Volumul coboară la 33 de milioane de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 aprilie 2018

Volumul coboară la 33 de milioane de lei

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut, în şedinţa de ieri, o evoluţie preponderent pozitivă din punctul de vedere al preţurilor acţiunilor, cotaţiile majorităţii emitenţilor înregistrând creşteri.

Rulajul a scăzut la 32,67 milioane de lei, inferior celui din şedinţa anterioară, de aproape 85 milioane de lei.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "Valoarea tranzacţionată în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost de şapte milioane de euro, puţin peste jumătate din rulajul mediu al acestui an (n.r. de circa 12,4 milioane de euro).

Cei mai mulţi indici ai bursei s-au apreciat, BET marcând un avans de 1,13% faţă de şedinţa anterioară, creşterea coşului de acţiuni fiind în ton cu cea avută de majoritatea pieţelor externe.

Singurul indice al BVB care a încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere a fost BET-FI, a cărui depreciere marginală, de doar 0,01%, a fost cauzată de declinul tuturor celor cinci SIF-uri. Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,46%, creştere insuficientă pentru ca indicele financiar să termine ziua bursieră în teritoriul pozitiv.

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale companiei Electrica (EL), valoarea transferurilor fiind de aproape 7 milioane de lei, urmate la mică distanţă de titlurile OMV Petrom (SNP), cu transferuri însumând 6,6 milioane de lei.

De asemenea, am avut şi două tranzacţii derulate în piaţa «deal», cu acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi Purcari Wineries (WINE)".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile EL, ultima cotaţie fiind de 11,56 lei/unitate, în stagnare.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile SNP, preţul de închidere al acţiunii societăţii petroliere fiind de 0,347 lei/acţiune, în creştere cu 1,91%.

Acţiunile FP au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,974 lei, pe fondul unei valori a transferurilor de 3,7 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 2,64 lei/acţiune, în apreciere cu 1,54%, în contextul unui rulaj de 3,2 milioane de lei.

Valoarea tranzacţiei derulată cu acţiunile SIF 2 în piaţa "deal" a fost de 2,2 milioane de lei, preţul transferului fiind de 1,476 lei/titlu, în scădere cu 0,27%.

Spre deosebire, tranzacţia "deal" cu acţiunile WINE a avut o valoare de doar 0,38 milioane de lei, operaţiunea fiind realizată la preţul unitar de 19 lei, în creştere cu 0,26%.

Indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 1,06%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale bursei, a urcat cu 0,53%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un avans de 0,82%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Ropharma" (RPH): +12,50%

2. "Electroputere" (EPT): +5,00%

3. "Erste Group Bank" (EBS): +2,80%

4. "Dafora" (DAFR): +2,42%

5. "Socep" (SOCP): +2,17%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Amonil" (AMO): -10,00%

2. "Condmag" (COMI): -5,66%

3. "Mecanică Fină" (MECE): -4,76%

4. "Romcarbon" (ROCE): -4,76%

5. "Conted" (CNTE): -3,70%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb