BUSINESS INSIDER Wash trading-ul - frauda despre care anumiţi experţi spun că reprezintă 70% din volumul platformelor cripto

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2023

Wash trading-ul - frauda despre care anumiţi experţi spun că reprezintă 70% din volumul platformelor cripto

Timothy Cradle, Blockchain Intelligence: "Wash trading-ul reprezintă practica prin care o firmă tranzacţionează cu ea însăşi pentru a creşte artificial preţurile şi a da iluzia existenţei unei lichidităţi mai mari" "Ne aflăm într-o situaţie ciudată în care Commodity Futures Trading Commission şi Securities and Exchange Commission nu au hotărât ce reprezintă criptomonedele cu adevărat, aşa că se pune întrebarea cine va investiga şi de ce", spune Cradle

Wash trading-ul reprezintă practica frauduloasă la care anumiţi traderi şi firme cripto apelează pentru a creşte artificial preţurile şi a da senzaţia unei lichidităţi mai mari, pentru a înşela investitorii, scrie Business Insider.

Conform unei analize a Biroului Naţional de Cercetare Economică a Statelor Unite (NBER), circa 70% din tranzacţiile realizate prin exchange-urile cripto nereglementate intră în categoria wash trading, ceea ce sugerează că majoritatea schimburilor realizate prin aceste platforme sunt frauduloase. Investitorul miliardar american Mark Cuban, un susţinător al criptomonedelor, spune că descoperirea făcută de NBER alături de sancţionarea severă a wash trading-ului pot produce o nouă implozie în industria cripto, mai notează sursa citată.

Ce este wash trading-ul şi de ce este o practică frauduloasă?

Wash trading-ul reprezintă, în esenţă, practica prin care o firmă (trader) tranzacţionează cu ea însăşi pentru a creşte artificial preţurile, a da iluzia existenţei unei lichidităţi mai mari şi a genera interes din partea altor investitori, spune Timothy Cradle, director pe zona de reglementare la Blockchain Intelligence. "Asta îi poate face pe alţi investitori să cumpere token-ul la un preţ ridicat artificial. Este o fraudă şi o formă de manipulare a pieţei", a afirmat acesta, conform Business Insider.

Practica nu este utilizată doar de traderi individuali sau firme. Exchange-urile de criptomonede pot apela la wash trading pentru a creşte artificial volumele de tranzacţionare, făcând astfel ca platforma să fie mai lichidă sau mai productivă decât în realitate. Iar asta poate ademeni investitorii să opteze pentru acel exchange.

"Concurenţă există în fiecare industrie. Asta nu este o scuză pentru a face wash trading, în încercarea de a crea iluzia unei platforme cu o lichiditate mai mare, mai ales când este vorba de criptomonede", spune Cradle.

Cât de des se practică wash trading-ul?

Wash trading-ul se poate reduce la simpla operaţiune de trimitere a unor criptomonede de la un portofel la altul, dar există şi scheme mai complicate, afirmă Kim Grauer, directorul de cercetare al Chainalysis. Ea spune că, pentru a fi catalogată drept wash trading, o tranzacţie trebuie să îndeplinească anumite criterii privind relaţiile cu alte portofele şi adrese - ceea ce sugerează că la mijloc poate fi ceva fraudulos.

În studiu, NBER analizează 29 de exchange-uri cripto clasificate drept reglementate şi nereglementate. Cele nereglementate au fost sortate în două categorii, în funcţie de dimensiune. Conform studiului, în cazul platformelor cripto reglementate practic nu există wash trading, dar pentru cele nereglementate wash trading-ul reprezintă în medie 77,5% din volumul de tranzacţionare. Exchange-urile nereglementate de Nivelul I au o proporţie mai mică de wash trading, de 61,8%, comparativ cu 86,2% din tranzacţiile efectuate prin platformele nereglementate de Nivel II, scrie Business Insider.

Pentru Binance, cel mai mare exchange cripto din lume după volumul de tranzacţionare, care în studiul NBER este inclus la Nivel I, wash trading-ul a fost estimat la 46,4% din total. În schimb platforma spune că nu face acest lucru.

"Binance nu face şi nu tolerează wash trading-ul, care reprezintă o încălcare a termenilor noştri de funcţionare. Nu a făcut niciodată", au spus reprezentanţii platformei, conform Business Insider. " Binance are o echipă dedicată supravegherii pieţei care este responsabilă de identificarea unui potenţialul comportament abuziv şi/sau manipulator, inclusiv wash trading".

Pentru KuCoin, un alt exchange cripto din top cinci conform CoinMarketCap, NBER a estimat că 52,9% din tranzacţiile derulate prin platformă sunt wash trading. Un purtător de cuvânt al KuCoin a declarat pentru Business Insider că exchange-ul nu este angajat în astfel de practici.

Martin Leinweber, specialist în produse digitale la MarketVector Indexes, spune că nu există nicio modalitate de a identifica cu adevărat wash trading-ul fără acces la datele conturilor, care de obicei sunt disponibile doar exchange-urilor. "Totuşi, rezultatele studiului NBER dau o idee despre cât de importantă este reglementarea în industrie", a spus el.

Cât de nocivă este această practică pentru industria cripto?

Experţii nu cred că wash trading-ul poate duce la prăbuşirea pe care şi-o imaginează Mark Cuban, dar spun că există riscul ca un alt mare exchange cripto să intre în colaps din cauza comportamentelor frauduloase, crede Timothy Cradle de la Blockchain Intelligence. "Îmi este greu să cred că o industrie complexă se va părbuşi complet din cauza unui tip de fraudă sau manipulare", a spus el.

Martin Leinweber nu vede riscul unui colaps brusc al industriei, deoarece investitorii deja migrează către exchange-uri mai bune, de pildă cele de Nivelul I.

De ce autorităţile de reglementare nu acordă mai multă atenţie fenomenului?

O problemă poate ţine de faptul că, în prezent, cadrul legal pentru reglementarea cripto este ambiguu. De exemplu, mulţi actori din industrie spun despre criptomonede că sunt mărfuri, nu valori mobiliare. Or, această catalogare plasează cripto într-o lacună de reglementare, deoarece nu există vreo supraveghere federală asupra pieţei spot a mărfurilor, aşa cum există pentru piaţa futures.

"Ne aflăm într-o situaţie ciudată în care, atât CFTC (n.r. Commodity Futures Trading Commission) şi SEC (n.r. Securities and Exchange Commission) nu au hotărât ce reprezintă criptomonedele cu adevărat. Aşa că se pune întrebarea cine va investiga şi de ce", a spus Cradle.

Alţii critică CFTC şi SEC pentru că nu se implică direct în reglementare. Şeful SEC, Gary Gensler, a spus că Statele Unite au un cadru de reglementare pentru firmele cripto, dar multe nu se conformează. În schimb, Leinweber crede că este nevoie de o strategie mai cuprinzătoare dacă se doreşte cu adevărat să oprească wash trading-ul.

"Pentru a putea să se supravegheze aceste exchange-uri, este nevoie de o strategie globală. Altfel, va exista întotdeuna un arbitraj de reglementare. Cred că va apărea o reglementare mai strictă, dar lucrul de care avem nevoie cu adevărat este o reglementare inteligentă", a spus specialistul de la MarketVector Indexes, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci cea mai buna investitie este in crypto?! Unde mai sunt sustinatorii acestui tip de investitie care tot faceau reclama pe aici?

    1. S-au dus sa mature praful de pe aur ...

    acum ca bula a plesnit idem cu bula bursei atene din trecut ias de toate ci cu toate.

    Din ce am studiat si eu la ai” mai batrani cica bula sparta in doua varfuri ii ia cel mai mult ca sa isi revina. 

    Au fost cazuri istorice la mai multe companii ce au avut fenomen ca asta si au disparut. 

    oricum tot cript este usor de urmarit; a fost o mare pacaleala; cum ca anonim! 

    nu e de mirare ca fed + fbi+ cia si alte organe au reusit sa blocheze si sa recupereze cu mult inainte de spargerea bulei paste 10 de miliarde. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb