Actualizare 13:44 CCR judecă pe 6 mai contestaţia PNL la hotărârea Senatului în cazul Şova
Curtea Constituţională a României va judeca pe 6 mai contestaţia PNL privind hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.
Viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu, a anunţat joi că liberalii depun la Curtea Constituţională o contestaţie cu privire la hotărârea Camerei superioare a Parlamentului referitoare la rezultatul votului exprimat în cazul Şova.
(Elena Deacu)
---
Parchetul General a declinat plângerea penală depusă de preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind votul Senatului în cazul ridicării imunităţii senatorului Dan Şova, potrivit reprezentanţilor Parchetului.
Procurorii PÎCCJ au considerat că este de competenţa DNA să se ocupe de această plângere, având în vedere că procurorii anticorupţie au instrumentat şi dosarul în care Şova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 27 martie, la două zile după ce Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova, PMP a anunţat că va depune plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că ar fi încălcat articolul 176 din Constituţie la votul în privinţa cererii justiţiei de arestare preventivă a lui Dan Şova.
"Ceea ce s-a întâmplat în Senatul României a determinat PMP să depunem o plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Nu se poate ca în cazul doamnei Andronescu, senator de altfel, în cazul doamnei Udrea, în cazul domnului senator Mihăilescu să fie aplicată prevederea din Constituţie, iar în cazul fostului ministru al marilor proiecte şi prieten de nădejde al premierului Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu să nu ţină cont de ceea ce prevede foarte clar, de ceea ce prevede Constituţia. Din acest punct de vedere, având foarte clar în faţă un abuz de serviciu extrem de periculos, ignorându-se articolul 176, al. 2 al Constituţiei, PMP va depune astăzi la Parchet o plângere penală împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu", anunţa preşedintele PMP, Eugen Tomac.
El a spus că nu se poate obstrucţiona justiţia, îngrădindu-i libertatea de a desfăşura activitatea, prin votul parlamentarilor împotriva cererii DNA.
Curtea Constituţională (CC) a decis, în 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatul votului.
În 17 aprilie, judecătorii constituţionali au făcut publică motivarea acestei decizii, iar în 22 aprilie aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.
În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.
Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităţii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră". Senatul nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CSM şi PNL au sesizat CC, iar, în urma delibărărilor, judecătorii constituţionali au admis doar sesizarea şefului Consiliului Superior al Magistraturii.
1. Pe urmele Elenei Udrea
(mesaj trimis de eu în data de 24.04.2015, 09:39)
Dobitocul asta de Tomac considera aidoma Monei Musca ca justitia trebuie sa le faca lor cale libera si ca justitia poate fi folosita la liber pe post de ciomag. Oribil obicei, oribil comportament oribil individ. Fostul presedinte pur si simplu a mai facut o mizerie cu mana unui tanar lipsit de scrupule si de Dumnezeu. Infect tanarul Moldovean in conditiile in care Moldovenii de dincolo de Prut, (cu mana pe inima o pot spune) sunt oameni cu mult bun simt, cu Dumnezeu si cu omenie. Dupa ce a scufundat bine in rahat reprezentantul clujului, urmeaza moldovenii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2015, 17:41)
De ce Sova este mai presus de lege?
De ce nu intervine parlamentul European?
De ce este votul secret intr-o democratie?
Vreau o lista publica cu cei care au votat impotriva ridicarii imunitati sa pot sa nu-l mai votez pe persoana respectiva si partidul sa ma reprezinte in Parlament.