Preşedintele rus Vladimir Putin a expus ieri viziunea Kremlinului asupra mai multor probleme din actualitatea internaţională, de la cursa înarmărilor dintre Rusia şi SUA până la situaţia opoziţiei ruse, declarând că nu este de acord cu cei care susţin că democraţia a murit în Rusia, relatează agenţiile de presă Interfax şi RIA Novosti, citate de Agerpres.
"Cursa înarmărilor este în marş, din păcate. A început odată cu retragerea SUA din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM) în 2002: un document fundamental, piatră de temelie a securităţii internaţionale", a afirmat preşedintele rus.
"Aceasta nu este o simplă apărare (antirachetă), ci o încercare de a obţine avantaje strategice prin slăbirea potenţialului nuclear al unui adversar ipotetic", a explicat el.
Liderul rus a menţionat că a îndemnat partea americana să nu se retragă din Tratatul ABM. El le-a spus reprezentanţilor SUA că, în acest caz, Rusia va fi forţată fie să creeze un sistem similar, fie să dezvolte un altul, care "va depăşi cu siguranţă sistemul de apărare antirachetă" american.
Rusia nu a încălcat tratatele de securitate cu SUA, fiindcă nu ea s-a retras prima din acestea, ci Statele Unite, iar acum Washingtonul transferă responsabilitatea asupra Moscovei, a afirmat Putin, adăugând că Rusia face totul pentru a-şi apăra securitatea şi interesele.
Putin a mai spus că a fost surprins de reacţia SUA atunci când Moscova a anunţat crearea armelor sale hipersonice, întrucât Rusia avertizase SUA că va reacţiona la scutul antirachetă, ale cărui elemente fuseseră instalate în Europa de Est.
Armata rusă dispune deja de rachete hipersonice intercontinentale în serviciu. "Rachetele noastre hipersonice zboară cu viteze mai mari de Mach 20. Şi sunt nu doar hipersonice, ci şi intercontinentale. Sunt nişte arme foarte puternice", a spus preşedintele rus.
În pofida faptului că Rusia este prima ţară care a creat acest tip de rachete, chiar "trecând în faţa principalilor concurenţi, în acest caz SUA", Moscova nu a abuzat de acest avantaj şi nu a ameninţat pe nimeni", a remarcat el.
"Suntem gata să vorbim despre reducerea armelor şi să luăm în calcul că dispunem de acest tip de rachete în cadrul negocierilor cu partenerii americani", a afirmat preşedintele rus, care s-a pronunţat pentru un dialog detaliat pe tema dezarmării, fără a purta "discuţii de dragul discuţiilor".
Putin a menţionat că actuala administraţie americană "merge pe această cale", evocând acordurile încheiate cu omologul sau american, Joe Biden, în timpul summitului de la Geneva.
Comentând manevrele militare de amploare desfăşurate de Rusia, liderul rus a spus: "Noi ne desfăşurăm exerciţiile pe teritoriul nostru naţional. Nu este nimic surprinzător în asta şi nu intenţionăm să dăm raportul nimănui în această privinţă".
Temerile Occidentului cu privire la moartea democraţiei în Rusia sunt mult exagerate, consideră preşedintele rus, care le-a recomandat criticilor Kremlinului din Occident să se gândească mai bine la ceea ce se întâmplă la ei acasă.
Referitor la Rusia, Putin a spus că şi ea are unele defecte, dar aceasta, în opinia sa, "nu înseamnă deloc că avem mai multe hibe decât alţii". "Eu chiar cred că mai puţine", a exclamat preşedintele rus, al cărui regim este catalogat în multe capitale occidentale ca un autoritarism care se îndreaptă spre dictatură.