Vladimir Putin şi omologul kazah îşi afişează unitatea, după tensiuni cu privire la războiul din Ucraina

V.G.
Internaţional / 28 noiembrie 2022

Vladimir Putin şi omologul kazah îşi afişează unitatea, după tensiuni cu privire la războiul din Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin şi omologul său kazah, Kasîm-Jomart Tokaev şi-au afişat astăzi unitatea, lăudând legăturile istorice dintre ţările lor, după divergenţe asupra conflictului din Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Pentru Kazahstan, Rusia a fost mereu şi rămâne principalul partener strategic", a declarat Tokaev în timpul unei întrevederi cu Putin, la Kremlin.

Tokaev a salutat relaţiile profunde în domenii foarte diferite între Moscova şi Astana, precizând că are mari proiecte pentru capitalul rus în Kazahstan şi promiţând să facă tot posibilul pentru a asigura prezenţa permanentă a acestuia în ţara sa.

Aceasta este prima vizită în străinătate a preşedintelui kazah de la învestirea lui, săptămâna trecută, pentru un al doilea mandat la conducerea Kazahstanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, bogată în hidrocarburi.

"Faptul că această vizită este efectuată în Rusia are o semnificaţie politică şi desigur un anumit simbolism", a susţinut Tokaev.

La rândul său, Vladimir Putin a elogiat "caracterul special" al relaţiilor dintre Rusia şi Kazahstan.

Cei doi lideri s-au adresat de asemenea, prin videoconferinţă, unui forum interguvernamental ruso-kazah care se derulează la Orenburg, nu departe de frontiera cu Kazahstanul.

Declanşarea, la sfârşitul lui februarie, a ofensivei ruse în Ucraina a suscitat îngrijorarea mai multor foste republici sovietice aliate ale Rusiei, printre care Kazahstanul.

Săptămâna trecută, în timpul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă condusă de Rusia, Tokaev a îndemnat la "căutarea în comun a unei formule de pace" în Ucraina. "Nu trebuie să permitem popoarelor frăţeşti rus şi ucrainean să se separe pentru zeci şi chiar sute de ani, cu ranchiuni care nu se cicatrizează", a insistat Tokaev.

În iunie, Tokaev l-a criticat public pe omologul său rus în timpul unui forum la Sankt-Petersburg, unde el s-a pronunţat împotriva recunoaşterii teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.

De asemenea, Kazahstanul a primit zeci de mii de ruşi care au fugit din ţara lor pentru a scăpa de mobilizarea parţială decretată de Putin la sfârşitul lui septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb