Votul din străinătate

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 8 decembrie 2009

Cătălin Avramescu

S-au încheiat cele mai abjecte alegeri pe care le-am trăit. Dincolo de orice imaginaţie. Două posturi de televiziune, controlate de doi bogătaşi cu dosare penale, s-au urcat cu picioarele pe opinia publică. Totul a fost permis. Inclusiv emisiuni electorale în timp ce lumea mergea la vot.

Pe teren, situaţia a fost încă şi mai dramatică. Voturi cumpărate cu o sticlă de ulei şi o cutie de spaghete. Afişe mizerabile. Ziare demult falimentare, ţinute în viaţă doar pentru ca pe paginile lor să fie afişate insulte şi insinuări. Cutii poştale umplute cu fluturaşi otrăviţi. Exit-poll-uri falsificate.

În cele din urmă, nimic n-a contat. Oricum, nu decisiv. Majoritatea electoratului a sesizat operaţiunea montată în studiourile mogulilor şi a votat pentru schimbare. Iar schim-bare vom avea.

Până atunci, să mulţumim româ-nilor din străinătate şi românilor de peste Prut. Ei n-au fost expuşi precum cei de aici unei campanii de-a dreptul radioactive. Şi au votat în consecinţă, cu inima şi cu capul.

Am susţinut, inclusiv în această pagină, acordarea cu adevărat a dreptului de vot românilor din străinătate şi de peste Prut. De un an, vorbesc cu politicieni şi cu funcţionari, pledând cauza lor. Cu câteva excepţii notabile, aceştia nu au făcut mai nimic. Îi salut pe aceia, puţini, pe care publicul nici nu îi ştie: oameni precum Eugen Tomac, Viorel Badea, Dan Stoenescu sau Eugen Popescu.

Eu am fost unul dintre românii din străinătate. În 1992 m-am urcat în autobuz pentru a vota la Londra, cale de aproape o sută de mile de Oxford. Am adunat 10 lire pentru bilet (hrana pe trei zile) şi m-am pomenit într-un oraş imens şi complet necunoscut. L-am întrebat pe un poliţist cum să ajung la Ambasada României. În 1996 am votat la Budapesta. În 2000 eram la Wassenaar, în Olanda, dar pentru prima dată eram prea dezgustat pentru a mai merge la Haga, să votez. M-am simţit ca şi cum ar fi trebuit să aleg între tuberculoză şi sifilis. Abia din 2004 am votat în ţară.

Cât am umblat departe de casă, am întâlnit mulţi români în ziua votului. Unii erau de câteva zile acolo, alţii de câţiva zeci de ani. Nu pretind că am avut în faţă un eşantion reprezentativ. Pot să spun însă că celor mai mulţi le păsa de ţara lor.

Problema era că autorităţilor nu le prea păsa de ei. De regulă o singură secţie de votare la ambasadă, eventual două-trei la câte un consulat onorific.

Vina nu e atât a autorităţilor consulare. Ştiu că unii fac eforturi pentru ca lucrurile să fie bine organizate. Problema e a politicienilor de la partide. Acum doi ani, ministrul de Externe se lăuda că are gata proiectul legii votului prin corespondenţă. Aţi mai auzit de atunci ceva? Aţi mai auzit ceva despre votul electronic? Sau despre cărţile de identitate biometrice, care să înlocuiască primitivele bucăţi de plastic colorat pe care le folosim acum?

Deschideţi orice adresă a autorităţilor electorale americane. Veţi vedea câtă grijă au ei de votul cetăţenilor din străinătate. Poţi vota şi prin fax, la nevoie. Verificaţi câtă atenţie au dat votului soldaţilor staţionaţi în străinătate. E o adevărată lecţie de civism doar să citeşti regulamentele electorale.

Politicienilor noştri le place să vorbească despre românii din străinătate. Le place că trimit bani în ţară. Se împăunează când aud că vreun român mai reuşeşte la un concurs de vioară sau în vreun campionat de fotbal. Dau fuga să se fotografieze cu "diaspora".

Dar după aceea?

Unii au plecat cu treabă. Alţii au fost goniţi. Fie de regimul comunist, fie de capitalismul de cumetrie. M-am întâlnit în Israel cu un domn. M-a întrebat unde locuiesc în Bucureşti. "În zona Izvor", i-am spus. "Eu stăteam pe Calea Victoriei", mi-a spus el, cu lacrimi în ochi. "N-am mai fost acolo din 1961". Îi era teamă se se întoarcă, chiar şi acum, după aproape 50 de ani.

La Tel Aviv au votat, duminică, 638 de cetăţeni români. Nu ştiu dacă domnul de pe Calea Victoriei era printre ei. Sau doamna de la Ierusalim, care vorbea perfect româneşte după patru decenii petrecute în Israel. Ori domnul George, de la recepţia hotelulului Metropolitan, care ne saluta, discret, în româneşte. Traian Băsescu a obţinut 461 de voturi. Mircea Geoană 174. Trei voturi au fost anulate.

La Capetown au fost 50 de cetă-ţeni români. Traian Băsescu a obţinut 35 de voturi, Mircea Geoană 15.

La Helsinki au venit 248 de cetăţeni români. 172 au votat cu Traian Băsescu şi 73 cu Mircea Geoană. Trei voturi au fost anulate.

La Chişinău şi în alte locuri din Republica Moldova au fost mulţimi de oameni care n-au uitat de vizitele la Moscova, pe furiş, ale candidatului socialist. Şi de tentativele partidului acestuia de a le restrânge dreptul de vot. Şi de dificultăţile puse în calea obţinerii cetăţeniei. Şi au votat în masă cu Traian Băsescu. Peste 94%.

În total, au fost 294 de secţii de votare. Atât ne-am învrednicit, la peste un milion de români din străinătate. Cifre oficiale, de la MAE. 146.876 de voturi valabile. 115.831 Traian Băsescu. 31.045 Mircea Geoană.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Excelent !

    Politicienii ar trebui sa priceapa mesajul romanilor plecatzi din tzara !

    N-au uitat trecutul comunist, "revolutzia", mineriadele, dependentza de mogulii cu dosare penale, lipsa de coloana vertebrala a "partidelor istorice". Shi iata c-au inclinat balantza victoriei! Cu Dumnezeu inainte ! 

    1. Sigur ca da> N'ati uitat revolutia, mineriadele, chiar si mogulii...dar parca faza cu "lipsa de coloana vertebrala a partidelor istorice" E DIN ALT FILM. Parca era sloganul celor care "au furat revolutia" si care "au organizat mineriadele"... Draga Mihai, tin sa'ti amintesc ca batele minerilor loveau capuri din alea pe care tu acuma le vezi fara coloana vertebrala... ai inghitzit cam usor mamaliga... Se spunea pe atunci ca Iliescu vrea sa desfiinteze partidele istorice... ei, n'a reusit. A facut'o Basescu cu unul si se zbate din rasputeri s'o faca si cu al doilea...

    Umilinţa la care în general sunt supuşi cetăţenii români, iar în special românii din străinătate, se datorează unei viziuni strîmbe de întocmire a statului. Legile electorale sunt făcute considerînd cetăţeanul ca fiind o resursă naturală inepuizabilă, exploatabilă oricînd, în orice condiţii, iar nu ca suveranul aleşilor, cel ce delegă puterea. Recunosc utilitatea statului, dar în acelaşi timp, mă revoltă parazitismul de stat. Statul şi cetăţeanul sunt două entităţi inseparabile. Dacă forjăm cetăţeanul după stat, se cheamă că facem inginerie socială. Am trăit experienţa asta. Este iadul pe Pămînt. Capitalul de timp, de creativitate şi de bani al cetăţeanului este confiscat de stat. Aşadar, nu ne rămîne decît să modelăm statul după cetăţean şi să i-l subordonăm raţional. Ce înseamnă asta? Înseamnă relaţii simbiotice. Simbioza este coabitarea a două organisme prin relaţii de schimb mutual avantajos de substanţă şi de informaţii. Cînd unul dintre simbionţi o ia razna, celălalt e dator să-i amelioreze secreţiile. Concluzia este una singură. Statul parazit trebuie convertit în statul simbiont. Odată însuşită viziunea simbiotică a relaţiei cetăţean-stat, legile vor fi mai umane.

    1. Cool japonezule...sunt convins ca acuma Basescu al dumitale coace ceva la simbioza cu cetateanul...mi'l si imaginez ca pe Lenin stand la masa de lucru si punandu'si intrebarea cum sa faca s'o puna de simbioza... Pana una alta, a reusit o simbioza perfecta cu cetatzeana Elena Udrea, dar sper ca'i va iesi in prima faza "la tot cartierul" si pe urma si "la tot poporul"... Eu te las pe tine sa fii simbiontul care sa'i amelioreze secretiile dlui Basescu... eu voi fi de partea simbiontilor care o va lua razna...sau va pleca sa voteze si el dinafara, ca simbioza simbioza, DAR VREAU TOTUSI SA'MI FIE BINE... Tciusi!

    He, he, he... Ia sa vedem. intai pe text...Ups, iar te contrazici maestre. La doua randuri distanta> Cica spui intai "in cele din urma, nimic n'a contat" si apoi adaugi "noroc de cei din strainatate si de moldoveni, ca au putut vota cu inima si mintea ca aici totul a fost radioactiv" deci inteleg ca TOTUSI, CEVA A CONTAT...taaare

    Dar hai sa mai vedem. Numai televiziunile mogulilor au fost abjecte da? OTV'ul nu, nu'i asa, el n'a facut murdarii, ETNO itzi spune ceva? Auzeam ZILNIC ca PSD'ul va pune ministrul educatiei pe "Vanghele" iar moderatorul NICI MACAR NU PASTRA APARENTELE, SA'NTREBE "AVETZI VREO PROBA?" Macar la moguli era reprezentata si partea cealalta. Ai curajul sa'mi dai o adresa sa'tzi trimit fluturasii gasitzi de mine in posta? Si ziarele venite SAMBATA si la turul unu si la turul 2... ziare de care nici n'am auzit, acuma veneau "gratis" cu "editii speciale"... asta NU E CALARIE PE OPINIA PUBLICA?... Sa te duci la OTV si sa spui "aveam o caseta cu Geoana, dar n'am vrut s'o dau" sau "i'a dorit sufletzelul sa'l pun pe barbata'su sef la servicii secrete, l'am pus" asta CUM O NUMESTI CATALINE? 

    Astea n'au contat, n'au influentzat, nu? Faptul de a citi dintr'un raport o vrajeala care nu spunea nici ca da, nici ca nu si sa proclami acea vrajeala ca DOVADA ca acea scena n'a existat, NU E MANIPULARE? Da, a fost o ABJECTIE ORDINARA aruncarea acelui film in campanie. DAR STIM AMANDOI CA SCENA A EXISTAT. De nevoie, nu de voie a recunoscut'o chiar Basescu. CREZI CA ARE VREO IMPORTANTZA DACA E PUMN SAU DOS DE PALMA??? 

    He he Cataline, daca crezi ca s'a terminat, ca cu victoria asta atzi castigat si razboiul te inseli.

    Basescu are o sansa de schimbare... daca va intelege ca nu mai poate avea inca un mandat si, degrevat de starea lui continua de campanie (care a DURAT 5 ANI si ar fi bine SA URMARESTI TOT PARCURSUL TELEVIZIUNILOR MOGULILOR+ LOVITURA DE GRATIE ASUPRA LUI GEOANA DATA TOT DE "MOGULUL CEL RAU"...) revenind, lecuit de ideea de campanie Basescu s'ar putea face baiat "de comitet"... Dar ma tem ca teatrul asta ieftin nu e doar arma electorala, ci ca face parte din caracterul lui, Deci...N'AM SPERANTE... Daca va continua sa fie cum a fost, el se va parnoiza de tot (deja este putin) iar cel mai rau va fi de voi. De dumneata, de Preda, de Voinescu, pt ca va veti infunda in hau odata cu el. Deja v'ati contorsionat mintea ireversibil ca sa'i justificati excesele... va vor trebui ANI ca sa reveniti la unica masura... Voua va trebuia o iesire in decor ca sa va puteti vedea putin dinafara... eu raman la pariul pus mai demult ca nu va trece mult pana cand, fie vei canta la alta masa, fie vei incasa o scrumiera in cap cu care'tzi vei recapata mintea, atata cata o sa mai ai... PT MINE NU SE VA SCHIMBA NIMIC. Si eu si dumneata poate vom obosi, dar eu ma pot duce oricand sa ma odihnesc, in timp ce dumneata va trebui sa stai treaz pana in 2014, ma rog, daca ai dinalea care academic le zicem "orogoliu" 

    1. BASESCU s-a schimbat deja! este noul Presedinte al Romaniei ! 

      Si la PSD s-a schimbat ceva; noul presedinte este Mircea Gafencu Geoana. 

      Desi accept o buna parte din cele spuse de tine Natafletz, am intervenit mai mult ca sa-ti amintesc vorba aia veche ce ne spune de ce moare cainele.

      Glumesc doar, fara nici o intentie de a te jigni.  

      Dupa mintea mea pe mai departe parca nu mai conteaza decat timpul si curand vom vedea noi cata schimbare spre dreapta poate face in realitate un comunist ca Basescu.  

      Oricum, ceea ce spui tu aici ma duce cu gandul la o avalansa ce se tot pregateste de cand tara asta nu are Guvern, ca Boc era tot Basescu, iar cu contestatia asta nu va mai avea de la 21 Decembrie nici Presedinte si mai ales, in special, la faptul ca de voie de nevoie, outsourcing-ul asta de Basescu tot trebuie sa faca pace intre cei cinci milioane ale lui si celelealte cinci milioane de electori ale Prostanacului ala, votat primordial doar pentru ca nu era Basescu, nici pentru Grivco, nici pentru ca ar fi proprietatea nu stiu caruia dintre moguli. Tocmai pentru ca, asa cum spunea Catalin despre mandatul electoral pe undeva, parca pe blogul lui , Base e totusi presedintele tuturor romanilor, nu doar al celor ce l-au votat pe el. Va fi interesant de vazut si urmarit cum va face asta Presedintele Jucator, chiar daca tot noi cei zece milioane si restul poporului vom plati facturile. Nu-i asa?!

      Oricum, inca cinci ani Basescu, si camarilla sa va trai bine al dracului!  

      Desi accept o buna parte din cele spuse de tine Natafletz, am intervenit mai mult ca sa-ti amintesc vorba aia veche ce ne spune de ce moare cainele.

      Glumesc doar, fara nici o intentie de a te jigni.  

      Dupa mintea mea pe mai departe parca nu mai conteaza decat timpul si curand vom vedea noi cata schimbare spre dreapta poate face in realitate un comunist ca Basescu.  

      Oricum, ceea ce spui tu aici ma duce cu gandul la o avalansa ce se tot pregateste de cand tara asta nu are Guvern, ca Boc era tot Basescu, iar cu contestatia asta nu va mai avea de la 21 Decembrie nici Presedinte si mai ales, in special, la faptul ca de voie de nevoie, outsourcing-ul asta de Basescu tot trebuie sa faca pace intre cei cinci milioane ale lui si celelealte cinci milioane de electori ale Prostanacului ala, votat primordial doar pentru ca nu era Basescu, nici pentru Grivco, nici pentru ca ar fi proprietatea nu stiu caruia dintre moguli. Tocmai pentru ca, asa cum spunea Catalin despre mandatul electoral pe undeva, parca pe blogul lui , Base e totusi presedintele tuturor romanilor, nu doar al celor ce l-au votat pe el. Va fi interesant de vazut si urmarit cum va face asta Presedintele Jucator, chiar daca tot noi cei zece milioane si restul poporului vom plati facturile. Nu-i asa?!

      Oricum, inca cinci ani Basescu, si camarilla sa va trai bine al dracului!  

      Pai nu e nou si nici proaspat, ca sa nu mai vorbim de serios sau de incredere! Presedinte va fi daca se respnge contestarea PSD. Asta e problema pe moment! Si chiar de va trece Basescu de Curtea Constitutionala si de contestarea alegerilor prezidentiale, tu oricum tot vei plati majorarea facturilor si a mancarii din 2010, asa ca ... iarta-ma ca nu te inteleg nici pe tine si nici acest entuziasm.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb