În cele şapte luni de când Rusia a invadat Ucraina, unii analişti au susţinut că sancţiunile internaţionale aplicate Moscovei nu au fost suficient de puternice, deoarece ruşii au continuat să călătorească, să facă cumpărături, să petreacă şi, în general, să ducă o viaţă normală.
Acum însă, o măsură decisă de preşedintele Vladimir Putin ar putea fi catalizatorul care aduce războiul acasă la ruşi şi scufundă economia într-o adevărată catastrofă, scrie fortune.com.
Miercurea trecută, Putin a anunţat o mobilizare "parţială" - primul decret de mobilizare al Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial - prin care 300.000 de bărbaţi apţi cu vârsta între 18 şi 30 de ani, dintr rezervişti, să lupte în Ucraina, ceea ce a declanşat proteste ample în toată ţara.
În zilele care au urmat, poliţia rusă a arestat peste 2.300 de protestatari, iar zeci de mii de ruşi au fugit din ţară ca să evite mobilizarea.
În aceste condiţii, economistul rus Vladislav Inozemtsev, directorul think tank-ului Centrul de Cercetare pentru Studii Post-Industriale din Moscova, avertizează că mobilizarea decisă de Kremlin va avea "consecinţe cu adevărat catastrofale", inclusiv moartea economiei ruse şi prăbuşirea regimului Putin.
Vladislav Inozemtsev a scris pentru publicaţia rusă The Insider: "Economia Rusiei va muri până la iarnă - notam la începutul lunii martie. Acum cred că am avut dreptate. Mobilizarea anunţată pe 21 septembrie este o piatră de hotar care a împărţit cu adevărat istoria Rusiei în «înainte» şi «după», un eveniment care a lansat numărătoarea inversă pentru era lui Putin".
Înainte de decretul de mobilizare al lui Putin, Inozemtsev considera realiste previziunile conform cărora PIB-ul Rusiei va scădea cu aproximativ 4-5% în acest an. Dar acum, domnia sa crede că PIB-ul Rusiei va scădea cu 4-5% doar în octombrie, iar "următoarele luni nu vor face decât să consolideze tendinţa". În opinia sa, un declin al PIB-ului Rusiei cu 10% în primăvară "pare o estimare prea optimistă".
• Vladislav Inozemtsev: "Fondurile guvernamentale vor fi direcţionate către mobilizare şi război, în detrimentul investiţiilor în afaceri şi economie"
Accentul exclusiv al Kremlinului asupra mobilizării şi eforturilor de război înseamnă că fondurile guvernamentale vor fi direcţionate către aceste iniţiative, în detrimentul investiţiilor în afaceri şi economie, prezice economistul citat, menţionând: "Investiţiile în afaceri vor începe să scadă brusc, iar Bursa de Valori din Moscova ar putea coborî sub 1.500 de puncte înainte de sfârşitul anului. Toate acestea nu iau în considerare inevitabilul nou val de sancţiuni occidentale care vor fi anunţate în viitorul apropiat. Vorbim despre o îndepărtare mult mai radicală decât se aştepta a Rusiei de pe pieţele de energie şi despre un nou val de restricţii privind furnizarea importurilor critice pentru ţară. Efectele financiare ale mobilizării - pe termen mediu - vor fi semnificativ mai mari decât consecinţele războiului din Ucraina".
• Vladislav Inozemtsev: "Întreprinderile mici şi mijlocii locale vor dispărea"
În regiunile mai sărace ale Rusiei, precum Buriatia, consecinţele economice vor fi dezastruoase, deoarece "mii de familii vor rămâne fără venituri, iar întreprinderile mici şi mijlocii locale pur şi simplu vor dispărea", anticipează Inozemtsev, subliniind: "Rusia va pierde, de asemenea, cel puţin sute de mii de oameni în prima linie a războiului, iar încă 3 până la 4 milioane vor «dispărea» de pe piaţa muncii".
În oraşele mai bogate ale Rusiei, cum sunt Moscova şi Sankt Petersburg, locuitorii au, în general, mai multe resurse ca să părăsească ţara, dar Inozemtsev susţine că ofiţerii armatei vor începe, în următoarele câteva zile, să transmită actele de recrutare la locurile de muncă ale cetăţenilor, ceea ce îi va determina pe mulţi să renunţe sau pur şi simplu să nu se mai prezinte la birou, ca să nu primească înştiinţările.
"Aceasta va fi cea mai puternică lovitură pentru economie. Câteva milioane de oameni vor prefera să renunţe la locul de muncă pentru a nu sluji în armată. Între timp, în oraşele mari, pierderea chiar şi a câtorva angajaţi poate provoca daune disproporţionate economiei, în condiţiile în care Rusia este economia marilor oraşe şi a companiilor", conchide Vladislav Inozemtsev.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna octombrie era de 207 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 194 euro, iar la ora 12.17 atingea 198,3 euro.
--------------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 0,2% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 86,48 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a urcat cu 0,6%, la 78,96 dolari barilul la ora locală 08.14.
--------------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,04%, la 1.636,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.14, cea spot - cu 0,5%, la 1.636,80 dolari/uncie.
--------------------
Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,82 dolari/buşel la ora locală 08.12, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,2%, la 6,66 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 09:24)
Nici un comentariu de mujic care sa ne spuna ce bine o duce "economia" aia falimentara a lor:-)? Cum se balacesc ei in miliardele de euro din exporturile (imaginare) de hidrocarburi? Cam greu acum cand toata lumea vede, pana si din satelit, cozile kilometrice de rusi care rup granitele statelor invecinate. Exact cum am mai spus, daca mujicia deschide granitele, intr-o saptamana nu mai gasesti picior de mujic in tinutul ala uitat de lume si timp, numit ruZZia
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 29.09.2022, 12:43)
Foarte bine punctat! Se vede criza pe la toate colturile prin Rusia, de la cea sociala, la cea economica!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:48)
ba da , este un comentariu de mujic , al tau ! esti obsedat de mujici , te urmareste trecutul ! mai muta-te pe la alte site-uri pe unde iti curg secretiile nazale .
1.3. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 29.09.2022, 14:36)
1.1. mi'a clonat pseudonimul.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 15:41)
e nebunul de la 1 .
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 20:05)
Clona este mai desteapta ca originalul.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 23:19)
Clona este o clona proasta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 12:41)
Asta e, sa vedem cat mai suporta rusii de rand...sau merg pe calea Coreei de Nord?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 12:59)
pana ai energi,materii prime din belsug,
amimente si ptr. export,
nu-l plangegeti pe rusii ca se vor descurca,
economia europei va fi pe termen lung cu mari probleme
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:06)
Nu-ti face planuri pe termen lung rusnache... se darama sandramaua numita Rusia
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:48)
Nu, va fi pe termen scurt cu probleme. Si lasa ca o sa luam gaz si petrol din Rusia, Putin va cadea si/sau Siberia va fi independenta, inclusiv Iugra si Iamalia, unde sunt petrolul si gazele.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:50)
si crezi ca vei avea mai multi cartofi sa mananci ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 14:51)
Pentru mujicii cu secretii nazale isterici pro-nato si cu retard anti-rus, ar fi bine sa cititi cine este acest Vladislav Inozemtsev. Este economist, academician, profesor la universitatea de stat Lomonosov, ba chiar sef de catedra. Si, in ciuda faptului ca tipa ca disperatul ca in Rusia este dictatura, isi incaseaza salariul fara nicio rusine de la statul rus, de la Putin, si participa la talk-showuri occidentale spunand de vreo 3-4 ani ca gata, Rusia este aproape de colaps din punct de vedere economic. In martie 2020 a pronosticat ca PIB-ul se va reduce cu peste 9%, in dec 2020 intr-un material video cineva l-a intrebat "cum este cu prabusirea" si a recunoscut ca a gresit si ca pana in final scaderea a fost doar la jumatate din ceea ce prevazuse.
Mda, ia ganditi-va si voi, de ce l-ar tine aparatul de stat, un spion ca Putin, cel care omoara rusi fugiti prin Europa, care arunca de pe cladiri diversi oligarhi, ... de ce l-ar tine Putin pe omul asta ca decan intr-o facultate de stat daca denigreaza Rusia non-stop? Poate pentru ca omul este atat de dus cu sorcova incat este lasat sa isi faca showul pentru ca rusii de rand nu au deloc incredere in el?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 14:54)
Daca va ganditi ca joaca un rol intr-o Maskirovka globala in care Rusia isi dezinformeaza inamicii NATO pretinzand ca este slaba si gata dusa, atunci poate ca sunteti mai aproape de adevar.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 20:09)
Istoria merita cunoscuta,dar nu de pe google,
ca sa putem anticipa mai usor viitorul,
si sa avem o gandire mai realista