VOSGANIAN DESPRE PIATA ASIGURARILOR Potenţial de 30 miliarde de euro, realizat sub 1 miliard

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 aprilie 2005

Şeful comisiei senatoriale de buget, finanţe, bănci crede că numai potenţialul segmentului ipotecar este de 15 miliarde de euro

Piaţa asigurărilor din ţara noastră are un potenţial de cel puţin 30 miliarde de euro. Varujan Vosganian, preşedintele comisiei senatoriale "Buget, Finanţe - Bănci", susţine că acest nivel este dictat de nevoile economiei naţionale. Domnia sa a arătat, ieri în cadrul unui seminar organizat de "Fin Media", că acest nivel, caracterizat ca un prag minimal, poate fi atins. Însă, pentru a ajunge la valoarea de 30 miliarde de euro, trebuie parcurs un drum lung, ţinînd cont că, anul trecut, piaţa asigurărilor a însumat numai 800 milioane de euro.

Varujan Vosganian consideră că piaţa asigurărilor se va dezvolta odată cu creşterea creditului ipotecar. Domnia sa estimează potenţialul segmentului ipotecar la circa 15 miliarde de euro. Însă la sfîrşitul lunii februarie a anului curent, soldul creditelor ipotecare şi imobiliare acordate de băncile comerciale a fost de aproximativ 910 milioane de euro.

Un alt factor care va conduce la creşterea segmentului de asigurări este domeniul imobiliar, prin poliţele pe care le încheie populaţia pentru asigurarea locuinţelor faţă de diverse calamităţi.

De asemenea, Varujan Vosganian consideră că ar trebui introdusă, în domeniul licitaţiilor publice, obligaţia participantului să colaboreze cu o companie de asigurări. "Astfel, vor fi eliminate firmele de apartament care, după ce au cîştigat licitaţia, subcontractează la cei care ar fi trebuit să cîştige", spune domnul Vosganian. În plus, colaborarea cu un asigurator ar putea conduce şi la îndeplinirea corectă a obligaţiilor din perioada de garanţie. Spre exemplu, compania de asigurare va fi interesată ca lucrările de reparaţie în cazul unui drum, să fie executate corect.

Piaţa asigurărilor a totalizat, anul trecut, aproximativ 790 milioane de euro, valoarea fiind cu 22% mai mare decît cea din 2003. Pragul de un miliard de euro este posibil să nu fie depăşit nici în acest an, estimează reprezentanţii pieţei asigurărilor. Cauza este stagnarea pe piaţa asigurărilor obligatorii încheiate de clienţii care iau credite de la bănci. În plus, reducerile practicate de firme la poliţele de asigurare auto, conduce la un ritm redus de creştere a pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb