Guvernul României nu are instrumente de natură legală pentru a acţiona asupra creşterii preţului combustibililor, singura variantă fiind apelarea la un instrument de natură fiscală, precum redevenţa unică sau suprataxarea profitului companiilor care exploatează rezervele ţării, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care a participat la plenara inaugurală a celui de-al 19-lea Congres Mondial al Petrolului.
"Singurele instrumente sunt de natură fiscală, dar trebuie discutate în Uniunea Europeană. Ar trebui o abordare unitară. România, dacă abordează o astfel de soluţie, ar fi printre primele ţări care să introducă astfel de măsuri de natură fiscală, de tip suprataxarea profitului companiilor ce extrag petrol din solul ţării sau redevenţa unică", a explicat Vosganian. El a adăugat că a fost solicitat şi punctul de vedere al Consiliului Concurenţei în acest sens, dar acesta nu ar fi un instrument de scădere a preţurilor ci de compensare a scumpirii pentru categoriile defavorizate. "Creşterea redevenţei nu este o metodă de scădere a preţului şi nici suprataxarea profiturilor. Toate acestea sunt mijloace prin care putem compensa, în cazul categoriilor sărace", a precizat ministrul Economiei.
Ministrul a subliniat că, din mesajele participanţilor la Congresul Mondial al Petrolului, nu există note de optimism în legătură cu preţul petrolului, mesajele fiind axate pe adaptarea lanoile condiţii. Singurul efect pozitiv ar putea fi focalizarea pe resurse pentru cercetare în vederea găsirii de forme alternative de energie.