Vom primi 98 milioane de euro plăţi prin SAPARD

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 21 mai 2009

Vom primi 98 milioane de euro plăţi prin SAPARD

În cel mult o lună, vom primi aproape 98 de milioane de euro de la UE pentru proiectele depuse în cadrul programului Sapard, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale Liviu Harbuz. Documentaţia depusă pentru decontarea plăţilor Sapard a fost aprobată de Comisia Europeană în proporţie de 95%.

Domnul Harbuz a precizat: "Noi facem plăţi de la Uniunea Europeană. Trebuie ca, la sfârşitul lui iunie, ori la începutul lunii iulie, să-i primim pentru că procedura s-a aprobat în proporţie de 95%. Sunt nişte formule pe care le folosesc. Erau 112 milioane de euro, deci 95% înseamnă aproape 98 de milioane de euro, iar în maxim o lună vom primi banii".

Potrivit Agerpres, la începutul lunii aprilie, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, declara că banii plătiţi din bugetul de stat pentru proiectele depuse în cadrul programului Sapard ar putea fi recuperaţi de la Comisia Europeană /CE/ până la finele lunii mai. Domnia sa a menţionat că, deşi programul Sapard a fost blocat timp de şase luni, fermierii au fost plătiţi cu bani din bugetul de stat, în prezent blocajul existând doar în recuperarea banilor de la Bruxelles.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) se aştepta la un răspuns din partea Comisiei până la sfârşitul lunii aprilie, ceea ce ar fi însemnat că, începând cu luna mai, se puteau efectua deconturile. Comisia Europeană a prelungit, până la sfârşitul anului 2009, Acordul Anual de Finanţare /AFA/ aferent anului 2006 pentru programul Sapard, un număr de 400 de proiecte beneficiind de prelungirea termenului de execuţie. Cererile de rambursare a cheltuielilor pentru cele 400 proiecte vor putea fi depuse până la sfârşitul lunii septembrie 2009, iar sumele care trebuie plătite beneficiarilor se ridică la aproximativ 90 de milioane de euro.

Plăţile Sapard către România au fost întrerupte în vara lui 2008, după ce o misiune de audit a executivului comunitar a constatat, la începutul lunii iunie, probleme în sistemul de gestionare şi control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii fondurilor Sapard. Sumele blocate au fost în jur de 28 de milioane de euro, în sistem fiind avizate, la acea dată, 582 de cereri de plată, în valoare totală de 62 milioane de euro. Guvernul român a reluat în luna septembrie plăţile, dar din bugetul naţional, urmând ca executivul UE să decidă rambursarea acestor plăţi către România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb