ZIARUL BURSA

18 ianuarie 2023
Ediţia din 15.08.2024
Desen de MAKE

CREŞTE DIFERENŢA DINTRE BOGAŢI ŞI SĂRACI 1% din populaţia Globului şi-a însuşit 63% din profiturile obţinute în ultimii doi ani

George MarinescuMacroeconomie / 18 ianuarie 2023

26 trilioane dolari - suma care a intrat în conturile miliardarilor lumii, în ultimii doi ani, potrivit raportului Survival the Richest publicat de Oxfam Practic, de cele 26 trilioane dolari au profitat doar 1% din cetăţenii Globului, în timp ce restul de 99% au obţinut doar 16 trilioane dolari Pentru reducerea acestor discrepanţe, cauzate de crizele din ultimii ani, Oxfam propune impozitarea marilor averi şi o taxă de solidaritate O taxă de 5% pentru miliardarii lumii ar duce la colectarea anuală a 1,7 trilioane dolari, ce ar putea fi folosiţi pentru scoaterea din sărăcie a 2 miliarde de persoane 

Aproape două treimi din profiturile obţinute în perioada 2020-2022 aau fost încasate de miliardarii şi milionarii lumii - care, potrivit raportului "Survival of the Richest", dat publicităţii ieri, de Oxfam, în cadrul Forumului Economic Mondial, de la Davos, reprezintă 1% din populaţia Globului. Conform datelor existente pe Google, procentul avansat de Oxfam ar fi în realitate mai mic, miliardarii şi milionarii lumii alcătuind aproximativ 0,7% din populaţia lumii.

Industria europeană, în pericol

Industria europeană, în pericol

George MarinescuCompanii / 18 ianuarie 2023

Legea de reducere a inflaţiei, adoptată anul trecut de Administraţia Biden, reprezintă o ameninţare la adresa competitivităţii industriei europene În baza noii legi promulgate anul trecut de Joe Biden, mai multe companii americane şi-au amânat investiţiile în Europa Pentru a contracara efectele negative ale IRA, liderii europeni doresc înfiinţarea unui fond de suveranitate sau relaxarea condiţiilor acordării ajutoarelor de stat pentru industrie Luarea acestor măsuri ar combate riscul dezindustrializării bătrânului continent 

Legea de reducere a inflaţiei (IRA), adoptată de Congresul SUA anul trecut şi intrată în vigoare odată cu promulgarea ei de către preşedintele Joe Biden, acordă un sprijin de peste 369 miliarde dolari indus­triei americane pentru a trece cu bine peste actualele crize şi a pune cu adevărat în practică conceptul "USA First".

Revitalizarea relaţiei cu statele din Golf şi Magreb, în contextul scandalului Qatargate

KLAUS IOHANNIS, ÎN CONFUZIE PRIVIND POLITICA EXTERNĂ Revitalizarea relaţiei cu statele din Golf şi Magreb, în contextul scandalului Qatargate

GEORGE MARINESCUPolitică / 18 ianuarie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, ieri, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, o declaraţie controversată cu privire la obiectivele de politică externă ale ţării noastre în cursul acestui an. Klaus Iohannis şi-a trasat, în discursul său, agenda privind relaţiile internaţionale la nivel înalt pentru anul 2023. În afara contactelor cu oficialii UE, cu liderii europeni şi cu cei ai NATO, preşedintele Iohannis doreşte "intensificarea seriei de contacte la nivel înalt cu statele din Golf, cu Egiptul, Iordania şi ţările din Magreb, precum şi cu statele africane sub-sahariene, care să ducă la relansarea prezenţei ţării noastre în Africa".

Wash trading-ul - frauda despre care anumiţi experţi spun că reprezintă 70% din volumul platformelor cripto

BUSINESS INSIDER Wash trading-ul - frauda despre care anumiţi experţi spun că reprezintă 70% din volumul platformelor cripto

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 18 ianuarie 2023

Timothy Cradle, Blockchain Intelligence: "Wash trading-ul reprezintă practica prin care o firmă tranzacţionează cu ea însăşi pentru a creşte artificial preţurile şi a da iluzia existenţei unei lichidităţi mai mari" "Ne aflăm într-o situaţie ciudată în care Commodity Futures Trading Commission şi Securities and Exchange Commission nu au hotărât ce reprezintă criptomonedele cu adevărat, aşa că se pune întrebarea cine va investiga şi de ce", spune Cradle  

Wash trading-ul reprezintă practica frauduloasă la care anumiţi traderi şi firme cripto apelează pentru a creşte artificial preţurile şi a da senzaţia unei lichidităţi mai mari, pentru a înşela investitorii, scrie Business Insider.

Şuşaneaua de la Davos şi mitul marii resetări

Cornel CodiţăEditorial / 18 ianuarie 2023

Cornel Codiţă

Haida ha...50 de şefi de stat şi de guvern! I-auzi ia...56 miniştri de finanţe! Hopa na...19 guvernatori de bănci centrale! Şi, ca să fie masa bogată, de la naşu...vreo 600 de CEO care de pe unde s-a putut şi s-au adunat. Unde? Cum unde, în Elveţia, la Davos.

Sursă foto: Facebook / Safetech Innovations

ASF a aprobat transferul Safetech Innovations în Piaţa Reglementată a BVB

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 18 ianuarie 2023

Compania s-a listat în Piaţa AeRO în ianuarie 2021 

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de ieri, prospectul întocmit pentru transferul societăţii Safetech Innovations din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat al supraveghetorului pieţei.

Ligia Deca (Sursă foto: dor.ro)

UN SENATOR ACUZĂ Învăţământul pedagogic, ignorat de noua lege a învăţământului

O.D.Politică / 18 ianuarie 2023

Noua lege a educaţiei nu îi deranjează doar pe elevi şi profesori ci chiar şi pe parlamentarii aflaţi la putere. Senatorul PNL Vlad Pufu solicită includerea unei secţiuni dedicate învăţământului preuniversitar pedagogic în noile legi ale educaţiei, reclamând că proiectul legii învăţământului preuniversitar prezentat de fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu nu conţinea, la capitolul dedidcat nivelurilor de învăţământ, tocmai referiririle la cel pedagogic şi că, deşi a adresat o interpelare pe această temă noului ministru Ligia Deca, răspunsul nu lămureşte deloc problema şi lasă loc de interpretări.

Primăria Galaţi demarează proiecte cu fonduri atrase prin PNRR

Primăria Galaţi demarează proiecte cu fonduri atrase prin PNRR

ANA FELEACompanii / 18 ianuarie 2023

O clădire emblematică pentru zona centrală a municipiului Galaţi, construită în urmă cu aproape 100 de ani şi cunoscută cu numele de Casa Simion Gheorghiu, va fi pusă în valoare, după ce a fost aprobat pentru finanţare un proiect important în acest scop, în cadrul PNRR. Este vorba despre proiectul "Renovare integrată - Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24", cu o valoare de 14.267.424,98 lei.

Fonduri noi, atrase de CJ Galaţi, pentru modernizarea unităţilor medicale

Fonduri noi, atrase de CJ Galaţi, pentru modernizarea unităţilor medicale

ANA FELEACompanii / 18 ianuarie 2023

După ce proiectul de extindere, modernizare şi dotare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi a fost respins deoarece "propunerea nu se regăseşte în cadrul listei predefinite de 49 de obiective de investiţii", Consiliul Judeţean Galaţi anunţă accesarea unor noi fonduri prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba despre dotarea şi modernizarea Ambulatoriilor de Specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf.Apostol Andrei" şi de la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Valoarea totală a celor două proiecte este de 15.856.617 de lei.

Sursă foto: Flickr / World Economic Forum

Armele pentru Ucraina, în centrul atenţiei la Davos

V.R.Internaţional / 18 ianuarie 2023

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut "arme, arme şi iar arme" pentru ţara atacată de Rusia Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: "Sprijinul pe care îl aducem Ucrainei nu va cunoaşte nicio relaxare" 

Aliaţii europeni trebuie să îi furnizeze mai rapid Kievului armament, inclusiv tancuri, conform preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 18 Ianuarie 2023

MACRO NEWSLETTER 18 Ianuarie 2023

Macroeconomie / 18 ianuarie 2023

Preţurile de consum din Germania şi-au temperat creşterea anuală şi în decembrie 2022, până la 8,6%, de la 10% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%, după un declin de 0,5% în luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo