Votul din portofel

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 31 august 2010

Cătălin Avramescu

Bruce Ackerman este un om deştept. Foarte deştept. Este profesor de Ştiinţe Politice şi Drept la Yale Law School. El are o idee interesantă. Dar mai întâi să vedem care este problema.

Finanţarea partidelor şi a alegerilor. Asistăm la un spectacol bizar. Partide pline de datorii dau lecţii, la televizor, despre cum vor reduce datoria publică. Partide care nu au explicat de unde au avut banii din campania electorală, când au umplut de afişe toate drumurile şi podurile din această ţară, acum ţin prelegeri despre metodele de reducere a evaziunii fiscale. În fine, partide care predică valorile pieţei libere stau cu mâna întinsă la subvenţiile de stat pentru partidele parlamentare.

Finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este dificil de reglementat oriunde în lume. Sunt mai multe modele. În Marea Britanie şi în Franţa, spre exemplu, reglementările sunt foarte stricte.

Accesul la televiziune pentru reclamă politică plătită este aproape imposibil. În alte colţuri ale lumii precum în Statele Unite, modelul este foarte liberal. Acolo se cheltuiesc sume enorme, din donaţii private. În alegerile primare vezi candi­daţi ai aceluiaşi partid care se atacă unii pe alţii prin spoturi publicitare extrem de scumpe.

În ce ne priveşte, noi avem un model ipocrit. Pe de-o parte, legea finanţării partidelor stabileşte criterii destul de precise privitoare la natura şi mărimea contribuţiilor. Pe de altă parte, aceeaşi lege, în parte datorită faptului că prevede practic doar sancţiuni sim­bolice, nu este eficientă.

Aşa încât o dată la câteva luni, în funcţie de calendarul alegerilor (prezidenţiale, parlamentare, judeţene, locale, euro-parlamentare, referendum, alegeri parţiale) asistăm la acelaşi spectacol.

Un fluviu de bani se scurge, noroios, către zonele politicii. Oraşele sunt acoperite cu afişe, pensionarii primesc excursii, prin sate sunt dis­tribuite găleţi de plastic şi pungi cu mălai.

Am auzit despre un partid care prin Bucureşti, într-un sector administrat ca o feudă personală, a distribuit, gratuit, mii de telefoane mobile cu cartelă. Trucul e simplu: notezi numerele de pe cartelele distribuite şi îl suni pe om, când vine ceasul, să îi ceri să voteze. Şi îi aduci aminte de la cine are telefonul...

Ce este de făcut? Desigur, o posibilitate ar fi să nu facem nimic. Dar costurile vor fi enorme. Alegerile cumpărate sunt alegeri fraudate. Şi nu e vorba doar de fraudă. Putem accepta, spre exemplu, existenţa unor partide care sunt rulate ca o firmă de familie, de un "finanţator" şi de câţiva oameni de încredere, toţi cu dosare penale? E corect ca un partid falimentar să participe în alegeri şi să promită posturi şi legi pe placul celor care sunt dispuşi să îl crediteze?

A doua posibilitate este să introducem restricţii. În unele ţări acestea funcţionează rezonabil. La noi însă există o inventivitate remarcabilă în eludarea normelor. Ce îi va împiedica pe unii afacerişti, spre exemplu, să plătească partidele şi candidaţii "cu sacoşa"?

Aici revin la ideea profesorului Ackerman. El propune o nouă formulă de finanţare a campaniilor. Fiecare să fie liber să doneze cât doreşte (până la o anumită sumă, foarte mare) şi cui doreşte. Cu două deosebiri, însă, faţă de modelul liberal american. A. Donaţiile să se facă prin intermediul unui blind-trust, o fundaţie publică ce face plăţi în mod anonim. B. Fiecare alegător primeşte o sumă fixă, din fonduri publice, cu care să sponsorizeze ce campanie doreşte.

Altfel spus, alegătorul Popescu primeşte, să zicem, 50 RON. Popes­cu e liber să îi dea cui doreşte. Partidului X sau candidatului Y. Peste aceşti bani, Popescu mai poate da din buzunarul propriu cât doreşte, în limita unei sume (să zicem 10.000 RON).

Bun, veţi spune, şi care e noutatea? Noutatea este că Popescu nu poate da direct aceşti bani. Îi depune, pentru partidul X, în contul anonim. Partidul X îi va primi, în tranşe aleatorii şi anonimizate, într-un interval de timp, pentru ca donatorul să nu poată fi identificat.

Iar donatorul nu poate fi identificat nici după chitanţă. Ackerman propune să existe un interval, să zicem două săptămâni, în care donaţia să poată fi anulată. Nici banii nu pot fi folosiţi în alte scopuri. Dacă nu sunt cheltuiţi până la finele campaniei, sunt returnaţi Bugetului.

Las detaliile deoparte şi trec la concluzie. Iată o idee bună. Cine spune că teoreticienii nu pot fi şi spirite practice? Libertatea alegătorului de a contribui este ne-afectată. Partidele primesc fonduri publice. Marii afacerişti sunt privaţi de un mijloc esenţial de influenţă asupra candidaţilor şi a partidelor pentru că donaţiile lor nu mai pot fi verificate.

Ackerman mai face o observaţie interesantă. Putem să limităm dreptul partidelor de a primi bani privaţi. Dar e eficient? Nu este mai eficient să "scufundăm" aceşti bani privaţi într-un flux de bani publici, vehiculaţi de milioane de alegători individuali? Şi să înlocuim, aş adăuga, actualul sistem de subvenţionare a partidelor cu bani de la Buget?

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Dupa cum este predzentat materialul,cititorul neavizat ar spune : iata dle ce idei bune. In ce ne priveste cunoastem si afirmatiile lui Sebi Lazaroiu, si actiunile restului trupei pediste. In frunte cu seful dlui consilier prezidential. De aici suspiciunea ca asistam la o actiune tip dezinformare. Iata cateva intrebari pentru dl consilier prezidential: 1. Cat va incasa seful dvs si dl Videanu pentru depozitarea in Romania a 25000- 30000 containere cu deseuri radioactive duse din Japonia? 2. Cum sa calificam aceasta crima ecologica la adresa poporului roman,acum cand se construiesc de zor buncarele pentru deseurile susamintite, in zona IFA, Magurele? Datele sunt recente si nu sunt hoax-uri!Pentru cei care n-o stiu ,s-a gasit actul prin care seful dlui consilier prezidential accepta sa devina informator al fostei securitati Un alt act demonsreaza ca dosarul de securitate al lui Traian Basescu ,atentie, nu se numara printre dosarele care au fost distruse! Chestiuni vechi care demonstreaza titlul opiniei! Cine vrea sa descalceasca intentia dlui C. Avramescu este liber s-o faca! Aveti cuvantul dle Natafletz sau oricine are chef.Interventia mea se opreste aici. A.L.

    1. Containerele sunt aduse din Japonia. Intelegere facuta in martie 2010, cu ocazia vizitei facute in tara respectiva de dnii Basescu si Videanu.

      Precizez: am pus mana pe containere! Era pline cu hoax-uri. Arata ca niste pastile. Revenim.

    Si care ar fi acele partide coane? Nu dai nume? sau macar variante si alegatorul sa incercuiasca. sau macar ce culoare aveau galetile de care spui...

    In alta ordine de idei, cei ca dumneata nici la biserica nu dau bani fara sa'i vada vreo chivutza cum se smeresc, dapoimite sa sponsorizeze anonim partidul. Dumneata crezi ca la cat de sarac e romanu, va baga vreodata bani de dragul partidului? Dumneata crezi ca i'ar da vreun guvid care a votat PDL pt o galeata portocalie bani lui Base sa faca "reforma statului"? Nu draguta, el a votat PDL tocmai pt galeata aia si punga de orez din ea nu pt ca'l iubeste pe Basescu. Iar bogatii saracutzii de ei, crezi ca ar sponsoriza partidele din sensibilitate ideologica? Dumneata tz'ai imaginat vreo clipa ca ai de'au bagat bani grei in PDL au facut'o de grija parlamentului monocameral si a starpirii comunismului? Ma faci sa plang de ras...

    P.S.1 Intrebare pe care o sa tzi'o pun la fiecare nou editorial> cum ramane cu monocameralismul si cu reforma constitutiei? P.S.2 L'ai mai intrebat pe Base cum e cu orele platite la profesori? ...dom profesor consilier? 

    1. Rectific, containere erau in Japonia sau nu mai sunt. Informatiile insa au ajuns din buncarele susamintite impreuna cu hoax-urile. Care daca nu se vad se stiu. Aceasta completare este o rectificare la completarea 3 nu la completarea 2.

      o opinie un pic naiva dle avramescu. stim bine ca banii multi se dau la sacosa, nu prin donatiile oficiale

      Aceasta completare este la rectificarea 5. Scuze! Chestiunea sa clarificat.

      1. Ar fi bine sa fie hoax-uri clone murate de lipsa de informare.! Din pacate nu sunt . Stirea a aparut intr-un saptamanal, de obicei bine informat in ceea ce priveste Cotrocenii! In cadrul unui articol care avea ca subiect o plimbare prin Bucuresti. Cautati-l si cititi-l. Va va face bine.La baza de date naturala. Care sufera de amnezii ca ale sefului dlui Avramescu! Pe bune, daca doriti sa tineti in mana o pastila din containerele care vor fi aduse din Japonia si depozitate la IFA Magurele, este treaba celui care o face! Se va duce mai devreme sau mai tarziu spre zonele verzi. Asa ca nu mai bateti campii sau nu mai faceti pe atotstiutorii. Pe mine nu ma puteti repeta! Aceasta este cea de a doua interventie de azi ! Ora interventiei este marcata pechinezi verbali procotrocenisti! Mai incearca cineva dintre voi sa-si verse laturile mediatice infantile,de o para, referitor la reziduurile nucleare care vor fi aduse din Japonia si depozitate la Magurele? Va astept! Sau mai bine verificati stirea din doua surse independente. Asa cum am facut noi! Si am tras semnalul de alarma! Unde am putut !

      Unde se poate! Rectific! Am aratat ca pastila a fost tinuta in mana. Exista martori! Chiar doi si unul e dispus sa depuna martierie. Ca de obicei clonele intervin. Ele na verificat sursa. Pastila a fost tinuta in mana.

      A se vedea opinia 1 completata cu completarea 2. Scuze cu completarea 3. Pastilele au fost analizate si rezultatul este cunoscut!

      competare cu rectificare, apoi revenire cu precizare , apoi completare cu completare (sau , ma rog; completata cu completare) .......intr-un cuvant : medicamente, medicamente, medicamente !!!!! pricepeti domnilor ? 

    Este una din multele şi robustele specii de drept natural.

    În altă ordine de idei, aş vrea să fac o inovaţie la modelul prezentat de dv. la ceaiul din 19 august. E drept, o idee îndrăzneaţă, dar care poate oferi o cale de revocare a delegatului ales. Cum? Prin votul nominal, criptat. Soluţia propusă de mine vine să se muleze pe principiul delegării. Pot fi delegate atribuţiile, dar nu poate fi delegată răspunderea. Actualmente, cînd spunem că deputatul/ senatorul răspunde în faţa alegătorilor, noi de fapt ne minţim singuri. El nu are nicio răspundere faţă de noi. Răspunderea este a celui ce a delegat. Adică a noastră. Şi dacă e a noastră, înseamnă că noi trebuie să-l şi revocăm. Totuşi, cum? Prin votul nominal. Pe buletinul de vot, pe lîngă cîrnatul de cifre descris de dumneavoastră, e foarte simplu ca electorul să aplice şi un autocolant cu codul de bare corespunzător CNP personal. El poate fi criptat/decriptat tot în maşinăria de numărare a voturilor. Cînd se iniţiază procedura de revocare, dacă se iniţiază, se pot reintroduce buletinele aferente delegatului, iar pe partea cealaltă a maşinii ies plicurile cu invitaţiile la referendumul de circumscripţie. În acest fel, retragerea mandatului de parlamentar poate fi făcută chiar de către votanţii direcţi, şi numai de ei. 

    1. Pentru clone, pastilele sunt cele care se iau atunci cand te doare capul! Probabil ca nu mai aveti ce sa inventati! Cea de a treia interventie referitor la crima ecologica pregatita de Cotroceni! Ghinionul dvs este ca s-ar putea ca sursa dv de inspiratie,locatarii din Cotroceni,sa-si caute alt spatiu de activitate. Tocmai din cauza tratamentului! Cu cobalt radioactiv! Al sefului vostru. Cum voi, clonele ,nu existati fizic va las.Puteti latra la luna! On-line!

      O domnu delaepicentru, crezusem ca v'au lasat la vatra s'au v'au trecut in rezerva, nustiu cum se cheama in directia dvs. ca prea'l abandonaserati pe dl avramescu intre hienele penelisto pesediste de s'a cam ales cu pantalonii ruptzi... Ma gandeam ca la inteligentza dumitale tz'au dat baietzii o misiune mai horror ca astia de la Cotro's cam pe duca, dar vaz ca v'au reactivat. Ok traitzi bunvenit, v'am simtzit lipsa... ramasesem cam solitar pana sa vie A'L ...ma rog mai erau clonele care amusinau pe la ulucile marcate de mine, nu pot sa zic ca m'am plictisit, dar oricum, eram mai putzin solicitat intelectual si ma temeam sa nu mi se atrofieze degetutzu pe tastatura...

      Cat despre propunerea dumitale, DA e si mai geniala ca cea a lui avramescu. Eu as intari putzin ideea. Eu propun ca alegatorul sa mearga la el cu laptopul si cu o imprimanta poate tre sa mai depuna si niste declaratii odata cu votul si ma rog ce'o mai fi, sa aiba la el poate si un cip cu dosarul personal evident totul criptat sa se pastreze discretia si intimitatea cetateanului.... ca si cum la voi acolo se lucreaza cu surubelnitza de 16, n'avetzi scule de decriptare... imi place ca_creativitatea romaneasca nu moare in materie de ochi albastri...sunt mandru de tzara mea, oriunde s'ar afla o particica din ea. Roger 

    Aseară, cînd am scris comentariul de la ora 22:12, mă lua cu similitudine pe şira spinării, dar nu reuşeam să localizez senzaţia. O fac acum.

    După modelul Ackerman, sau, mai bine zis, în paralel, am clocit şi eu un model de repartizare a mandatelor de listac, la alegerile uninominale într-un tur. Pe scurt, e vorba despre aplicarea unei proceduri de drept natural, pentru promovarea candidaţilor ce au legitimitatea colectivă, dar nu au legitimitatea individuală. Soluţia mea browniană seamănă izbitor cu cea propusă de Ackerman.  

    Întrucît nu mi se permite aplicarea de link-uri, pentru detalii, vă rog, interogaţi-l pe alde Google după alăturarea de semnificanţi: "cristalizarea listacilor". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb