Economia Rusiei îşi va relua creşterea anul viitor, potrivit afirmaţiilor făcute ieri de preşedintele ţării, Vladimir Putin, care şi-a exprimat speranţa că situaţia actuală se va schimba.
Oficialul de la Kremlin a declarat, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri desfăşurată la televiziunea naţională: "Situaţia economică nu a fost rezolvată deocamdată, însă trendul este pozitiv. Economia va scădea cu 0,3% anul acesta, iar în 2017 va creşte cu 1,4%. Avem un fundament pentru optimism".
Oficialul rus a subliniat că este important să se schimbe structura economiei, respectiv aceasta să nu fie susţinută prin tipărirea de bani.
"Imprimarea de bani nu este importantă, ci schimbarea structurii economiei. Este un lucru foarte dificil, dar am făcut progrese în această direcţie", a menţionat Putin.
Preşedintele rus a menţionat că, în pofida scăderii preţului petrolului cu aproape 50%, Rusia îşi reface rezervele internaţionale, care totalizează în prezent 387 miliarde de dolari.
Igor Bunin, director al Centrului pentru Tehnologii Politice din Moscova, este de părere că preşedintele utilizează acest exerciţiu al sesiunii de întrebări şi răspunsuri doar ca să arate că ţine legătura cu publicul înaintea alegerilor parlamentare din septembrie. În opinia sa, votul este "cel mai important test electoral pentru Putin după revenirea sa la Kremlin, în 2012". Igor Bunin crede că ceea ce face Putin este populism, în condiţiile în care Rusia trece prin al doilea an de recesiune, iar rubla a scăzut în urma colapsului cotaţiilor petroliere.
Conform unui sondaj de opinie realizat în luna ianuarie, de societatea "Levada", 45% dintre cei intervievaţi cred că economia Rusiei este pe calea cea bună. Proporţia optimiştilor este cea mai mică din ultimii doi ani.
• "Informaţiile din «Panama Papers» sunt reale"
Vladimir Putin a recunoscut, în emisiunea de ieri, că informaţiile din ancheta ziaristică "Panama Papers", referitoare la conturile câtorva apropiaţi ai săi, sunt reale, dar, potrivit spuselor sale, nu este vorba despre nimic ilegal în ceea ce-l priveşte. Liderul rus a acuzat din nou Statele Unite că se află în spatele acestor "provocări". Preşedintele Rusiei a declarat: "Oricât de straniu ar părea, nu este vorba despre informaţii înşelătoare. Dar există impresia că ele nu provin de la ziarişti, ci mai degrabă de la avocaţi. Concret, ele nu acuză pe nimeni de nimic".
În opinia sa, ancheta "Panama Papers", care dezvăluie un sistem extins de evaziune fiscală la nivel înalt, urmăreşte "să semene îndoiala" în activităţile "prietenilor" săi.
Potrivit "Panama Papers", apropiaţi ai lui Vladimir Putin au ascuns în străinătate până la două miliarde de dolari.
Banca Rusiei estimează că economia ţării va scădea cu 1,5% în 2016, iar în 2017 va creşte cu cel mult 2%.