Vosganian: Privatizarea "Petrom" - o greşeală

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2008

Vosganian: Privatizarea "Petrom" - o greşeală

Dan Pazara: "Dacă domnul Vosganian consideră că actul de vânzare nu corespunde legislaţiei comunitare, de ce nu a reacţionat chiar la momentul privatizării, când era deputat?

Privatizarea "Petrom" a fost o greşeală şi un gest iresponsabil, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, precizând că redevenţele plătite statului român de către compania petrolieră austriacă OMV sunt la jumătatea celor plătite în restul UE: 6%, faţă de 12% - media UE. Ministrul a precizat: "S-a făcut o greşeală: privatizarea . În clipa în care privatizezi compania care gestionează toate resursele de petrol din România, trebuie să îţi asiguri o marjă de siguranţă".

În acest sens, Varujan Vos­ganian a spus că este posibil ca statul român să verifice dacă vânzarea companiei "Petrom" s-a realizat în conformitate cu legislaţia europeană. Domnia sa a susţinut, totuşi, că nu intenţionează să discute din nou prevederile din contractul de privatizare încheiat în anul 2004 între OMV şi statul român, referitoare la nivelul redevenţelor petroliere. Varujan Vosganian a adăugat: "Din acest punct de vedere, contractul de privatizatre a a fost destul de bizar. Singurul lucru care s-ar putea face, dacă lucrurile merg aşa, ar fi să vedem în ce măsură acest contract corespunde legislaţiei europene, pentru că o redevenţă mai mică cu jumătate decît în restul UE se poate considera un subtil ajutor de stat pentru Petrom".

Dan Pazara, directorul de comunicare al "Petrom", ne-a declarat că privatizarea companiei a fost ratificată printr-o lege, aprobată de Guvern. Potrivit domniei sale, procesul de privatizare a fost unul trans­parent: "Nu înţeleg de ce minis­trul economiei face asemenea declaraţii. Dacă domnul Vosganian consideră că actul de vânzare nu corespunde legislaţiei comunitare, de ce nu a reacţionat chiar la momentul privatizării, când era deputat, şi a reacţionat acum, când creşte preţul ţiţeiului?"

Prin Legea 555/2004 privind privatizarea "Petrom", statul s-a angajat ca, până la 31 decembrie 2014, să nu modifice redevenţele şi să nu introducă noi taxe în regimul de impozitare a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei şi filialelor sale. Singura modalitate de intervenţie a statului constă în introducerea unor taxe similare celor aplicate în ţările membre UE.

În iunie 2006, fostul Minis­ter al Economiei şi Comerţului (MEC) a propus Guvernului impozitarea suplimentară a companiilor petroliere, prin introducerea unei taxe de 6% din valoarea producţiei brute anuale, pentru exploatarea zăcămintelor de ţiţei.

Principala companie vizată de introducerea taxei pe activitatea de exploatare era "Petrom", care deţine aproximativ 99% din zăcămintele de petrol din România.

"Tinând cont că suntem obligaţi să menţinem valoarea redevenţelor neschimbată, pe o perioadă de zece ani, ne-am gândit sa venim cu această taxă de exploatare", spunea ministrul economiei de la acea vreme, Codruţ Şereş. Propunerea MEC a fost, însă, respinsă, "fiindcă Ministerul de Finanţe nu a fost de acord cu ea".

Ministrul Varujan Vosganian a avut suspiciuni privind comportamentul fairplay al companiilor petroliere şi în acest sens a adresat o invitaţie Consiliului Concurenţei de a începe o investigaţie privind nivelul competiţiei de pe piaţă. Autoritatea de Concurenţă nu a constatat un abuz de poziţie dominantă pe piaţa internă a petrolului. Cu toate acestea, ministrul Vosganian insistă, spunând că nu e normal ca statul să ofere facilităţi atât de mari în privinţa redevenţelor şi să nu pună condiţii legate de preţul carburanţilor. "Nu e normal să laşi unei companii toate rezervele de petrol, să accepţi o redevenţă la jumătatea celor plătite în UE şi, ca stat, să nu pui nicio condiţie legată de evoluţia preţului", spune domnia sa. Spre comparaţie, ministrul spune că la gaz nu s-a făcut la fel, de aceea preţul a crescut în ultimele 18 luni cu doar 6% în timp ce, pe plan internaţional, gazul s-a scumpit cu 70%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asta a fost pretul intrari in E.U.

    Te-ai gandit cum ai putea sa faci rost de bani fara sa investesti nici un leu? Solutia e foarte simpla. Din publicitate. In America multi isi suplimenteaza castigurile asa, crede-ma.Sunt multe site-uri care platesc sa primeasca vizitatori si acum e timpul sa primesti si tu o parte din banii astia. Respecta pasii de mai jos si o sa ai niste venituri consistente: 1. Mai intai copiaza asta http://bux.to/?r=seth_ro in internet explorer 2. Urmatorul pas e sa te inscri, completand toate casutele care apar acolo.La referrer scrii seth_ro(daca nu e deja scris). 3. Apesi pe deruta si dai click pe link-urile care iti apar acolo. Pe fiecare site pe care intri trebuie sa astepti 30 de secunde. Pentru fiecare site pe care intri vei primi 0.01$ . De asemenea pe link-urile care ti le da acolo poti sa intri doar odata pe zi. 4. exemplu: » Tu dai click 10 ads /zi = $0.10 » 170 referrals dau click 10 ads/zi = $17.00 » Cistigul tau pe zi = $17.10 » Cistigul tau pe saptamina = $119.70 » Cistigul tau pe luna = $510.00 5.Asta e pasul cel mai important si anume luarea banilor. In momentul in care ai ajuns la 10$ poti sa scoti banii. Tot ce trebuie sa faci e sa apesi pe 'Payments' si alegi suma care vrei sa o scoti. Banii ii vei primi in 30 de zile lucratoare fie pe card Visa fie prin depozit bancar, in functie de cum vrei tu. Daca nu ai incredere ca o sa primesti banii la timp poti sa intri pe forumul site-ului si sa vezi ca acolo toti zic ca nu e nici o problema cu retragerea banilor. 6.Important este sa fi constant,sa intri in fiecare zi pe site si sa deschizi site-urile din 'deruta'.... Cam astia ar fi pasii. Daca ii respecti poti sa ai un venit destul de frumusel din asta. Site-urile pe care o sa intri platesc bani foarte multi ca sa primeasca vizitatori si merita sa profiti de asta. E drept, nu e mult, dar avand in vedere ca tot ce fac e sa intru pe link-urile date de ei timp de 30 de secunde eu zic ca merita,e un venit frumusel si constant.Multa Bafta

    Pai,traim in tara numita dambovita cu multi,multi politicieni damboviteni care au apucaturile Fanarului Dambovitean si la care tara asta nu valoreaza cat o gaina,deci...sa pice comisioane frumusele si ne vindem cu totul oricui.Vindem mama,tata,neamuri,orice si pe oricine,doar comision sa iasa.Ce conteaza ca altii se ingrasa din imbecilitatea noastra,asta e.

    Uitati-va la privatizarea Romtelecomului.Oare n seamana ca doua picaturi de apa? Tot politicienii romani si guvernanti de-ai nostri au maritato.Deci ,de poate.Si mai avem de vandut pe comisioane multe,doar sa vina cineva sa le dea la gunoaiele ,noastre,de politicieni,spaga(pardon comisionul),si gata.

    Eu as vinde Casa Poporului,ca si asa este o cocina care nu face decat sa ne reprezinte.Macar poate ca cineva face din ea un Mall.Mai bine decat sa avem o mare cocina si atatia porci in ea!!!! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb