Vladimir Putin: "Economia Rusiei a scăzut cu 2,5% în 2022"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2023

Vladimir Putin: "Economia Rusiei a scăzut cu 2,5% în 2022"

Economia Rusiei a înregistrat, cel mai probabil, o scădere de 2,5% în 2022 şi performează mai bine decât se aşteptau majoritatea experţilor, spune preşedintele ţării, Vladimir Putin, conform Reuters.

La o întâlnire cu mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Vladimir Putin a spus că trebuie stimulată creşterea salariilor reale.

Putin a subliniat: "Dinamica s-a dovedit mai bună decât prognozau mulţi experţi. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut, însă doar cu 2,1%. Unii experţi din ţara noastră, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate, prognozau un declin de 10%, 15% şi chiar 20%. Pentru întregul an 2022 ne aşteptăm la o scădere de 2,5%".

Războiul din Ucraina şi sancţiunile occidentale care au urmat au dat peste cap unele sectoare ale economiei ruseşti, de exemplu marile bănci ruseşti nu au mai avut acces la reţeaua financiară SWIFT, diminuând accesul la tehnologie şi restricţionând capacitatea Rusiei de a-şi exporta petrolul şi gazele naturale, notează Reuters.

Deşi Guvernul şi banca centrală au recunoscut că există dificultăţi, autorităţile de la Moscova susţin în continuare că economia rusă este rezistentă, iar sancţiunile s-au întors împotriva Occidentului prin aceea că au alimentat inflaţia şi creşterea preţurilor energiei.

Bloomberg: Ruşii au făcut achiziţii imobiliare record în Turcia, anul trecut

Ruşii au fost, anul trecut, cel mai important segment de cumpărători străini de proprietăţi imobiliare în Turcia, ceea ce susţinut cea mai fierbinte piaţă imobiliare din lume, în condiţiile în care achiziţiile lor s-au triplat comparativ cu 2021, după ce sancţiunile impuse Kremlinului de Occident i-a determinat să investească peste hotare, transmite Bloomberg.

Conform datelor oficiale publicate ieri de Institutul de Statistică din Turcia, cetăţenii ruşi au cumpărat anul trecut un număr record de 16.312 locuinţe în Turcia, în creştere cu 203% comparativ cu 2021, şi aproape un sfert din totalul locuinţelor achiziţionate de cetăţenii străini în 2022.

"Antalya devine rusificată", spune Ali Kemal Gurdal, un dezvoltator imobiliar din oraşul de la Marea Mediterană. Mulţi cumpărători ruşi solicită acordarea cetăţeniei, un drept acordat celor care cumpără locuinţe cu o valoare de cel puţin 400.000 de dolari, a spus Ali Kemal Gurdal.

Chiar şi ajustată în funcţie de evoluţia inflaţiei, Turcia a avut, în trimestrul al treilea al anului trecut, cea mai mare creştere a preţului locuinţelor din cele 56 de ţări analizate de firma de consultanţă imobiliară Knight Frank, notează Agerpres. Potrivit sursei citate, preţurile proprietăţilor imobiliare din Turcia au înregistrat o creştere reală de 57,6% în trimestrul al treilea, o perioadă în care Turcia s-a confruntat cu o inflaţie record.

Datele oficiale arată că vânzările de proprietăţi imobiliare în Antalya, o populară destinaţie de vacanţă, către cetăţenii străini au crescut cu 77% în ritm anual, până la 21.860 de tranzacţii. Iranienii, care în 2022 au căzut pe locul al doilea, fiind devansaţi de ruşi, au cumpărat 8.233 de locuinţe, urmaţi de irakieni şi germani.

"Afacerile traversează o perioadă de boom", conchide Ali Kemal Gurdal.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 57 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 51,7 euro, iar la ora 14.38 atingea 59 de euro.

..................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a urcat cu 2,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 86,36 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a crescut cu 1,3%, la 80,91 dolari barilul la ora locală 09.36.

Traderii europeni se grăbesc să îşi umple tancurile petroliere cu motorină rusească înaintea unui embargou european ce va intra în vigoare luna viitoare, care este aşteptat să conducă la o modificare a rutelor globale de aprovizionare şi la majorarea volatilităţii preţurilor, transmite Reuters.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023.

Potrivit firmei de analiză Vortexa, importurile europene de motorină din Rusia au ajuns, luna aceasta, la 770.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel de după luna martie a anului trecut. "Cumpărătorii europeni se grăbesc să importe cât de mult pot", spune Rohit Rathod, analist-şef la Vortexa, potrivit Agerpres.

Rusia a fost mult timp principalul furnizor de motorină al Europei, ale cărei rafinării nu produc suficientă motorină pentru a acoperi cererea internă mare venită din partea flotei de automobile diesel. Chiar dacă guvernele şi companiile europene au încercat să reducă legăturile economice cu Rusia, după invadarea Ucrainei, anul trecut Europa s-a bazat pe Rusia pentru aproape jumătate din importurile sale de motorină.

..................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a coborât cu 0,3%, la 1.916 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.37, cea spot - cu 0,2%, la 1.911,95 dolari/uncie.

..................................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a coborât cu 1,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,32 dolari/buşel la ora 09.38, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,5%, la 6,71 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Sanctiunile ne intaresc economia":-)

    Puin =criminal

    Au crescut și investițiile străine, la fel ca în Coreea de Nord, clar.

    Rusiivorr cetatenie turca, cumpara imobiliare scumpe sa primeasca cetatenia.

    Binenteles, din cauza ca le este prea bine in Rusia! 

    1. Bogatii din Ucraina sunt peste tot in

      locurile sel ecte din lume si cheltuiesc

      chiar ostentativ de mult 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb