit aşa-numitei legi cash-back, informează sursa citată.
La data de 01.03.2024, Ghiseul.ro avea 2,1 milioane de utilizatori activi, iar numărul instituţiilor înrolate pe platformă era de peste 1.400. Doar de la începutul acestui an, pe platforma www.ghiseul.ro s-au efectuat aproximativ 1,3 milioane de tranzacţii cu carduri, arată datele comunicatului.
Contribuabilii pot beneficia şi anul acesta de o reducere cu până la 10% din valoarea obligaţiilor fiscale dacă îşi plătesc taxele şi impozitele locale înainte de 31 martie, conform prevederilor din Codul Fiscal, menţionează sursa indicată.