VOCI Un avion scump, cu privelişte nepreţuită

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 noiembrie 2016

Un avion scump, cu privelişte nepreţuită

"Paralel cu lumea mare, în care trăiesc oameni mari care fac lucruri mari, există o lume mică, cu oameni mici şi lucruri mici. În lumea mare s-a inventat motorul Diesel, s-a scris cartea «Suflete moarte», s-a construit hidrocentrala de pe Nipru şi s-a înfăptuit un zbor în jurul lumii. În lumea mică, s-a inventat balonaşul ţipător, s-a scris cântecul «Cărămizile» şi s-au făcut pantalonii tip diplomat. În lumea mare, oamenii sunt mânaţi de dorinţa de a ferici omenirea. Lumea mică este departe de asemenea preocupări înalte. Locuitorii ei au o singură dorinţă: să-şi ducă cumva zilele fără să sufere de foame".

(Ilia Ilf, Evgeny Petrov, "Viţelul de Aur")

Trump a ieşit preşedinte! Mare uimire pe mapamond, sondaje date peste cap, sociologi făcuţi de băşcălie, şoc şi groază, de parcă n-ar fi câştigat ditamai candidatul republican, miliardar ultracunoscut, ci un anonim din Georgia rurală. Cele 90% şanse ale doamnei Clinton reprezentau o prognoză bazată pe raportul procentual 44-40. Hazardul şi miraculosul care i-au dat câştig de cauză lui Trump au creat o stupefacţie de aceeaşi anvergură ca neaşteptata victorie a unei echipe de fotbal aflată pe locul doi în clasament asupra ocupantei primului loc. Se mai întâmplă...

În Moldova, Dodon a surprins şi el, pentru că era lider în sondaje. Concurenţa, tot o doamnă, s-a mobilizat în asemenea măsură că victoria rusofilului a fost de-a dreptul inexplicabilă, cum să iasă ăla de pe primul loc, dacă celălalt candidat, cel de pe poziţia secundă, s-a mobilizat în asemenea hal?

La ei, lumea a ieşit în stradă să conteste în mod democratic cele două victorii obţinute în mod democratic. Nu chiar toată lumea aptă de vot, cam între unu la mie şi unu la sută din votanţi, dar orişicât, se cheamă că a existat un vizibil segment nemulţumit. Vizibil datorită televiziunii. Pe vremuri, adunături poporale de această talie păreau fireşti în peisajul oricărui iarmaroc de talie medie.

Noi, românii, suntem cu ochii pe Donald Trump, pe Igor Dodon şi pe Vladimir Putin, pe care îl bănuim amestecat în triumful electoral al primilor doi. Resursele noastre inepuizabile de mirare sunt puse la dispoziţia consternării mondiale, consternare destul de plăpândă, că nu toate naţiunile sunt la fel de înzestrate ca a noastră.

Nigel Farage, unul dintre arhitecţii Brexitului, l-a vizitat deja pe Trump. Putin l-a şi invitat pe Dodon. Conspiraţia care ne-ar putea privi capătă contur. Am rămas singuri, o oază, o insulă pro-americană înconjurată de un ocean slav, ocean din care, se pare, până şi America face parte. Istoria ne-a obişnuit cu alianţe asimetrice, dar nu ne-am fi aşteptat ca până şi aliaţii noştri să ajungă să se alieze cu duşmanul.

O să ne pierdem cel mai de seamă capital uman, încrederea în semeni!

Păi cum să fie Dodon mai marele fraţilor noştri? Moldova n-a mai avut un asemenea preşedinte de... Chiar, de când? Vă mai amintiţi istoria recentă a Moldovei? Îi mai ţine minte cineva pe toţi preşedinţii "di piesti" Prut? Vi s-a părut vreodată Moldova atât de radicală altfel încât să spuneţi "Ăsta da Preşedinte!"?

Dar cu America cum e?

Care a fost cel mai recent "President" cu adevărat bun? Reagan? Truman? McKinley?

Retrospectiv, are cineva ceva de cârcotit sau de elogiat despre Taft, despre Van Buren, despre Garfield sau Coolidge? Chiar contează cum îl cheamă pe Primul Domn al Americii? Nu tot un Gittenstein sau un Klemm o să ne trimită pe cap? O să coclească clanţele diferit la contactul cu saliva oficialilor români?

Pentru presa mioritică, eu zic că e mişto că a ieşit Trump. Are nevastă taboidizată nud, are avion, are freză care l-a inspirat până şi pe MAKE...

Citez din extazul epic al unui prestigios cotidian românesc: "Iată cum arată interiorul avionului de 100 de milioane de dolari al lui Trump, cu baie de aur şi home-cinema! Donald Trump a cumpărat avionul de tip Boeing 757 în 2011 şi l-a personalizat după bunul plac. Nu a lipsit tehnologia de ultimă oră şi aurul, care îmbracă inclusiv centurile de siguranţă. Ecranele mari TV sunt prezente peste tot, inclusiv în spaţiul destinat oaspeţilor, care are două canapele ce se pot transforma într-un pat dublu. Dormitorul regal, am putea spune, al lui Trump are un pat imens, situat lângă ferestrele avionului care oferă o privelişte magnifică. Camera mai conţine mobilă luxoasă şi o baie cu cabină de duş şi chiuvetă poleită cu aur, înconjurată de marmură neagră. «Sala» de conferinţe şi locul unde se ia masa sunt chiar în mijlocul avionului, are un ecran TV de 57 de inch şi un sistem audio surround, la fel ca cel din sălile de cinema de la Hollywood. Bineînţeles, pe toate pernele, fotoliile şi obiectele din avion este inscripţionată sigla familiei."

Nu e tare?

Cât de greu e să fii aproape de fereastră în avionul personal? Şi să te bucuri de privelişte, asta, vorba lui Băieşu, dacă e peisage, că dacă pilotul are proasta inspiraţie să survoleze promiscuitatea estetică a jumătate din mapamond, s-a dus dracului priveliştea şi a dat omul degeaba 100 de milioane pe avion...

Cât ar trebui să coste un avion, o fi mult o sută de milioane? M-am uitat după preţuri pentru orice eventualitate, că nu se ştie niciodată...

Fabricanţii oferă urmatoarele preţuri de catalog: Boeing 747 - 153 milioane USD, Airbus A380 - 500 milioane de USD, Airbus A 340-300 - 600 milioane de USD. Un Iliuşin "ieftin" este ofertat la 60 milioane. Un SuperJet cu 375 de locuri şi o autonomie de 9.000 de mile costă peste 600 milioane.

Nimeni nu plăteşte însă aceste preţuri, ele sunt valabile pentru cine întreabă. The Wall Street Journal afirmă că valoarea la care sunt tranzacţionate aeronavele de linie este mult mai mică. Discountul practicat este cuprins între 20 şi 60 de procente, cu o medie de 46-50%. Se dă exemplul unui Boeing 787 cumpărat de Air India la un preţ de 110 milioane de dolari, ceea ce, faţă de preţul de catalog, de 184 milioane, presupune o reducere de 43%...

Ei, Donnie, se putea şi mai bine, tată!

Mărturisesc că mă macină o invidie moderată...

N-am televizor de 57 de inci, dar am unul cu diagonala de 48, luat la ofertă, a fost vreo 5-600 de dolari. Ţinând cont că aurul e un metal foarte ductil, cu câteva grame, cred că aş putea polei toate băile din casă, inclusiv aia a pisicilor. Gramul de aur e vreo 165 de lei, cu o sută de dolari aş fi apt să invit un tabloid acasă. Şi am şi canapea extensibilă, de se transformă în pat dublu, şi privelişte la sol.

Discrepanţele lumii moderne nu sunt chiar atât de abisale. Sistemele audio surround ca la Hollywood se găsesc în zilele noastre şi la Dolhasca.

E drept, cu avionul lui Trump a zburat Mircea Geoană, cel care a făcut şi baie la Vântu şi cine ştie ce senzaţii a mai colecţionat prin diverse incinte celebre. La mine n-a fost distinsul, dar, dacă devin vreodată faimos, cred că aş putea face un deal cu PR-ul mircist, să-mi scrie un memento înnobilator, pe vreo mobilă, ceva de genul "Geoană was here!".

Ei asta e, suntem în lumea mică dar, slavă Domnului, avem privelişte spre Lumea Mare!

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. sunteti primul dupa Von der Leyen, Schulz si Juncker care nu au inceput descrierea lui Trump intr-o nota apocaliptica. Fraza "are freză care l-a inspirat până şi pe MAKE" este simpatica. Sincer T RUMP este ultrasimpatic. Diferenta fata de T REX este ca primul avand avion poate sa zboare .-)

    1. E un privilegiu sa fii primul dupa altiii...

    sa nu cumva sa treaca o zi fara sa-l propavaduim pe binefacatorul coborat pt salvarea omenirii de la abuzuri sexuale (vezi violuri), de la hotii, de la jigniri aduse semenului, de la rasism, de la violenta, de la incultura, de la egoism ...si lista e lunga si asta numai pt un ...personaj .

    1. Pai, daca ai postat acelasi mesaj (copy/paste) si la primul articol al zilei, atunci este "o zi, doua ode", nu "o zi, o oda".

      Aritmetica, ce naiba! 

      ieri o colega m-a intrebat de ce fosta mea colega de birou s-a mutat. I-am raspuns ca am abuzat-o sexual.Mi-a replicat ca pentru asta as fi concediat pe loc. I-am raspuns ca fapta s-a produs inca in perioada in care PASSION TO PERFORM era recunoscut drept un slogan corporatist. Pe de alta parte daca ai un Dedal ca al domnului T Rump si deodorantul care ar ajunge la narile unei dive ar fi interpretat drept hartuire:-)

      Inteleg ca te urmareste poanta cu Dedal de la articolul cu Lazea.

      O zi oda, o zi n-oda.

      Facem ce putem...

      De ce se foloseste "abuz" pentru "uz"? Sexul e o forma de presiune? Poate ca e o gratificatie adusa colegei... In timpurile biblice, sintagmele care ar fi denumit o asemenea relatie colegiala ar fi fost abordate cu mijloace artistice: "a cunoscut-o pe colega sa" iar ea "s-a straduit cu gingasie". In vremile noastre, maculam conceptul de ofranda a virilitatii, cu raspunsul gratitudinii feminitatii, prin termeni vulgari ca "viol" si "hartuire"...

      Miitul Daidalos, Ikaros poate fi regasit in Metamorfozele lui Ovidiu, legatura cu Mesterul Manole e fenomenala.

      ... e fantastica profetia, clarviziunea, anticiparea crizei constructiilor din secolul xxi, in versurile "Iar Manole sta/ Nici ca mai lucra."

    Foarte haios textul!

    Aproape la fel de bun ca cel dedicat avatarurilor bietei regine Ana, dupa ce a parasit lumea noastra, dar mult mai bun decat asa-zisele texte serioase, investigatii sau analize, de obicei mult prea stufoase si incalcite. 

    1. ... sint un rasfatat al formei si un intrus al fondului... Ma gasesc insa adeseori tirit in teritoriile absconse ale rigidului concret unde ma ratacesc si ma imbat cu propria ignoranta... Dar lumea adora chestiile de neinteles, le considera profunde si adevarate... Asa ca voi persevera in greseala dar, din cind in cind, voi scrie pentru spiritele lucide ca cel de fata.

      Cred ca daca, dupa ce investigatia este gata si faptele asternute pe hartie, mai cititi odata ce s-a intamplat de fapt si apoi relatati faptele cu umorul si detasarea din articolul de fata, intr-un nou text, care va deveni articolul publicat, am fi castigati cu totii.

      Bineinteles ca asta presupune un efort dublu. i 

      ... a fost si este geniala. N-au facut-o geniala Nicolae Iorga, Pamfil Seicaru, Cristoiu, Adelin Petrisor si Catalin Radu Tanase, Lidia Popeanga si Razvan Savaliuc, ci Pastorel, Topirceanu, Tudor Octavian, Doru Buscu, Make, Serban Comanescu. Spiel-ul e in caragata, documentarea e vax albina, sintem toti niste neaveniti... In finante si economie sintem bita, de-aia ne-au cobstruit comertul armenii, evreii, turcii si Delhaize. Habar n-avem cum stau lucrurile... PS Luati in considerare ca sint grafoman, am scris texte de pina la 25000 de semne... M-au mai pus sa masacrez pe ici pe colo. PPS Pina si textul de fata are oaresce corectura, inclusiv una care inlocuieste o constructie corecta cu una gresita gramatical. Errare humaneum...

      ... au stat la baza unor texte faine: Vintu, Sabina, schemele Ponzi... Analizele sint facute de documentaristii mei, trase la tema cum vreau eu, scrise mai apoi de mine cu mai mult sau mai putin chef. Eu sint expert in imagine, lobbist, sofist, estet si beletrist de prima mina. Fac munca de constructie, de demolare, de contrainformatii, daca vreti, sint un spirit ludic care se contrazice fara miza, pot scrie despre economie, despre muzica, despre istorie, kabbala, bucatarie, islam, vinuri, arta, fotbal, sex, pisici... asta ma face un fermecator diletant multilateral dezvoltat.

      Ma vad silit sa resping complimentul.

      Nu scriu fara documentare solida.

      Cel mai des, documentarea intrece de 5-6 ori informatia explicita din articol. 

      Nu afirmam expres, in particular, ca nu sinteti documentat. Am spus, si sustin chiar si sub juramint sau tortura, ca farmecul si sclipirea salasluiesc in forma si stil. Eu tresar cind dau peste un text al dumneavoastra si salivez launtric nu neaparat stiind ca-mi voi astimpara setea de informatie ci cunoscind betia emotionala care urmeaza. V-am sunat vreodata sa va zic "Extraordinara stire!" sau auziti de la mine "Minunat scris!" si "M-am tavalit de ris!"?

      BURSA nu e o superpublicatie pentru ca e condusa de un titan al gindirii economice, ci pentru ca a fost creata de cel mai spiritual, mai cerebral si mai viu artist pe care il cunosc... QED...

      parca e desprins dn rai. Se poate face o lucrare de doctorat.

      Mai intra o data la articolul cu Lazea, te rog!- am postat inca un comentariu, prin care cred ca nu las nici un dubiu asupra documentarii.

      De fel! Daca eu nu as aprecia minutiozitatea...

      comentariul draga Florian. Nu stiam cand aveti Gala deoarece am ramas bulversat de un articol in ZF scris de simpaticul domn Paslaru si avand titlul A FACE:-) Era vorba de titani ai presei cum ar fi Adevarul,Romania Libera,Evenimentul Zilei. Despre Ziarul Bursa....Probabil apare la rubrica Demiurgi:-) Va urez distractie placuta si sper ca domnul Mihai sa ne onoreze cu o cronica cel Putin la analtimea de croaziera a lui T Rump:-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb