VOT PENTRU O VARĂ DE NEUITAT Moţiune fără speranţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2018

Grafică de Oana Bădică

Grafică de Oana Bădică

În şedinţa de plen comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care va avea loc azi începând cu ora 14:00, va fi dezbătută şi supusă votului moţiunea de cenzură împotriva guvernului depusă de 152 de parlamentari ai opoziţiei.

Documentul prin care sunt incriminate nerealizările guvernului Dăncilă a fost citit în Parlament luni, 25 iunie.

Intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", moţiunea cuprinde referiri la creşterea inflaţiei, la creşterea ROBOR, la măsurile aberante luate de executiv cu privire la modificarea permanentă a legislaţiei fiscale, la lipsa investiţiilor în infrastructură, la atacul asupra justiţiei, la asaltul dat asupra Pilonului II de pensii şi la falsa politică de majorare a salariilor.

Pentru a trece moţiunea şi pentru a da astfel jos executivul, opoziţia are nevoie de 233 de voturi. Calculele de până acum, arată că îi lipsesc peste 60 de voturi.

În ultimile zile, reprezentanţii PNL şi USR au purtat intense negocieri cu liderii UDMR şi Pro Ro­mâ­nia.

Dacă şefii UDMR se lasă greu convinşi, opoziţia a primit semnale pozitive din partea formaţiunii politice condusă de Victor Ponta şi Daniel Constantin. Bineînţeles, după ce liberalii au dat asigurări că, în cazul adoptării moţiunii de cenzură, Ludovic Orban nu va impune nominalizarea sa în funcţia de prim-ministru.

Cu toate acestea, dacă opoziţia nu va primi sprijin masiv din partea UDMR şi din partea minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, precum şi din partea unor aleşi din arcul guvernamental care sunt nemulţumiţi de sensul în care se în­d­reaptă România, moţiunea de cenzură are slabe şanse să fie adoptată. Minorităţile şi UDMR, dacă ar vota in corpore pro-moţiune, ar aduce doar 47 de voturi în plus opoziţiei, număr insuficient pentru căderea gu­vernului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că abia astăzi, după şedinţa comună a grupurilor reunite, parlamentarii Uniunii vor lua o decizie în privinţa unei eventuale susţineri privind moţiunea de cenzură depusă de PNL, USR şi PMP.

Preşedintele UDMR a declarat: "Miercuri dimineaţă, la ora 9:00, vom avea şedinţa comună a grupurilor reunite. Acolo, vom lua o decizie formală legată de moţiunea de cenzură, dar până atunci vom discuta cu colegii noştri. Vom vedea ce se va întâmpla, dar decizia o vom lua miercuri".

Liderul UDMR s-a referit şi la modul în care guvernul poate fi înlocuit, adăugând: "Dacă există o majoritate pentru o anumită direcţie, noi o vom respecta. Nicio moţiune care a trecut nu a adus ceva mai rău.

Cât timp un guvern are majoritate, rămâne. Când nu mai are, pleacă. Nu eu asigur majoritatea Guvernului. În acest moment PSD şi ALDE asigură majoritatea Guvernului (...) Cum ei asigură majoritatea, nu au nevoie de sprijinul nostru".

Liderul UDMR a avut, ieri, o întâlnire cu şeful PNL, Ludovic Orban. Conform calculelor efectuate de cei doi, pentru moţiune ar vota maximum 194-195 de parlamentari.

Kelemen Hunor a concluzionat: "Până la 233, mai sunt multe voturi lipsă. În acest moment, Opoziţia, completată eventual cu o parte dintre minorităţi, nu are şanse să dărâme Guvernul. Fără PSD, fără ALDE, fără ruperea coaliţiei nu se poate dărâma, indiferent cine ce spune, pentru că cifrele nu mint. Cifrele sunt extrem de simple şi extrem de simplu e de făcut un calcul".

Luptă în Parlament, luptă şi în stradă?

Pentru a pune presiune atât pe parlamentarii puterii, cât şi pe cei ai opoziţiei, susţinătorii celor două tabere şi-au anunţat prezenţa astăzi în faţa Palatului Parlamentului. Iniţial, USR şi PNL şi-au chemat votanţii şi simpatizanţii ca să protesteze în faţa Parlamentului pentru a determina adoptarea moţiunii. Dar ieri senatorul social-democrat Claudiu Manda a spus că simpatizanţii PSD vor fi la intrarea dinspre Parcul Izvor pentru a susţine guvernul Dăncilă.

Claudiu Manda a precizat: "Sunt două variante, fie să-i putem compara numeric, fie să ajungă la conflict. Numai că ce vedem azi că se întâmplă, inclusiv la nivelul Parlamentului, s-ar putea să îşi dorească în continuare, cei care vin acum, protestatarii, astfel de acţiuni. Am luat şi măsuri în Parlament, însă te poţi gândi că susţinătorii USR vin la restaurant, să ia furculiţa şi apoi să fugă cu furculiţa prin Parlament".

Conform unor surse din PSD citate de site-ul g4media.ro, filialele judeţene au primit o circulară prin care li se solicită ca fiecare dintre ele să trimită 15 oameni astăzi, la Bucureşti. Pesediştii se vor deplasa cu maşinile personale şi nu trebuie să fie angajaţi în administraţia publică şi nici lideri cu vizibilitate.

În cazul în care moţiunea va fi adoptată, PNL pare dispus să negocieze cu oricine. Conform celor declarate în urmă cu două zile de Ludovic Orban, preşedintele PNL, liberalii sunt des­chişi, după căderea guvernului, să negocieze "cu toate forţele politice civilizate, decente, care vor binele Româ­niei, pentru conturarea unei soluţii benefice pentru România, care să reaşeze România pe drumul firesc, euro-atlantic, pe un drum democratic, care să res­pecte valorile şi principiile fundamentale care stau la baza funcţionării UE".

Mai mult, şeful PNL îi roagă pe votanţii şi simpatizanţii partidului să vină, în număr cât mai mare, în faţa Parlamentului cu prilejul dezbaterii şi votării moţiunii.

Şi USR a lansat o campanie pe reţelele de socializare în care îi îndeamnă pe cetăţeni să îşi ia o zi liberă de la locul de muncă, pentru a participa la protestele de la intrarea dinspre Parcul Izvor.

Tot astăzi este programată în Camera Deputaţilor şi votarea moţiunii simple depusă de opoziţie împotriva lui Lucian Şova, ministrul transporturilor. Parlamentarii PNL, USR şi PMP îl acuză pe Şova de proasta gestionare a reţelei de infrastructură din ţara noastră şi de lipsa proiectelor privind construcţia de autostrăzi, reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri, poduri şi căi ferate.

Ieri, după închiderea acestei ediţii, liderii opoziţiei urmau să meargă în Piaţa Victoriei, pentru a le solicita sprijinul în acţiunea de astăzi celor care protestează de peste 510 zile împotriva coaliţiei PSD-ALDE.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Orban viseaza sa o dea jos pe Dancila si sa preia de la PSD puterea, dar deputatii si senatorii PNL voteaza cot la cot cu oamenii lui Dragnea legi aberante. Spre dxemplu modificarile recente la codul rutier care zic ca nu mai au voie radare pe masini neinscriptionate, iar cele montate pe masinile de politie trebuie presemnalizate cu panouri la 500 si 100 de metri. Adica, in limbaj de jmenar, fraiere calc frana ca vin gaborii in 100 metri, porma ai liber la dat in goarna la BMW-eu. O alta forma de favorizare a infractorului si desconsiderare a politiei. Rusine PNL.

    1. Orban si-a dat masura caracterului. Vedeti atitudinea lui Organ la referendum demitere Basescu si atitudinea lui Orban dupa ce a fost inalturat de fortele pe care le sustine azi de la candidatura la primaria capitalei. Pare ca e alta persoana!

    gabore ti-e frica ca-ti pierzi privilegiul de-a-ti bate joc de soferi stind in boscheti cu radarul

    1. isi bate joc de toti soferii? sau doar de vitezomani?

      eu zic ca in Romania s-au pierdut mult mai multe vieti din cauza vitezei decat din cauza faptului ca stau politistii in boscheti.

    Guvernul P.S.D. trebuie lasat sa isi duca crucea pana la capat!Pacat ca asa zisa opozitie nu ofera alternative.

    ...

    1. ...

    constitutia tarii trebuie modificata si sa nu mai existe partide politice pe criterii etnice!!!!!

    Propagandistii debutanti au vână, entuziasm, ambiție. După ce vor conștientiza realitatea, fie se retrag în rușinea lor, fie ajung Mălini Boți disperați să-și plătească chiria la oraș.

    1. De la 6 la 26- mesaje eliminate conform regulamentului ce se vor a fi munca grea de postac cu forma fara fond adica reclame- nu le cumpara nimeni

      Fondul a fost șters de postacul bursei. Cenzura e prmul pas către anonimat. :)))))

      Interesant!

      Comentariul de la punctul 6. a fost postat initial la ora 12.06, la punctul 4. si eu sint cel care l-a sters. 

      Dupa cum observ, comentariul reapare dupa 3 ore, reprodus identic. 

      Pot recunoaste un text, dar, eu, unul, nu as reusi sa tin minte ca sa reproduc prostia asta cuvint cu cuvint. 

      Cred ca o are scrisa si ca face copy/paste.

      Mi-am inceput comentariul prin cuvintul "interesant", dar nu am precizat ce este interesant: interesant este ca autorul vorbeste despre "propagandisti", dovedind ca unii concetateni de-ai nostri sint atit de nenorociti, cit nu poate fi imaginat. 

    Vara de neuitat vine la toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb