VLAD PUFU, SENATOR PNL: "Zăcământul de la Caragele-mai mare decât se credea iniţial"

G.D.
Materii Prime / 27 iulie 2022

"Zăcământul de la Caragele-mai mare decât se credea iniţial"

Se pare că zăcământul de la Caragele, estimat iniţial la 30 miliarde metri cubi, e mai mare decât au crezut specialiştii, mai ales că recent s-a descoperit o a doua pungă de gaze la o adâncime mai mare, de aproape 5500 metri a afirmat senatorul liberal Vlad Pufu, citat de DC News. Zăcământul descoperit ar fi aproape triplu faţă de primul, iar exploatarea sa ar însemna un volum similar cu cel din platoul Mării Negre, ceea ce ar asigura independenţa energetică a României pentru următorii 20 de ani.

Senatorul PNL Vlad Pufu a făcut o interpelare despre acest zăcământ, în care a întrebat de ce au fost oprite investiţiile la Caragele şi de ce sunt reluate abia acum.

"Să o luăm cronologic. Am făcut această interpelare ca parlamentar de Buzău, direct interesat de această investiţie majoră pentru localitate. Sunt peste 150 milioane de euro, atât s-a anunţat când s-a vorbit despre această investiţie în Buzău. Şi am urmărit pas cu pas. Am făcut interpelarea cu 4-5 zile înainte de începerea războiului, deci nu pot fi suspectat de ceva. De ce mă interesa? Pentru că exista perspectiva a 360 locuri de muncă pe care dânşii le-au anunţat. În 2019, a ieşit un oficial al Romgaz, cred că fostul director general adjunct, şi a spus că în 2021-2022, exploatarea poate începe şi poate descărca gaz în sistemul naţional. Au trecut lunile, a trecut timpul, şi urmărind această problemă am încercat să găsesc un răspuns oficial.

Ca să explic ce înseamnă acest zăcământ de la Caragele, el este format din două componente. Există un zăcământ de suprafaţă, până în 4000 metri adâncime, şi un zăcământ de adâncime, dincolo de 4000 m. Cel de suprafaţă se exploatează. Cel de adâncime face obiectul discuţiei noastre, pentru că e mult mai costisitor, se exploatează cu o tehnologie mai scumpă, mai complicată.

Mi s-a răspuns că o singură sondă a fost pusă deocamdată în exploatare anul acesta, şi urmează celelalte 6 sonde în 2024. Ne-am întins faţă de proiectul iniţial, cum prevăzuseră în 2017. Nu am înţeles nici eu de ce nu respectăm termenele, întotdeauna există tot felul de subterfugii pentru care ratăm proiecte foarte mari", a precizat Vlad Pufu pentru sursa citată.

Întrebat de ce nu se urgentează lucrurile, în perspectiva crizei energetice, senatorul a spus că "acum se urgentează, există bugetate cele 370 de locuri de muncă până în 2024, aşa înţeleg eu".

În încheiere, liberalul a spus că "în cifre absolute, timp de trei ani de zile, România, doar dacă ar exploata din zăcământul de la Caragele, ar acoperi întregul consum".

Referitor la exploatarea zăcământului respectiv, deputatul PSD Radu Popa a declarat pentru DC News:

"Am ţipat atât de mult în Parlamentul României cu zăcământul de la Caragele că m-am săturat şi eu. Toată lumea zicea că sunt nebun. Am intrat la guvernare şi nu au mai avut ce să facă şi au înfruntat discuţia. Pentru cei mai puţin familiarizaţi, vă spun că zăcământul de la Caragele se află la 3.200 de metri adâncime. E foarte puţin! Gândiţi-vă că cel din Marea Neagră e la peste 10.000 de metri. Deci, are un cost mult mai mic de operare, tehnologia prin care se extrage gazul este la dispoziţia Romgaz, spre deosebire de tehnologia din Marea Neagră unde trebuie să plăteşti licenţă, să ai know how. Sunt doar şapte companii din lume care au tehnologie de exploatare în Marea Neagră, noi am dat-o afară pe una. I-am dat şi 1 miliard să plece, acum s-ar putea să ne rugăm, pe încă 1 miliard, să vină înapoi".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Si daca ati afla ca acest gaz metan il putem crea din hidrogen pur...cautati un video edificator de lunea si joia trecuta in care M>T Keshe arata in direct lumii acest lucru...Ar trebui vazut de intrega lume..de toate ambasadele care sa informeze oficial guvernele.Daca cunoastem atributele campului oricarei substante o putem crea din campurile magnetico-gravitationale.

    Mai mult reusrsele de gaze si petrol sunt nelimitate...se creeaza artificial raritatea lor ca sa le scumpeasca...pentru a-si impune puterea cel care detine resurse. Resursele planetei ar trebui sa fie impartite in mod egal fiecarui cetetean al planetei...nu cine are zacaminte din intamplare sa impuna legea celui mai puternic....cum doreste sa faca Rusia acum.

    1. Ce prostie. Nu exista conceptul de cetatean al planetei.

      Pana acolo esti (poate) cetatean al tarii asteia. Si vezi ca resursele tale nationale s-ar putea sa nu ajunga la cetateni. 

      Guvernul mondial nu o sa-ti aduca prosperiteatea ce ti-o imaginezi tu. 

      Nu avem nevooie de guverne..sau guvern mondial....ci de o alta paradigma societala..care sa vegheze la alocarea resurselor in mod egal....este utopie..dar nu uta ca etopiile sunt realizzabile...

    degeaba se exploateaza , ca cei de la Bruxelles vor spune ca avem prea mult si sa fim solidari cu nemtii si cei care nu au , asa ca romanii nu castiga nimic indiferent ce se intampla .

    1. In loc sa l exploTam pe asta,,am dat un miliard la exon pe o prospectiune.bravo viorele ,taxa decolonie

      Asa e, daca esti prost de mic, cand cresti doar te joci, nu?

      Cum sa nu castige nimic romanii? Gazul daca ar merge in Germania, ar merge pe bani, nu pe gratis! 

      Il inlocuiesti cu gaz mai scump ca pret,sigur!

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb