Anul acesta s-au vândut cu 500% mai multe bilete de avion din afara ţării spre România, faţă de o perioadă obişnuită a anului, conform unei analize Vola.ro.
Dacă în anii trecuţi turiştii autohtoni preferau să plece în minivacanţa de Paşti în city break-uri în diferite destinaţii prin Europa, în 2016 s-a înregistrat o mişcare semnificativă a românilor din străinătate care vin acasă de sărbători cu avionul, potrivit Vola.ro. Cele mai multe plecări au fost din ţările în care există comunităţi mari de români, ca Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite sau Canada.
Pentru perioada Paştelui, preţul mediu al unui billet de avion din afară către ţara noastră este cu 18% mai mare decât preţul unui bilet de la noi spre străinătate. Cei din diasporă au plătit în medie 275 de euro pe biletul de avion care îi aduce în ţară, pe când românii care au plecat în străinătate au plătit în medie 230 de euro pe biletul de avion.
Anul acesta, cei mai mulţi dintre românii care au ales să petreacă sărbătorile de Paşte în străinătate au preferat city break-urile, potrivit Vola. S-a optat pentru plecări de maxim patru zile în diferite intervale în jurul zilei de duminică. Destinaţiile din top au fost Roma, Milano, Londra, Barcelona, Madrid sau Paris, iar preţul unui city break în această perioadă a fost de 490 de euro, în creştere faţă de anul trecut, când o astfel de excursie ajungea la 470 de euro.
De Paşte, românii au preferat să călătorească în grupuri de patru persoane, fie cu familia şi copiii, fie cu prietenii, iar vacanţele lor au costat în medie 650 de euro de persoană, preţ care a inclus biletul de avion şi cazarea pentru cel puţin şapte nopţi.
Potrivit datelor Vola, în perioada sărbătorilor cresc exponenţial cererile pentru achiziţa bagajelor de cală, ajungând la 2-3 bagaje de persoană. Totodată, cresc şi solicitările de transport al animalelor de companie, de obicei de mici dimensiuni, care pot fi luate în cabina aeronavei, dar şi a obiectelor fragile.
"În mod normal, mai ales în cazul zborurilor low-cost unde bagajele de cală se plătesc întotdeauna extra, foarte mulţi călători preferă să plece doar cu bagaje de mână, în timp ce pentru zborurile în perioada sărbătorilor observăm o creştere semnificativă a numărului celor care călătoresc cu bagaje de cală. Şi, în plus, primim multe întrebări legate de politica de bagaje a companiei cu care zboară: la câte kilograme au dreptul, ce produse pot duce în bagaj şi, mai ales, dacă au voie să transporte produse alimentare, preparate tradiţionale", declarat Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.
Conform statisticilor marilor aeroporturi europene, timpul de aşteptare în aeroport poate creşte cu până la 50% în perioadele de vârf, cum este şi Paştele. Astfel, dacă în mod normal pentru formalităţile de check-in, control de securitate şi îmbarcare erau recomandate 1,5 - 2 ore înainte de ora anunţată de decolare, Vola.ro recomandă turiştilor români ca în această perioadă să îşi ia o marjă de cel puţin 30 de minute în plus.