Votul la... circumsecţie

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2004

O grămadă de hamburgheri s-a revărsat peste membrii Biroului electoral din Sectorul 5 al Bucureştiului în timpul alegerilor de ieri, pe la prînz: "Mîncare de la dom' primar Vanghelie...", au informat comisionarii.

La acea oră, Marian Vanghelie conducea detaşat faţă de contracandidaţii săi, în vreme ce PSD-iştii de la celelalte sectoare erau măcelăriţi de bucureştenii care nu amînaseră votul pe seară. La orele 16.00, nici unul dintre candidaţii PSD pentru primăriile Capitalei nu părea să poată cîştiga din primul tur - un blam pe care cetăţenii activi l-au aplicat, nu atît primarilor înşişi, cît puterii politice pe care o reprezintă. Din această perspectivă, Marian Vanghelie se constituie într-un "principiu în sine", căci electoratul bucureştean pare să-l fi votat tocmai ca să-i facă în necaz PSD-ului, arătînd că-l sprijină în nesupunerea faţă de propriul partid.

Tot atunci, votul îl indica pe Traian Băsescu drept cîştigător la Primăria generală încă din primul tur - adevărată umilinţă pentru ministrul de externe Mircea Geoană care l-a concurat. Ceea ce dovedeşte că, totuşi, a trecut vremea panglicarilor electorali care promit fantezii precum dublarea salariilor cetăţenilor. Situaţia din ţară era, însă, incertă. Atît partidele cît şi analiştii aşteptau cu sufletul la gură, mai ales rezultatele din marile oraşe - Cluj, Timişoara, Oradea etc. - ca să poată evalua dacă, pentru viitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare (faţă de care localele contează drept test, dar şi rampă de lansare), mai există speranţa sau pericolul - depinde de perspectivă - coagulării unei opoziţii semnificative la PSD. Campania electorală a continuat netulburat în timpul alegerilor de ieri, în pofida legii şi a Biroului Electoral Central (BEC) care, în premieră, a interzis chiar şi presei scrise să publice comentarii pe subiect, în zilele de sîmbătă şi duminică (redacţia "BURSA" consideră că această pretenţie a BEC să cenzureze presa este ridicolă şi, în semn de protest, îi roagă pe cititorii săi să considere că articolul de faţă a fost publicat duminică, zi cînd ziarul nostru, de fapt, nu apare). Afişele electorale de toate culorile politice au continuat să troneze în spaţiile publice ale Capitalei, generînd o situaţie compromiţătoare pentru primarii care, deşi se băteau cu cărămida-n piept cît de corecţi sînt, n-au forţat nicidecum societăţile de "out-door" să respecte legea. Este una dintre explicaţiile lehamitei pe care populaţia o manifestă în ultimii ani faţă de dezamăgitoarea clasă politică...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb